Uluslararası V. Kurdiyat Sempozyumu, Molla Mahmud-i Bayezedi ve Alekssandre Auguste Jaba mirası sempozyumu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde başladı. Van YYÜ Yaşayan Diller Enstitüsü’nün Van TSO, Urartu yapı, Vameda ve Peywend desteği ile düzenlediği sempozyum yurt içi ve yurt dışı katılımcıların konuşma ve tebliğleri ile start aldı.

30 – 31 Mayıs tarihleri arasını kapsayan ve Molla Mahmud-i Bayezedi ve Alekssandre Auguste Jaba dair çalışmaları kapsayan sempozyumun açılış konuşması yapan Yaşayan Diller Enstitüsü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Yakup Aykaç, sempozyumun amacı Kürdoloji alanında önemli isimleri konuşup ve bu isimleri ileri tarihe taşıyacağız dedi.

AYKAÇ: SEMPOZYUMUN AMACI KÜRDOLOJİ ALANINDA ÖNEMLİ İSİMLERİ KONUŞMAK

Açılış konuşması yapan Yüzüncü Yıl Üniveristesi, Yaşayan Diller Enstitüsü Doç. Dr. Yakup Aykaç, “Bu yıl 5’incisin düzenlediğimiz Kurdiyat bu yılki dizisi olan Molla Mahmud-i Bayezedi ve Alekssandre Auguste Jaba temalı sempozyumun amacı Kürdoloji alanında önemli çalışmalar yapmış iki önemli konuşuyoruz. 19’uncu yüzyıl dediğimizde Osmanlı’nın gerileme dönemindir. Sömürgeci devletlerin bu yönde faaliyetlerinin geliştirdikleri bir yüzyıl oldu. Dönemin büyük devleti olan Rusya’nın Klasik tarih kitaplarında okuduğumuz sıcak denizlere inme politikasında yol güzergahında Karadeniz’in doğusunda en bulunan en büyük milletlerden biri olan Kürtleridir. Batılı bir akla sahip olan Rusya’nın önceden bu milleti Etnografı olarak, kültürel, dilsel, tarihsel olarak bütün yönleriyle tanıması gerekiyordu. Bu sırada Alekssandre Auguste Jaba Erzurum başkonsolosu oluyor. Erzurum’da bulunan Alekssandre Auguste Jaba topladığı materyaller istihbarı doküman materyalleridir.”

Van'da stratejik plan çalıştayın ilk günü tamamlandı! Van'da stratejik plan çalıştayın ilk günü tamamlandı!

KÜRT DİLİNİ AVRUPA’YA TANITAN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIN BAŞINDAN GELİYOR

Alekssandre Auguste Jaba’nın Molla Mahmud-i Bayezedi ile yollarının keşiştiğini söyleyen Aykaç, cümlelerini şöyle tamamladı: “Kürtlerin tanınması ile beraber Avrupa’da Kürtçenin akademik anlamda Farzca, Arapça ve Türkçeden farklı bir dil olduğu tartışmaların alevlendiği bir dönemde Alekssandre Jaba’nın Molla Mahmud-i Bayezedi’nin Avrupa’da yayınlağı Kürtçe sözlükler ve kitaplarla Kürt dilini Avrupa’ya tanıtan önemli çalışmaların başından geliyor. Bundan dolayı Alekssandre Jaba’nın kürt dili ve edebiyatın’da önemli bir yere sahiptir. Sempozyumusun amacı da bu koleksiyonları birer birer gün yüzüne çıkarmak olacaktır. Bugün burada bulunan bütün paydaşları ve hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ŞABAN BEYAZSAÇ