Van İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi yakınlarında bulunan Sanat Sokağı’nda ‘Türkiye Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı’ doğrultusunda bireylere doğrudan ulaşmak ve toplumda obezite ile mücadele konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla stant açıldı. Gerçekleştirilen programa Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı, İpekyolu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Zubeyde Kul katıldı. Açılan stantta vatandaşlara sağlıklı yaşam konusunda bilgiler verilerek, broşürler dağıtıldı. Bilgilendirmelerin ardından boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri yapılan vatandaşların beden kütle indeksi hesaplandı. Normal değerlerin altında ve üstünde çıkan vatandaşlar, diyetisyenlere ve obezite taramalarını yaptırmaları için kayıtlı oldukları aile hekimlerine başvurmaları için yönlendirildi.
“İDEAL KİLONU ÖĞREN, SAĞLIKLI YAŞA”
Vatandaşlara, ölçüm sonuçlarına göre kartlar verdiklerini belirten Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı, “10 Mayıs Cumartesi günü itibariyle iki ay sürecek stantlarımızı kurduk. “İdeal kilonu öğren, sağlıklı yaşa” düşüncesiyle kurduğumuz stantlarda kilo ve boy ölçümleri yapıyoruz. Vatandaşlara, ölçüm sonuçlarına göre kartlar veriyoruz. Eğer beden kitle indeksleri (BKİ) 25’in üzerinde ise fazla kilolu olarak değerlendiriliyorlar ve bu kişiler sağlık hayat merkezlerimize, İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğümüze ya da diğer ilçe sağlık müdürlüklerimizdeki diyetisyenlerimize yönlendiriliyor. Amacımız, vücutta biriken anormal ya da aşırı yağın doğuracağı olumsuz sonuçları önlemek. Ülkemizde de, tüm dünyada olduğu gibi maalesef obezite hızla artıyor. Bizim de bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda farkındalık oluşturmak istedik.” İfadelerini kullandı.
BOSTANCI: TÜRKİYE GENELİNDE 10 MİLYON İNSANIN ÖLÇÜMÜNÜN YAPILMASI HEDEFLENİYOR
Vatandaşların diyetisyenle görüşerek sağlıklı yaşam için gerekli önerileri ve beslenme programlarını almalarını sağldıklarını söyleyen Bostancı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kapsamda vatandaşların kilo ölçümlerini yapıyoruz. Beden kitle indeksi 25’in üzerinde ise “fazla kilolu”, 30’un üzerinde ise “obez” olarak tanımlanıyor. Bu vatandaşların diyetisyenle görüşerek sağlıklı yaşam için gerekli önerileri ve beslenme programlarını almalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda, hareketsiz yaşam tarzına dikkat çekiyoruz. Birçok vatandaşın, bir egzersiz programı oluşturarak fiziksel aktivite planları yapmasını ve sağlıklarına yatırım yapmalarını istiyoruz. Proje 2 ay sürecek. Bu süre içinde tüm Türkiye genelinde 10 milyon insanın ölçümünün yapılması hedefleniyor. Biz de ilimizde yaklaşık 150 bin civarında ölçüm yaparak il risk haritasını oluşturacağız. Sonrasında, vatandaşlarımızın daha sağlıklı yaşamaları için bireysel sağlıklı beslenme programları oluşturup kendilerine vereceğiz.”