ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Yıllardır imar sorunuyla boğuşan Van’da da kira fiyatları geçen seneye oranla 3 kat artarken, kente dışardan gelen kamu çalışanları ve öğrenciler şu sıralar çok büyük şaşkınlık yaşıyor. Kente gelenler yüksek fiyatlardan dolayı ev bulmakta zorlanırken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, sert tepki göstererek “Kira artışları Van için hezeyandır” dedi.

VAN’DA KİRALIK EV BULMAK İMKANSIZ HALE GELDİ

Türkiye’de barınma sorunu gün geçtikçe büyürken, yılın ikinci çeyreğinde birçok bölgede kiralar hızla yükseldi. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde ülke genelinde konut kiralarındaki yıllık değer artışı yüzde 138’e çıktı. Ülke genelinde olduğu gibi nüfusu 1 milyonu aşan Van’da da kira krizi yaşanıyor. Konut almanın artık hayal olduğu Van’da kiralık ev bulmakta bir o kadar zorlaştı. Özellikle kamu personelleri ile öğrenciler son dönemlerde yüksek kiralardan dolayı Van’da ev bulmakta epey zorlanıyor. Hem konutların talebi karşılamadığı hem de kiraların 10 bin TL’nin altına düşmediği Van’da kiralar Türkiye’nin mega kentleri ile yarışır hale geldi. Kamu çalışanlarının, öğrencilerin en yoğun olduğu dönemde durum endişe yaratırken durum ile ilgili acilen çözüm çağrıları yapılmaya başlandı.

VAN İSTANBULLA, ANKARA İLE YARIŞIYOR!

Özellikle kamu personelleri ile öğrenciler son dönemlerde yüksek kiralardan dolayı Van’da ev bulmakta epey zorlanıyor. 1+1 evlerin 3-5 bin TL’ye, 2+1 evlerin 5-7 bin TL’ye, 3+1 evlerin ise 12-15 bin TL’ye kiraya verildiği Van’da kira fiyatları İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerle yarışır hale geldi. Kentteki imar sorunu yeni yapıların yapılmasını da engellerken, kentte yaşayan ve dışardan gelen vatandaşlar yüksek kiralar karşısında olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Özdek kentteki konut krizi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

TMO yeni hasat sezonuna hazır! TMO yeni hasat sezonuna hazır!

ÖZDEK: VAN, YÜKSEK KİRALARDA BÜYÜKŞEHİRLERLE YARIŞIYOR

Özdek, Van’ın büyükşehirlerle yarıştığını belirterek, “Kira fiyatlarındaki yüksek artışlardan dolayı birçok insan geçimini sağlayamıyor ve bununla birlikte barınma sorunu ortaya çıkıyor. Bu barınma sorunu da maddi ve manevi anlamda sıkıntılara sebep olmaktadır. Van’da son yıllarda çok ciddi oranda kira artışı söz konusu olmuştur. Van, Türkiye geneline baktığımızda İstanbul, Ankara ve İzmir ile yarışacak hale gelmiştir. Van’da son yıllarda konut stoklarının erimesi ve nüfus artışından dolayı ciddi anlamda kira sorunu yaşanmaktadır” dedi.

VAN’A GELEN MEMURLAR, ÖĞRENCİLER KİRALIK EV BULAMIYOR!

Van’a gelen vatandaşların kiralık ev bulmakta zorlandığını dile getiren Özdek, “Van’a gelen memurlar, öğrenciler ev kiralama konusunda büyük sıkıntılar içerisinde kalmışlardır. Bu da Van’ın ayıbıdır. Van’daki bu yüksek kiraların önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunun bir an önce ortadan kalkması gerekiyor. Bir memur veya öğrenci Van’a geldiğinde kentte barınma sorunu yaşıyorsa ve sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorsa bu da bizi üzer. Bir an önce bunun önlemini almamız gerekiyor çünkü Van’ın nüfusu her geçen gün orantısız şekilde artmaktadır” diye aktardı.

“VAN’DA VATANDAŞLAR YÜZDE 25’LİK KİRA ARTIŞINI BAZ ALARAK HAREKET ETMİYOR”

Özdek, kiraların keyfi arttırıldığını dile getirerek, “Van’da vatandaşlar yüzde 25’lik kira artışını baz alarak hareket etmiyor. Vatandaşlar keyfi hareket etmektedir. Yüzde 100, 200, 300 artış yapıyorlar. Kira artışları Van için hezeyandır. Van’da büyüyen bir kira sorunu var. Van’da ciddi anlamda bir yaşam sorunu var. Bunların ortadan kalkması için ivedilikle harekete geçilmesi lazım. Kira artışlarının denetlenmesi lazım. Van’ın bileşenlerinin bir araya gelip sorunlara neşter vurması gerekmektedir. Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyorum. Van’ın sorunlarına nokta koymak için toplantılara, görüşmelere, fikir alışverişlerine ihtiyaç vardır. Bu konuda herkes sorumluluk almalıdır. Van’ı kalkındırmamız lazım” dedi.

 

ÖĞRENCİLERİN GELMESİYLE SORUNUN KATLANMASI BEKLENİYOR

Öte yandan yaz döneminde zaten oldukça sıkıntılı olan Van’da ev bulmak ya da kiralık eve geçmek okulların açılması ve atamaların yapılması ile daha büyük bir krize dönmeye başladı. Kamu çalışanları yeni atandığı Van’da gördüğü fiyatlar karşısında büyük şaşkınlık yaşarken, yaşanan sorunun üniversite öğrencilerin gelmesi ile daha da artması bekleniyor. 30 bine yakın öğrencisi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 2 Ekim olan eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte ev krizinin daha da artacağı beklenirken öğrencilerin konaklama noktasında büyük sorunlar yaşayacağı da tahmin ediliyor.