SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2023 yılı HAP (Hastane Afet Planı) uygulaması çerçevesinde gerçekleştirilen deprem tatbikatında renkli görüntüler ortaya çıktı.

İki otomobil çarpıştı, karı koca hayatını kaybetti İki otomobil çarpıştı, karı koca hayatını kaybetti

MURADİYE’DE 6,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Senaryo gereği Van’ın Muradiye ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Meydana gelen depremde hastanenin bir bölümü hasar gördü. Anonslarla hastanede bulunanlar uyarılarak personel, hasta ve hasta yakınları tahliye edildi. Tahliye edilen hastalar olay yerinde hazır bekletilen UMKE ekiplerine teslim edildi. Gerçeği aratmayan tatbikatta Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Emniyet Müdürlüğü Polis Arama ve Kurtarma ekipleri, VEDAŞ ekipleri, Edremit Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri ile itfaiye ekipleri yer aldı. Ayrıca tatbikat senaryosunda yer alan görüntü alamaya çalışan basın mensupların engellenmesi de dikkat çekti.

“İYİ BİR TATBİKAT OLDU”

Başhekim Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümü dolayısıyla böylesi bir tatbikat düzenlediklerini belirtti. Başhekim Sarıkaya, “Van ve Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hastaneler depremde çok önemli kurumlardır. Senaryoda Van ili Muradiye ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğünde bir depremde hastanemizin bir kısmının hasar gördü. Deprem sonrası tedavisi ve ameliyatı devam eden hastalar, yoğun bakımda olan hastalar, doğum yapan hastalar gibi muhtemel tüm senaryoları içeren hasta örnekleriyle transferlerini nasıl sağlayacağımızı, paydaş kurumlarla nasıl iletişime geçeceğimizi, nasıl iş birliği yapacağımızı bugün tatbikatını yaptık. Umarım bu hep tatbikatta kalır. Gerçeğini yaşamayız. Deprem açısından riskli bir iliz, biz de bu açıdan hazır durumda olmalıyız” dedi.

“BASIN DA PROVA GEÇİRMİŞ OLDU”

Bu tür durumlarda basının ilk reaksiyonunun önemli olduğunu dile getiren Sarıkaya, “Halkı sakinleştiren, kurumlarla iş birliği içinde çalışan bir basın hareketi olduğu zaman gereksiz bir panik hali olmuyor. Yanlış bilgilendirme olmuyor. Sizler de bu komutlara uydunuz. Basın açıklaması saatini beklediniz. Çünkü transfer edilen hastaların acil şartlarda çok uygun şekilde transfer edilmeyebiliyor. Burada basın da prova geçirmiş oldu” diye konuştu.

Tatbikatı, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü Ümit Kızılay izledi.

Editör: Necmettin Dursun