ŞEHRİVAN HABER: ÇETİN DEMİR

Van’da trafik sorunu kadar yaya sorunu da baş göstermiş durumda. Kaldırımlar yayalar için yapılıyor fakat Van’ın kaldırımlarında yayadan başka her şey bulunuyor. Vanlı esnaflar mallarını kaldırımlara yığıyor, sürücüler araçlarını kaldırımda park ediyor. Böyle olunca da yayaya geçecek yol kalmıyor. Kronikleşen sorunla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar çözüm bulunamamasından dert yandı.

Van’da trafik kadar kaldırım işgali kronik bir sorun haline geldi. Şoförler kaldırımlara araçlarını park ediyor, esnaflar mallarıyla kaldırımları işgal ediyor. Geçecek yeri kalmayan yayalar adeta çileden çıkarken, vatandaşın haklı isyanı da bir türlü çözüm bulmuyor. Van’ın neredeyse her noktasında benzer görüntüler dikkat çekerken, bu durumdan mustarip vatandaş çareyi yolunu değiştirmekte buluyor. Van’ın kaldırımlarında bir tek yayaya yer yokken, en işlek noktalarda değişmeyen manzaralar adeta pes dedirtiyor. Kurallara uymayan işletme ve araç sahiplerine ceza kesilmesi gerekirken, her gün yüzlerce zabıtanın önünden geçtiği kaldırımların işgali bitmiyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar, yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Van Balığının tersine göçü başladı! Van Balığının tersine göçü başladı!

VAN’IN KALDIRIMLARINDA ‘YAYA’ HARİÇ HER ŞEY VAR!

Mehmet Salih Kurkcebe, yaşanan kaldırım işgalini değerlendirerek, “Kaldırım işgali bizi olumsuz etkiliyor. Kaldırımları esnaflar işgal ediyor. Söyleyince de kızıyorlar. Sanki kaldırımlar onların babalarının tapusudur. Mecbur yol değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bu durum böyle gitmez. Buna bir çözüm bulunması lazım. Eğer park yerleri olsaydı bu sorunlar yaşanmazdı. Arabalardan dolayı kaldırımlarda yürünmüyor. Yaşlılar, engelliler kaldırımlarda hiç yürüyemiyorlar. İnsanlar yolunu değiştirip, başka yollardan geçip öyle yürüyebiliyorlar” diye aktardı.

HİNDİSTAN SOKAKLARI VAN’IN YANINDA NE Kİ!

Kurtcebe, Van’ın sokaklarının Hindistan’ı andırdığını hatta daha beter olduğunu vurgulayarak, “Eğer bir ceza kesilseydi Van bu halde olmazdı. Esnaflar kaldırımı kendi tapularıymış gibi kullanıyorlar. Esnaflar kaldırımlara bir sürü mal koyuyorlar. Gören de diyecek sanki fabrikadır bu işletmeler. Van, Hindistan sokakları gibi. Hindistan sokakları Van’dan iyidir. Başka şehirler böyle değil. Başka yerlerde parklar var, otoparklar var, sokakların düzeni var ama maalesef burada böyle değil. Yetkililer gerekeni yapıp cezaları kessinler. Sokaklar düzene girsin, temiz olsunlar. Van’ın sokakları çok kirlidir” diye konuştu.

VAN’DA KALDIRIMDA YÜRÜMEK DERT!

Vatandaşlardan Tamer Bulut, kaldırımların işgal edildiğini ve denetimlerin az olduğunu dile getirerek şunları aktardı: “Yayalar için kaldırım işgali sorun teşkil ediyor çünkü kaldırımı kullanmakta zorlanıyorlar. İnsanlar bu defa başka yolu kullanmak zorunda kalıyorlar. Ondan sonra trafik sıkışıklığı oluyor. İdari ceza uygulanması şart. Esnaflar eşyalarını kaldırıma koyuyorlar. Arabaları kaldırımlara park ediyorlar. Biz bu durumda zabıtalar görevini yapmadığını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde bayram var. Bu günlerde daha da sıkıntılı olacağını düşünüyorum. Denetimlerin eksikliğini hissediyorum. Denetimlerin az olduğunu görüyoruz. Zabıtalar seyyar satıcıların iki şey satmasına izin vermiyor ama kaldırım işgaline susuyor. Ne olursa olsun kaldırımları işgal edenlere ceza kesilmesi gerekiyor.”

VAN’DA KALDIRIM ZULMÜ BİTMİYOR, YAYALAR İSYAN EDİYOR!

81 yaşındaki Hacı Ali Güneş, kaldırımlarda yürürken zorluk çektiğini belirterek, “Kaldırımlarda giderken yola bir sürü mal koyduklarını görüyoruz. Arabalar kaldırımlara park ediliyor. Ben yaşlıyım ve yürümekte zorluk çekiyorum. Hastayım ve bu kaldırımlarda yürümekte zorluk çekiyorum. Arabalar özellikle çok yapıyorlar kaldırım işgalini. Ben bu defa yolumu değiştirmek zorunda kalıyorum. Yürümekte zorluk çektiğim için sarı şeritleri kullanıyorum ama şeritleri de esnaflar, sürücüler işgal ediyorlar. Gerekli cezaların verilmesi lazım. Yayalar sadece bize ait ama bizden başka herkes kaldırımları kullanıyor. Yetkililer gereğini yapsınlar” ifadelerini kullandı.

VAN’IN BU KÖTÜ GÖRÜNTÜDEN KURTULMASI LAZIM

Van’daki sorunla ilgili konuşan ve ismini vermek istemeyen vatandaş, “Van büyük bir şehir ama sokaklarını gezdiğinizde bir köyü andırıyor. Esnaflar kaldırımlara eşyalarını yığıyorlar. Şoförler arabalarını başka yer yokmuş gibi kaldırımlara park ediyorlar. Kaldırımda yürümek istiyoruz ama maalesef yolumuzu değiştirmek zorunda kalıyoruz. Denetimler hiç mi olmuyor da bu sorunlar bitmiyor? Van esnafına kalkıp bunu söylesek orada bizi rencide ederler. Kimse kalkıp onlara yapılanın suç olduğunu söyleyemez. Yetkililerin bu soruna çözüm bulması lazım. Van’ın bu kötü görüntüden kurtulması lazım. Van’ın sokaklarının temiz olması lazım” dedi.

Editör: Şaban Beyazsaç