ŞEHRİVAN HABER: BÜŞRA TEKNAZ- CEYLAN KARA

Yaz aylarıyla birlikte başlayan düğün sezonu aralıksız devam etse de Vanlı gençler o eski düğünleri adeta mumla arıyor. Son yıllarda artan fiyatlardan dünya evine girecek Vanlı çiftlerin ağzının tadı kaçarken ev kurmak her geçen gün daha büyük bir yük haline geliyor. Sadece düğün töreni gerçekleştirmek bile başlı başına bir masraf olarak genç çiftlerin önünde dururken, koltuk, yemek odası, buzdolabı, çamaşır makinesi derken gençler ev kurarken milyonları aşan masraflarla karşı karşıya kalıyor.

Mobilyacısından gelinlikçisine, kuyumcusundan beyaz eşyacısına, züccaciyesinden tekstilcisine, düğün salonundan daha birçok iş kolunu besleyen sektör, büyük bir pazar oluştururken şaşalı düğünleri ile bilinen Van’da gençler düğün yaparken kara kara düşünüyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri maliyetlerin giderek arttığını ve çiftlerin evlilik yolunda büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.

GENÇLER DÜĞÜN YAPARKEN BÜYÜK BİR YÜKÜN ALTINA GİRİYOR!

Düğünlerin en çok yapıldığı Temmuz-Ağustos aylarındaki telaş sürerken Şehrivan genç çiftlerin düğün telaşındaki durumunu sordu. Düğün hazırlığında olan çiftler gazetemiz aracılığı ile yaptığı değerlendirmede sadece evin bile başlı başına büyük bir sorun haline geldiğini söyledi. Kiraların en az 6-7 bin civarında olduğu Van’da düğün salonu, düğün hazırlıklarının bile yüzbinlerce liraya mal olduğunu ifade eden çiftler, ev döşeme ile birlikte altından çıkılamaz bir masrafın oluştuğuna vurgu yaptı. Tüm bunların yanında kentin ve bölgenin olmazsa olmazı olan altın ve takılar ise düğün yapanları ve çiftleri en çok düşündüren masraflardan biri haline geldi.

 FİYATLAR GİDEREK ARTIYOR

Öte yandan evlilik masrafının karşılanamaz hale geldiğini en net şekilde gösteren bir diğer veri ise ev mobilyası satan mağazaların sahipleri oldu. Şehrivan aracılğı ile konuşan ve evlilik masraflarının giderek arttığına dikkat çeken isimlerden birisi olan Cemile İlhan Akçay, bu artışlarla ilgili olarak; “Türkiye genelinde en iyi markaları temsil diyoruz. Yatak odası, koltuk takımı ve yemek odası 95 bin TL ile başlıyor. Ancak şunu da söylemekte fayda var; bizim mobilyalarımız en uygun fiyatlarla satılıyor. Kurumsal ve daha kalite bir markadan oluştuğu için çiftlerinde tercihleri bizden yana oluyor. Bildiğiniz gibi son dönemlerde bir pahalılık var ve bu da yeni evlenecekleri çok etkiliyor. Fiyatlar artmaya devam ediyor ve sonuç itibarıyla gençlerimiz bir gün evlenecek. Bundan dolayı da ne kadar erken bir alışveriş yapılırsa o kadar iyi olur. Piyasanın durumu ortada, her gün zam geliyor. Genç çiftlerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çiftler fiyatlardan dolayı dert yanıyor” Dedi.

ÇİFTLER PAHALILIKTAN DERT YANIYOR!

Pahalılığın satışları etkilediğini söyleyen Mobilya satış personeli İhsan İpek, “Evlenecek çiftler için 3’lü setlerimiz 110 bin TL civarında bulunuyor. Evlilik hayali kuran çiftlerimiz şimdi çok fazla zorluk yaşıyorlar ve daha da zorluk yaşayacaklar. Bundan dolayı da ellerini çabuk tutup evlilik malzemelerini almaları lazım. Mobilya bakmaya gelen çiftlerin ilk tepkileri pahalılıktan yana oluyor. Haliyle bize pahalılıktan dert yanıyorlar. Gençlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak pahalılık ortak bir sorun olduğu için ürünler de bize pahalı bir şekilde geliyor. Rabbim herkesin yardımcısı olsun, dönem zor bir dönem. Her şeyin hayırlısını dilemekte fayda var. Evlenecek gençlerimiz yaş ortalaması artıyor ve evlilikler düşüyor. Geçen seneye oranla evlilikler azalmış durumda. Yıllık 200 yatak odası satardık ama şimdi 120 bandında satılıyor. ” İfadelerini kullandı.

DÜĞÜNLER AZALDI, İŞLER DE DÜŞTÜ!

Çeyiz paketin ortalama hesaplamasını yapan beyaz eşya satıcısı Mehmet Muslu, ürünün özelliklerine göre fiyatların değiştiğini söyledi. Muslu, “Buzdolabı, bulaşık makinesi, televizyon ve diğer birkaç ürünü hesapladığınız zaman 70 bin ile 100 arasında değişkenlik gösterebiliyor. Fiyatlar böyle olunca da asgari ücretle çalışan çiftlerimiz bu konuda baya bir sıkıntı yaşıyor. Hem yeni evlenenler hem de biz esnaf olarak fiyatların artışlarından baya bir sıkıntılıyız. Evli çiftler de bize dertlerini anlatıyorlar. “Nişan yaptık ve nişanın devamı gelecek mi?” gibi sorular sorup, bizden destek bekliyorlar. Biz de çiftlerimize hem fiyat hem de ödeme konusunda yardımcı oluyoruz. Döviz kuru ve diğer maliyetler sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Geçen seneye nazaran baktığımızda bu sene ciddi anlamda bir düşüş var. Fiyatlar artıkça, satışlarımız azalıyor. Çeyiz döneminde olmamıza rağmen satışlarımız durgun.” Diye ekledi.

“EVLİLİK MASRAFLARI DA GİDEREK KATLANIYOR”

Gençlerde evlilik umutları kalmadı diyen Adem Kipçak, şunları anlattı: “Masraflar giderek artıyor, gençler evlilik hayali bile kuramıyor. Evlenenler evlilik süreçleri boyunca büyük bir zorluk yaşıyorlar. Ancak insanların tek özel günü olduğu için mecbur bir şekilde harcama yapıyorlar. Herkes pahalılıktan şikayetçi, satışlarımız giderek düşüyor. Bu işlerin ham maddeleri çok pahalı olduğundan dolayı evlilik masrafları da giderek katlanıyor. İnsanlar bir şekilde bunun üstesinden gelmek zorundalar, yoksa kimse yuva kuramaz hale gelecek. Şimdiden alışveriş yapmayanlar iler de daha büyük bir masrafla karşı karşıya kalacaklar”

Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam

ALTIN DA AYRI BİR DERT!

Allah yeni evlenenlerin yardımcısı olsun diyen kuyumcu Ferhat Öreden, bu devirde evliliğin zor olduğuna dikkat çekti. Maliyetlerden dolayı çiftlerin anlaşamadıklarını belirten Öreden, şunları kaydetti: “Gelinlerimizin altınları, gelinlikleri ve diğer birçok masrafları giderek artıyor. Halkımızın maddi durumu ortada ve insanlarımızın alım güçleri giderek düşüyor. Vatandaşlarımız evlerine ekmek götüremez hele gelmiş, bu durumda evlilik hayali kuran çiftlerimiz ise ciddi soruluklar karşı karşıya kalıyorlar. Geçlerimiz artık yaşlanınca evleniyorlar. Çünkü 40 sene çalışıp sonra evliliğe hazırlanıyor. Buradaki kültürde de fazla altın takıldığı için evlilik bu tür yerlerde daha zor. Ortalama altın fiyatları 500 bini geçiyor. Ben ortalama bir tahminde bulundum, fiyatlar düğünlere göre değişiklik gösterebiliyor.”               

Editör: Necmettin Dursun