ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Van’ın en büyük sorunlarından biri olan kaldırım işgali son dönemlerde gündemden düşmeyen konuların başında geliyordu. Kentin en büyük problemlerinden biri olan seyyar satıcılar, gelişi güzel cadde ve kaldırımları işgal ederken sorunun son dönemlerde iyice artması kentte büyük bir rahatsızlık yaratmıştı. Bir taraftan kaldırım işgalinin, bir taraftan seyyar sorunun devam ettiği kentte Van Büyükşehir Belediyesi bayramdan bu yana Van’ın gündemini kurcalayan konuda beklenen adımı attı. Büyükşehir Belediyesi uzun süredir gündemde olan ve Vanlıların çağrı yaptığı konu ile yaptığı açıklamada, görüntü kirliliğinin ve düzensizliğin ortadan kaldırılması için Zabıta Daire Başkanlığı tarafından bir süredir çalışma başlatıldığını belirtildi. Açıklamada, sokak ve kaldırımların görüntü kirliliğine neden olan tüm tezgâhların bugün itibarıyla belediye zabıta ekipleri tarafından kaldırılacağı açıklandı. Belediyenin bu kararını bazı kesimler olumlu karşılarken, Şehrivan’a görüş veren seyyar satıcılar belediyenin kendilerine yer temin etmesi talebinde bulundu.  

İŞTE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KALDIRIM İŞGALİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Van Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, görüntü kirliliğinin üst seviyede olduğunu belirterek, “Bilindiği üzere yıllarca kayyım rejimi tarafından yönetilen kentimiz, birçok anlamda tahribata uğratılmış, her alanda devasa bir sorunsalın içerisine hapsedilmiştir. Kentleşme, kent bilinci, kentin adil, verimli ve yerinde kullanımı ile temiz bir kent gibi olgular maalesef ki çokça geri plana atılmış, şehrimiz ciddi anlamda hor kullanılmıştır. Bundan sebeptir ki, Van’ın hangi cadde ve sokağına baksanız usulsüz bir şekilde konumlanmanın gerçekleştiğini görmekteyiz. Cadde ve sokakların seyyar tezgâhlar ile dolması, yine birçok sokağımızda esnafın düzensiz bir biçimde masa ve sandalyelerini yerleştirmiş olması, kent genelinde üst seviyede bir görüntü kirliliği yaratmakta ve bu durum yurttaşlarımızın ciddi manada tepkisine neden olmaktadır” denildi.

13 MAYIS PAZARTESİ GÜNÜ (BUGÜN) İTİBARİYLE SEYYAR TEZGÂHLAR YASAKLANDI

Açıklamanın devamında, 13 Mayıs’tan itibaren tezgahların kaldırılacağı belirtilerek, “Bu görüntü kirliliğinin ve düzensizliğin ortadan kaldırılması için belediyemiz Zabıta Daire Başkanlığı tarafından bir süredir çalışma başlatılmış, bu çalışma çerçevesinde sokakların usulsüz kullanımına neden olan seyyar satıcılar ve esnaf tek tek uyarılmaya başlanmıştır. Bu uyarılar çerçevesinde ayrıca oluşan bu düzensizliğin giderilmesi için belli bir takvim belirlenmiş olup, bu takvime uyulması için gerekli bildirimler yapılmıştır. Bu uyarımızı yineliyoruz ve sokak ve kaldırımların görüntü kirliliğine neden olan tüm tezgâhların 13 Mayıs Pazartesi günü itibariyle belediyemiz zabıta ekipleri tarafından kaldırılacağını önemle belirtmek istiyoruz” diye aktarıldı.

BÜYÜKŞEHİR: YAPILAN UYARILAR DİKKATE ALINSIN

Açıklamada, “Gerek seyyar satıcılardan gerekse de çarşı esnafımızdan ricamız, belediyemiz zabıta ekipleri tarafından yapılan uyarının dikkate alınması ve gereğinin yapılmasıdır. Bilinmesini isteriz ki, bu kent hepimizin ve ancak el ele verirsek yaratılan bunca tahribatın üstesinden gelebiliriz. Ayrıca Van’da yaşayan vatandaşlar olarak birbirimizin hakkına saygı duyduğumuz, birbirimizin hakkını hukukunu koruduğumuz sürece birlikteliğimizi en güçlü şekilde sağlayabileceğimizi unutmayalım. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.

SEYYAR KARARI KABULLENDİ: KARARA UYARIZ AMA BİZE DE İMKAN SAĞLANSIN

İsmail Çınar adlı esnaf, yasaklara uyacaklarını ama esnaf için de imkanların sağlanması gerektiğini aktararak, “Biz yıllardır burada esnaflık yapıyoruz. Burada satışlarımızı yapıyoruz. Yaklaşık 15 yıldır buradayız. Eğer belediye uygun görüyorsa, bizi buradan kaldırıyorsa, eğer bize bir imkân sağlanırsa saygı duyarız. Gereken neyse biz de onu yaparız. Ama eğer herhangi bir imkân sağlamayıp bizi buradan kaldırıyorsa bu bizim açımızdan kötü olur. Biz de burada ekmeğimizi kazanıyoruz. Ben 10 nüfusa bakıyorum. Ailemin geçimini sağlıyorum. Biz de mağdur olmayalım. Karşı tarafta mağdur olmasın. Vatandaşın mağdur edilmemesi lazım. Bize iş imkânı sağlanırsa biz de buradan kalkarız. Kararlarına saygı duyuyoruz ama biz de destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HERKES BU KARARA UYARSA BİZ DE UYACAĞIZ”

Kemal Sabırlı adlı esnaf, herkesin yasağa uyması gerektiğini ve iyi bir denetlemenin olmasının şart olduğunu belirterek, “Herkes yasaklara uyarsa amenna ama eğer bir kişi uyup diğeri yasaklara uymazsa olmaz. Biz de istiyoruz ki millet kaldırımlarda rahat geçsin, alışverişini yapsın. Ama buna uyanların yanında bir kişi dahi bu yasağa uymazsa, tezgâhını kurarsa doğru değil. Caminin önü tamamen işgal edilmiş. Gidin onu kaldırın, biz de bu tezgâhı kaldıracağız. Düzenli bir şekilde olur. Biz yasağa karşı değiliz. Herkes buna uyarsa biz de uyacağız” dedi.

Numan Kurtulmuş İsrail'in TRT Haber ekibine saldırısını lanetledi Numan Kurtulmuş İsrail'in TRT Haber ekibine saldırısını lanetledi

SEYYAR, BELEDİYEDEN YER TEMİNİ İSTİYOR

Salih Yarar adlı esnaf yasağa uyacaklarını ama bu durumun da kendilerini olumsuz etkileyeceğini dile getirerek şunları söyledi: “Bizim için bayağı zor olacak. Çünkü burada satışlarımızı yapıyorduk. Pazartesi gününden sonra bu işi yapamayacağız. Biz de Büyükşehir’in kararına saygı duyarız. Biz de pazara gideriz. Başka şekilde satış yaparız.” dedi. Sebze satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı A. İ., kendilerine bir yer temin edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Ekmek meselesidir. Mecbur olmasa bu işi yapar mıydık? Millet rahatsız oluyor. Biz de bunun farkındayız. Ama biz de gariban esnafız. Ne yapalım? Allah’a bakıyoruz, bu tablaya bakıyoruz. Ne yapalım? Yıllardır bu işi yapıyorum. Biz de çarşının temiz olmasını istiyoruz. Ama bize de bir yer bulunmalı. Bir yer temin edinmeli ki biz de mağdur olmayalım.”

YASAĞA RAĞMEN, “DEVAM EDECEĞİZ” DİYEN DE VAR!

Seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan İbrahim Urgan adlı esnaf, yasak olsa dahi bu işi sürdürdüklerinin altını çizerek, “Daha önce de yasaktı. Yaklaşık 2 aydır bizi idare ediyorlar. Yine devam edeceğiz. Çok terazi de verdik. Çok ceza da yedik. Yine yolumuza devam edeceğiz. Yapacak bir şey yok. Ekmek paramızı bundan kazanıyoruz. Mecburen yapacağız” diye konuştu. İbrahim Kırmaz adlı esnaf, “Kış bitti. Yaz geldi. Yaz da olmasa kışın çalışamıyoruz zaten. Biz de bunu mecburi yapıyoruz. Ama yasağa da uymak zorundayız. Karara bir şey demiyoruz ama keşke bizi de düşünselerdi. Ona göre bir karar alınsaydı” diye konuştu.

Editör: Şaban Beyazsaç