ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM - Ev bulmanın ve kent merkezinde yaşamanın lüks olduğu Van’da fiyatlar Ankara, İstanbul gibi mega kentlerle yarışmaya devam ediyor. Merkezde ev satın almak ve kiralık ev bulmak hayal olurken, en ücra semtlerde bile kiralık evlerin fiyatları cep yakıyor. Eylül ayı itibariyle ciddi talebin oluştuğu Van’da bu durum krizi tetiklerken, gidişatı yorumlayan Van Emlakçılar Derneği Başkanı ve iş insanı Orhan Özdek, mevcut durum ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ÖZDEK: VAN’DA BULUNAN KONUTLAR MAALESEF YETERSİZDİR!

Özdek, Van’daki konutların yetersiz olduğunu açıkladığı değerlendirmesinde mevcut durum ile ilgili şunları söyledi: “Van’da şu anda 1+1 evler 3-5 bin TL’ye, 2+1 evler 5-7 bin TL’ye, 3+1 evler 12-15 bin TL’ye kiraya veriliyor. Bu fiyatlar yüksektir. Bu da bize üzüntü vermektedir. Van’da birçok insan asgari ücretle yaşamaktadır. Van’da dar gelirli insanların sayısı bir hayli fazladır. Yüksek kiralar, dar gelirli insanları maddi ve manevi anlamda sıkıntıya sokmaktadır. Van’da bulunan konutlar maalesef yetersizdir. Bu anlamda bir an önce konut üretimine geçilmelidir.”

İMAR BÜYÜK SORUN!

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Taksim” tartışmalarına son noktayı koydu Cumhurbaşkanı Erdoğan “Taksim” tartışmalarına son noktayı koydu

“Bunun için de imardaki sorunların ortadan kalkması gerekmektedir. Van’ın coğrafyası, potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda birçok yer boşken müteahhitler burada konut üretimine geçememektedirler. Bunun nedeni de imardaki sorun ve sıkıntılardır. Van’da şu anda ciddi anlamda imar sorunu vardır. Bu imar sorunundan dolayı müteahhitler yeni konut üretimi yapamamaktadırlar.”

SORUN HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

İmar sorununa değinen Özdek, “Her gün büyüyen bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. İmardaki sorunlar bir an önce çözülmelidir. Görüştüğümüz kişiler Van’da konut üretmek istiyorlar ama konut üretemiyorlar. Bunun başlıca nedeni de imardır. Van’ı üretim yapan bir şehir haline getirelim. Van tüketim yapan bir şehir. Nüfusu genç olmasına rağmen Van hiçbir üretim yapamamaktadır. Bu da Van’ı geriye çekiyor. Van kalkınmaya hazır olan bir ildir ama önü kapalı olduğu için gelişememektedir. Van hak ettiği noktaya gelemiyor. Van kalkınamıyor. Oysa Doğu Anadolu Bölgesi’nin en nadide kentlerinden biri olan Van’ımız hak ettiği noktada değil. Van’ın yelpazesinin açılması ve büyütülmesi ve tabularının yıkılması gerekmektedir” diye aktardı.

VAN’A YENİ VE DAHA ÇOK KONUT ŞART!

Van’ın konut stokunun arttırılması gerektiğini vurgulayan Özdek sözlerini şöyle tamamladı: “Vali Balcı’nın bütün bileşenlerle bir araya gelmesi ve bu soruna çözüm bulması gerekmektedir. Van’ın önünü açmamız gerekiyor. Van’ın konut stokunu artırmamız gerekiyor. Van’daki bu olumsuz tabloyu bir an önce ortadan kaldırmamız lazım. Van her gün nüfusu artan bir ildir ve gelecekte daha büyük sorunlar Van’ı beklemektedir. Bu barınma sorununun ortadan kalkması için Van’a yeni konutların yapılması lazım. Edremit ve Erciş yolu güzergahları buna müsaittir. Bu alanlarda imara yönelik çalışmalar yapılabilir. İmar sorunu ortadan kalkarsa Van’da çok sayıda konut üretilecektir. Van’ın önü açılsa en az 10 bin konut yapılabilir. Bu 10 bin konut Van’da kiraların minilimize olması demektir.”

Editör: Necmettin Dursun