ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Van’da yaşanan su kesintileri vatandaşı mağdur etmeye devam ederken aynı durum kırsal da büyük sorunlar yaşatmaya başladı. Çiftçiler ekip-biçtiklerin verim alamazken hayvanları telef olmaya başladı. Kente bağlı ilçelerde susuzluk nedeniyle çiftiler büyük sıkıntı yaşarken Erciş’te bu sıkıntıları yaşayan vatandaşlardan birisi olan Ömer Fidan, 1 aydır sularının akmadığını dile getirerek yaşanan mağduriyete dikkat çekti.

SUSUZLUK KIRSALDA DA BÜYÜK SORUN

Van’da aylardır akmayan sular vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Kent merkezi başta olmak üzere ilçelere hatta köylere kadar sirayet eden sorun tam bir kâbusa dönüştü. Büyükşehir olmasına rağmen yıllardır çözülmeyen sıkıntılarla cebelleşen Van’ın su sorunu da çözülemez hale geldi. Öyle ki kentte yaşayan vatandaşlar bu durumdan olumsuz etkilenirken, bu durumdan en çok etkilenenler ise esnaflar ve çiftçiler oldu. Uzun süredir susuzlukla mücadele eden esnafların dükkanları kokarken, aylarca suyu satın alan veya uzak yerlerden temin eden çoğu esnaf yaşanan problemlerden dolayı kepenk indirmek zorunda kaldı. Esnafların yanı sıra köylerde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Vanlıların hayvanları susuzluktan dolayı telef olacak hale geldi.

VATANDAŞ: İNSANLAR GÜNLÜK SU İHTİYACINI BİLE KARŞILAYAMIYOR

Fidan, yaşadıkları sorunu dile getirerek, “Köyümüzde bin kişi ikamet ediyor. Yaklaşık 2 yıldır içme suyu sorunu yaşıyoruz. 2 yıldır bu sıkıntıyı yaşamamıza ek bir de 1 aydır içme suyuna hiç ulaşamıyoruz. İnsanlar 1 aydır hiçbir şekilde şebeke suyuna ulaşamıyor. Köyde yaşayan insanlar günlük su ihtiyaçlarını karşılayamıyor, duş alamıyor, temiz su içemiyor. Ben arsalarım, ağaçlarım kurudu. Hayvanlarımız telef olmuş durumda. Şu an köydeki bütün meyve ağaçları hepsi kurudu. Suyumuzu merkezden bidonlarla getiriyoruz” dedi.

“21’İNCİ YÜZYILDA İNSANLAR İÇME SUYU BULAMIYORSA BU BİR AYIPTIR”

Otomobil 10 metrelik istinat duvarından uçtu: 5 ağır yaralı Otomobil 10 metrelik istinat duvarından uçtu: 5 ağır yaralı

Fidan ayrıca, “Köyde herkes çiftçilik yapıyor. Hayvanlar besliyoruz. Köyümüz Erciş merkeze 5 kilometre uzaklıkta olan bir köy. Erciş de il olma potansiyeli olan bir ilçe. 21’inci yüzyılda insanlar içme suyu bulamıyorsa bu bir ayıptır. Biz Afrika’da mı yaşıyoruz? İnsanlar giysilerini yıkayamıyor ve bu köyde bin kişi yaşıyor. İnsanlar şu an VASKİ tarafından cezalandırılıyor. Şu an içme suyu bulamıyoruz. Bu durum bu kente yakışıyor mu? Bu sıcakta insanların suyunu kesmek ne kadar doğru? İnsanlar şu an tarlada, bağ-bostanda çalışıyor. İnsanların suya ihtiyaç duyduğu bir dönem. Yemek yapılacak su yok, hayvanları sulayacak su yok. Gözüm gibi baktığım meyve ağaçlarım şu an kurudu” diye aktardı.

FİDAN: VASKİ MAĞDUR ETMEKTENSE ÇIKIP İNSANLARIN SORUNLARINI ÇÖZSÜN

Fidan, mahallelinin mağduriyetinin giderilmediğini aktararak, “Kimse insanları muhatap almıyor. Kimsenin konuya ilişkin mantıklı bir açıklaması yok. Daha önce hem ben hem de amcam ilgili kuruma müracaat edip aramamıza rağmen bir dönüş bile yapılmadı. Köyün mağduriyeti maalesef giderilmedi. İnsanlar ilçe merkezinden kendi su ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Van gibi bir büyük şehirde aylardır su yok. Söyleyecek lafımız kalmadı” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR KULLANMADIĞI SUYUN PARASINI ÖDÜYOR”

Suya yapılan zamma da değinen Fidan, “Van’da bu sorundan herkesin haberi var ama maalesef çözüm yok. İnsanların yaşam kalitesini düşürdüler. Suya zam yapmasını biliyorlar. İnsanlar kullanmadığı suyun parasını ödüyor. Zaten ekonomik kriz var. Bu insanlar çiftçilik yaparak geçimini sağlıyor. Susuzluktan dolayı köylülerimiz meyve-sebzesini alamadı. Hayvanlar telef oluyor. Köydeki insanların ekini bu saatten sonra bir işe yaramaz. Yetkililerle görüştük, sorunumuzu ilettik ama maalesef sorunumuz çözülmedi” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun