ŞEHRİVAN HABER - Türkiye’de ezberlerin bozulduğu bir seçim olarak tarihe geçen 31 Mart’da birçok anlamda ilkler yaşandı. Türkiye genelinde Cumhuriyet Halk Partisi 47 yıl sonra ilk kez birinci parti oldu. AK Parti ise 22 yıl sonra ilk kez 2’nci parti oldu. Bununla birlikte Yeniden Refah Partisi, belediye başkanlık oylarına göre Türkiye’nin üçüncü partisi konumuna yükseldi.

Ülke genelinde önemli illeri kaybeden Ak Parti, rekor düzeydeki oy oranına sahip oludğu illerde de oy düşürürken Türkiye’de ilklerin yaşandığı illerden biri de Van oldu. Geçtiğimiz yıllarda vekillik seçimlerinde ve belediye seçimlerinde mutlaka varlık gösteren AK Parti ilk kez Van’da tüm ilçelerini kaybetti.

Gürpınar Belediyesi eski Başkanı Hayrullah Tanış’tan seçim sonrası ilk açıklama! Gürpınar Belediyesi eski Başkanı Hayrullah Tanış’tan seçim sonrası ilk açıklama!

VAN TULUM ÇIKARAN TEK İL OLDU

Van’ın Türkiye’de ilk ve tek olan bir diğer özelliği ise Dem Parti’nin büyükşehir ve 13 ilçeyi alıp 14’te 14 yaptığı ve tüm belediyeleri kazandığı il olması olarak kayıtlara geçti. Dem Parti ve Kürt Siyasal hareketi ile özdeşleştirilen iller başta olmak üzere hiçbir ilde tüm belediyeleri kazanamayan Dem Parti, bir ilki gerçekleştirdi ve Van’da tüm belediyeleri kazandı. Büyükşehirde yüzde 55,48 oy olan Dem Parti, ilçe düzeyinde en büyük oy oranına ise yüzde 71,50’lik oranla Özalp’te ulaştı.

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ