Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından, Gürpınar'da yapılan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi devreye alındı.

GÜRPINAR’DAKİ ATIK SU SORUNUNU ÇARE OLACAK

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen 'Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı' çerçevesinde Van Gölü'nün korunmasına yönelik projeler devam ediyor. VASKİ'nin 2023 Yatırım Programı kapsamında İller Bankası'nın "Kanalizasyon ve Altyapı Projeleri" (SUKAP) desteğiyle Gürpınar ilçesindeki atık su sorununu çözmek için başlayan çalışma tamamlandı.

6 İLÇEDE ARITMA TESİSLERİ İNŞA EDİLİYOR

İlçede 58 bin metrekarelik alana inşa edilen "İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" devreye alındı. Yaklaşık 31 Milyon liralık yatırımla hayata geçirilen tesisle, ilçe merkezi ve çevre köylerdeki atık suların arıtılması sağlanacak. Gölün gelecek nesillere daha temiz ulaştırılması için VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 6 ilçede arıtma tesisleri inşa ediliyor.

"TESİS İKİ KADEMEDEN OLUŞUYOR"

Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda köy minibüsü devrildi: 1 ölü, 7’si öğrenci 13 yaralı! Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda köy minibüsü devrildi: 1 ölü, 7’si öğrenci 13 yaralı!

İlçede 58 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen tesiste tamamlandı. İleri biyolojik arıtma teknolojilerinin kullanılacağı tesisin iki kademe olarak karbon, azot ve fosfor giderimine dayalı olarak; ön arıtma (fiziksel arıtma), biyolojik arıtma, çamur arıtımı ve yardımcı tesisler alt başlıklarında yer alacak. Yaklaşık 31 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen tesisin faaliyete geçirilmesiyle birlikte ilçedeki atık su sorunu 2023 itibariyle tarihe karışırken, birinci kademe 2035, ikinci kademe ise 2050 yılına kadar ilçenin arıtma ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - BASIN BÜLTENİ