ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-YUNUS YILMAZ
Geçtiğimiz yıllarda startı verilen Van Sahil Yolu’nda çalışmalar aralıksız bir şekilde sürerken Tuşba ilçesindeki Yaşar Kemal Parkı ile Edremit ilçesindeki Uyguma Oteli arasındaki 10 kilometrelik yolda, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının organizasyonunda hem yol hem de yeşil alan çalışmaları aynı anda yürütülüyor. Bin 100 dönümlük alanın içinde kalan sazlık ve doğal yaşam alanlarının korunduğu projede, cadde boyunca 9 kilometrelik yürüyüş yolu da yapılırken kent trafiğini de rahatlatacak olan 30 metre genişliğindeki sahil yolu projesinde, 9 kilometre bisiklet ve yürüyüş yolu, oturma alanları, seyir terasları, çeşmeler, kuş gözlem noktaları, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor ve çocuk oyun alanları ve otoparklar için alanlar hazırlanıyor. Bu çalışmalar aralıksız sürerken Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, kentin çehresini değiştirecek olan sahil yolu çalışmalarını yerinde inceleyip proje ile ilgili detayları paylaştı.

VAN’IN 50 YILLIK HAYALİ GERÇEK OLUYOR!

30 yıl önce açılan Şabaniye Cadde’sinden sonra ilk kez Hatuniye Caddesi’ni açarak trafikte rahatlama yaşatan Van Büyükşehir Belediyesi esas büyük rahatlamayı Van Çevre Yolu ve Van Sahil Yolu’nu tamamlayarak yaşatmayı amaçlıyor. Bu amaçla son birkaç yıldır hız verilen iki yolda da çalışmalar sürerken Van Büyükşehir Belediyesi, şehrin 50 yıllık sahil yolu hayalini gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma sürdürüyor. Edremit’i, Tuşba’ya, Tuşba’ya varan bu yolu da kentin turizmdeki gözdesi olan Mollakasım’a kadar bağlayacak yolda hem alt yapı hem de üst yapı çalışmaları sürerken 10 kilometrelik sahil yolda hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Vali Balcı’nın kentin yeni cazibe merkezi olarak gördüğü Sahil Yolu’nda sona gelinirken Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ile birlikte çalışmaları inceledi.

VALİ BALCI: SAHİL YOLU PROJESİ ÇOK KIYMETLİ BİR PROJE

Vali Balcı, Sahil Yolu’ndaki çalışmaları anlatarak, “Sahil yolu Van’ımız için çok kıymetli, kıymetli bir projedir. Şu an da yaklaşık 10 kilometrelik bir sahil yolu yapıyoruz. İnşallah onu 16 kilometreye çıkartacağız. Bin 100 dönümlük alanda da büyük bir rekreasyon alanı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda da Van Gölü’nde dip çamur temizliği yapıyoruz. Van Gölü sadece Van’a ait bir değer değil tüm Türkiye’ye hatta bütün insanlığa ait bir değer. Sadece bir doğal güzellik değil aynı zamanda sosyal, kültürel zenginlik sunan atalarımızdan aldığımız, çocuklarımıza bırakmak zorunda olduğumuz bir değer” dedi.

“SAHİL YOLU CAZİBE MERKEZİ OLACAK”

Sahil Yolu’nun sonbahar sonunda biteceğini dile getiren Balcı, “Van Gölü’nden daha çok yararlanmış olacağız. Biz bu Sahil Yolu’nu yaptığımız zaman bin 100 dönüm rekreasyon alanımızı da gerçekleştirdiğimizde inşallah sonbahar sonu itibarıyla bitirmiş olacağız. Burası büyük bir kültürel, turistik merkez olacak. Cazibe merkezi olacak. Çok harika bir yer olacak. İşleri de çok sıkı şekilde takip ediyoruz. Bu rekreasyon alanlarında spor alanları, sosyal donatı alanları, bisiklet yolları, çocuk oyun grupları, yürüyüş alanları olacak. Aileler buraya geldikleri zaman bir günü doya doya Van Gölü’nün güzelliklerinden yararlanarak geçirecek” diye konuştu.

BALCI: HEM SAHİL YOLU YAPILIYOR HEM ÇEVRE YOLU

Eski Van şehrini ayağa kaldırma projelerinin devam ettiğini belirten Balcı şunları söyledi: “Sahil Yolu’nu Erciş yoluyla birleştirmeyi düşünüyoruz. Çevre Yolu da yapılıyor. İki tane büyük yolumuz yapılmış olacak. Bu, alternatif de bir yol demektir. Bizim hedefimiz Van Gölü’nün güzelliğinden, zenginliğinden Vanlı hemşehrilerimizi yararlandırmak. Sadece Vanlı hemşehrilerimiz için değil il ve ilçelerde yaşayan insanlar için de bir cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca bu Van Kalesi’nin yanında eski camilerimiz var. En kısa zamanda Kızılca Minare Cami, Ulu Cami’nin restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Bu Eski Van şehrini ayağa kaldırma projemiz devam ediyor. Eski Van şehrini ayağa kaldırınca, Sahil Yolu’nu yapınca, rekreasyon alanını yapınca Van turizm, kültür anlamında büyük ve güzel cazibe merkezi olacak.”

VAN’IN TURİZMİ İÇİN DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR…

İstanbul'da taksiciyi canice öldüren şahıs hakkında yeni gelişme! İstanbul'da taksiciyi canice öldüren şahıs hakkında yeni gelişme!

Balcı, Van’ın turizmi için de çalışmalarının devam ettiğini aktararak, “Turistlerin hayatını, yaşamını kolaylaştıracak çalışmalarımız var. Kapadokya Üniversitesi ile birlikte Turizm Master Planı’nı hazırladık. Bir plan ve program dahilinde yapılması gerekiyor. Yaklaşık 6 aylık bir çalışma yaptılar. Geçen hafta sunumlarını yaptılar. Van; yüksek, asaletli insanlarıyla kültürel zenginlikleriyle bir cazibe merkezidir. Biz bunları sunduğumuz zaman turizm için büyük bir merkez olacak. Van’ın bu konuda önü de ufku da çok açıktır” ifadelerini kullandı.

Editör: Necmettin Dursun