Türkiye'nin kaderini şekillendirecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna üç gün kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerine çevrildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en yüksek oyu alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha yarışacak. Geçtiğimiz seçimlerde resmi sonuçlara en yakın oranları tahmin eden, ancak 14 Mayıs'ta yarışın cumhurbaşkanlığı ayağında büyük oranda yanılan şirketlerden biri olan KONDA, 20-21 Mayıs'ta yaptığı saha araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YÜZDE 52,7 İLE BİRİNCİ ÇIKTI

Anket sonuçlarına göre Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kararsızlar dağıtıldığında ikinci tur seçimlerini yüzde 52,7 oy oranıyla kazanması öngörülüyor.

İLK TURDA YÜZDE 49,3 GÖSTERMİŞLERDİ: İKİNCİ TURDA YÜZDE 47,3'E DÜŞTÜ

KONDA’IN anketine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, seçimleri yüzde 52.7 oranında oyla kazanması öngörülürken Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 47.3 oranında oy alacağı hesaplandı. Daha önce 14 Mayıs seçimleri için %44,9 alan Kılıçdaroğlu'nu anketinde %49,3 gösteren Konda, bu sefer seçim tahminini değiştirdi. Konda'nın anketine göre Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,3 oranında oy aldığı görüldü.

YSK'dan Hatay, İskenderun ve Ordu seçimleri için flaş karar! YSK'dan Hatay, İskenderun ve Ordu seçimleri için flaş karar!

ANKET ÖZDAĞ İLE MUTABAKATTAN ÖNCE YAPILDI

Anketin, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ikinci turda Kılıçdaroğlu'na destek açıklamasından önce yapılması da dikkat çekti. Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'na vereceği desteğin Millet İttifakı'na ne kadar oy getirebileceği ve imzalanan mutabakatın Kürt seçmenlerin tercihini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

İLK TURDA YANILMIŞTI

Seçimlerin ilk turunda yanılan KONDA'nın anketinde çıkan sonuçlar şu şekildeydi:

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43,7

Sinan Oğan yüzde 4,8

Muharrem İnce yüzde 2,2

Kararsızlar dağıtıldığında çıkan sonuç ise şöyle;

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 52,7

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47,3

KONDA'nın internet sitesinden verilen bilgiye göre, söz konusu araştırma 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde, 34 ilin merkez dâhil 108 ilçesine bağlı 154 mahalle ve köyünde 3 bin 607 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşmeler üzerine hazırlandı. Her bir mahallede gerçekleştirilen 24 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulandı.

KONDA, araştırma kapsamında gidilen illeri şöyle sıraladı: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Antep, Giresun, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Urfa, Van.

Açıklamaya göre, araştırmanın bulgularının hata payı yüzde 95 güven aralığında +/- 1,63, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,15 olarak hesaplandı.

KONDA, ikinci tur anket sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgiyi not düştü

Bu bulgularımızı değiştirebilecek ve 28 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği not etmek isteriz:

Birincisi, 20-21 Mayıs tarihinden seçime kadar bir haftada yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.

İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylamasının ardından Ata İttifakı’nın dağılması üzerine, ittifakı oluşturan parti liderleri ve ittifak adayının seçimin 2. tur oylamasında farklı adayları destekleme kararı almaları üzerine yaşanabilecek stratejik oy kaymaları.

Üçüncüsü de bu hükümet sistemi modelinde ilk defa deneyimleyeceğimiz, 2. tura giden seçimde katılım oranı olacaktır."

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - NECMETTİN DURSUN