1 milyonu aşkın nüfusa sahip kentte trafik en büyük sorunlardan birisi olmaya devam ediyor. Özellikle İpekyolu ilçesi sınırında kalan kent şehir merkezinde trafiğin büyük bir çile olmaya başladığı kentte bir taraftan da trafik düzenindeki aksaklıklar yaşanıyor. Alternatif yolların olmaması, mevcut yolların trafiğin akışını kaldırmaması, trafik ışıklarının ve yaya geçitlerinin yetersizliği, bisiklet yollarının olmaması, araç sahiplerinin duyarsız tavırları ve toplum taşıma araçlarının trafikteki keyfi davranışları kentte düzeni adeta allak bullak ediyor. Vatandaşın kendisini güvende hissetmediği kentte son dönemlerde kaza sayısı artarken her gün kentin farklı yerlerinden kaza haberleri de geliyor. Birçok alanda yaşanan eksiklikler tartışılmaya devam ederken vatandaş en çok kentin düzensizliğinden dert yanıyor.

SON KAZALAR VAN’DAKİ SORUNLARI BİR KEZ DAHA GÜNDEME GETİRDİ

Van’da trafikte birçok sorun yaşanırken, bu sorunların başında trafik ışıklarının ve üst geçitlerinin yetersiz olması, bisiklet yollarının olmaması, sürücülerin vatandaşlara, yaya geçitlerinde yol vermemesi geliyor. Van’da geçtiğimiz günlerde bisikletiyle işe giden hemşire, bir kamyonetin çarpması sonucu hayatını kaybederken, kentte kazalara davetiye çıkaran trafik sorunları da bununla birlikte yeniden gündeme geldi. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar sorunların bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini dile getirdi.

KENTTE EKSİKLİK ÇOK!

Van’da trafik düzeni ve düzeni konusunda son dönemlerde büyük sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların başında yaya geçidinde durmayan sürücüler, üst geçit ve trafik ışıklarının yetersizliği, bisiklet yollarının olmayışı geliyor. Van’da birçok kavşakta yaya geçidi bulunmasına rağmen trafik ışıkları bulunmuyor. Van’ın trafik ışığı olmayan tuzak gibi kavşakları vatandaşların korkulu rüyası olurken, kazalara sebebiyet veren bu sorun endişe yaratmaya devam ediyor. Yine Van’da kavşaklarda tabelalar ve yayaya geçit verilmesi gerektiğini gösteren geçit çizgileri olmasına rağmen çoğu sürücüler yayalara öncelik vermiyor. Yaya geçidinde vatandaşa yol vermeyip hızla ilerleyen araçlar da kazalara davetiye çıkarıyor. Van’da büyük bir sorun olan sık sık dile getirilmesine rağmen çözülmeyen sorunlardan biri de bisiklet yollarının olmayışı. Bunun yanında son dönemlerde trafikte görülmeye başlayan elektrikli scooter’lar da büyük tehlikelere davetiye çıkarıyor.

VAN’IN TRAFİK SORUNU BİTMİYOR, KATLANARAK ARTIYOR!

Trafikteki sorunlar katlanarak artarken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Ömer Faruk Tekmez adlı vatandaş, Van’da yaşanan trafik sorunlarına değinerek şunları söyledi: “Van’da çok ciddi bir trafik sorunu var. Yollar yetersiz, sürücüler yayalara karşı saygılı değil, kimse de denetim yapmıyor. Ben Maraş Caddesi’nden evime gidene kadar bir sürü sorunla karşılaştım. Minibüslerin indir-bindir olayı var. Uygunsuz park etmeler var. İsteyen arabasını istediği yere park edip saatlerce gelmeyebiliyor. Ana yollarda yaya geçidi çizgisi olmasına rağmen yayalar dakikalarca karşıya geçmeyi bekliyor. Hiçbir araç yayaların geçişine izin vermiyor. Yaya geçidi olan yerlerde kesinlikle trafik ışıkları veya üst geçitlerin olması lazım. Çünkü buralardan karşıya geçmek çok tehlikeli. En kısa zamanda yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi lazım. Acilen çözüme kavuşturulması lazım. Bu sorunların çözüme kavuşması için hem şehrimiz hem de milletimiz için daha iyi olacaktır. İnsanlarımızın trafikte birbirine saygısı yok. Birbirlerine saygılı olmalılar. Birbirlerine tahammül etmeliler.”

Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti

“ACİL ÇÖZÜM BULUNMASI LAZIM”

Tekmez, bu sorunun acil bir şekilde çözüme kavuşması gerektiğini dile getirerek, “Geçtiğimiz günlerde bir hemşire bisikletle işe giderken yolda hayatını kaybetti. Yetkililerin bir an önce bu sorunları göz önünde bulundurup acil bir şekilde buna müdahale etmesi lazım. Sonuçta her yere araçla gidilecek diye bir kural yok. İsteyen bisikletle, isteyen yürüyerek ya da farklı bir araçla istediği yere gidebilir. Bu konu kimin yetkisi dahilinde ise onların bir şekilde buna acil çözüm bulması lazım. Böyle devam ederse şehir gittikçe kalabalıklaştığı için bu durumu kaldıramayacak hale gelecek. Daha çok can yanacak. Bunu istemiyoruz. Başka canların yanmaması için bu işin acil bir şekilde çözüme kavuşmasını istiyorum” dedi.

MİNÜBÜSLER HERKESİN ORTAK DERDİ!

İlhami İnan adlı vatandaş sorunları anlatarak şunları aktardı: “Van’da çok büyük bir trafik sorunu var. Hatta Van’ın en büyük sorunu trafiktir. Van kalabalık bir şehir. Çoğu yerde trafik ışıklarının olması şartken maalesef yok. Gereken yerlerde üst geçit ve trafik ışıklarının olması şart. Van’da trafik ışıklarında durmayan da çok sürücü var. Özellikle bunu yapanlar minibüs şoförleri. Bisiklet yolları yok. Bisiklet yolları Van için şart. Çünkü bir sürü insan bisiklet kullanıyor. Bisiklet yolu olmadığından mecbur kalıp ana yolda bisiklet sürüyorlar. Bu da çok tehlikeli bir durum. Yaya geçidinde şoförlerin durması gerekirken öyle bir hızlı geçiyorlar. Korkudan karşıya geçemeyen, dakikalarca bekleyen yayalar var. Van’da 1 milyondan fazla insan yaşıyor. Üst geçit şart. Yaya geçidinde trafik ışıkları şart. Bisiklet yolları şart. İsteyen araç istediği yerde duruyor. Bunlar hep kazalara sebep oluyor. İlgililerin kurallara uymayan şoförlere cezai yaptırım yapması lazım.”

“VAN DÜZENSİZ BİR ŞEHİR”

Aydın Taşdemir adlı vatandaş, bu sorunların çözüme kavuşması gerektiğini dile getirerek, “Van, özellikle trafikte en geride olan illerden biri. Üst geçitler yetersiz. Trafik ışıkları yetersiz. Sürücüler istedikleri yerde arabalarını park ediyor. Yaya geçidinde hiçbir şoför vatandaşa yol vermiyor. Korkarak karşıdan karşıya geçiyoruz. Van çok düzensiz bir şehir oldu. Trafiği düzensiz, kurallar uygulanmıyor. İstanbul’da her yerde bisiklet yolu var. Van’da neden bisiklet yolları yok? Van büyükşehir değil mi? Van’da da yapsınlar. Van’ın diğer şehirlerden ne eksiği var? Bütün şehirler trafikte ileriye giderken Van daha da geriye gidiyor. Biz bu trafik sorunundan çok mustaribiz. Her an kaza yaparız diye korkuyoruz. Çünkü trafik sorunu çok büyük bu şehirde. Yetkilileri denetim yapmaya davet ediyorum. Kurallara uymayanlara gereken ceza verilsin” dedi.

ŞEHİR KÜÇÜK BİR ALANA ŞIKIŞIP KALDI!

Konuyla ilgili görüş veren ve bir bisiklet sürücüsü olan Adem Aslan ise, Van’da yaşanan trafik sorunlarını dile getirerek, “Van’da ciddi şekilde bir trafik sorunu var. Bunu hem yayalar hem araç sürücüleri hem motorsuz araç sürücüleri de biliyor. Şehir merkezi küçük bir alana sıkıştırılmış durumda. Bu şekilde olduğu sürece zaten bir çözüme kavuşamayız. Farklı yollar açılarak şehir trafiğinin rahatlatılması gerekiyor. Özellikle minibüs, taksi gibi ulaşım araçlarının seyir halindeyken yolcu alıp indirmek için sağ şeritte kimin olduğunu önemsemeden direk sağa yanaşması, insan hayatını ciddi derecede tehlikeye atmaktadır. Durakların kullanılması zorunlu hale getirilmelidir. İnsanlarımız çok sabırlı değiller maalesef” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN- SONER İZGİ