ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Günlerdir çağrısı yapılan Van’daki uçuş sorunu için beklenen buluşma gerçekleşti. Kitlesel bir katılım beklenirken düşük bir katılımla yapılan buluşmada konuşan isimler kentin en önemli sorunlarından birisi haline gelen konuyla ilgili çözüm çağrısı yaptı.

Van’da ulaşım sorunu özellikle son dönemlerde daha da büyürken, Van Ferit Melen Havalimanı’nda yaşanan sorunlar içinden çıkılmaz bir hal aldı. Sefer sayılarının azlığı ve bilet fiyatlarının yüksek oluşuyla gündemden düşmeyen Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki sorunlara çözüm bulunmazken, kentteki STK’lar, siyasi parti temsilcileri, iş insanları çareyi bir araya gelerek tepki göstermekte buldu. Van’a Vefa Platformu’nun günler öncesinden yaptığı çağrı ile kitlesel bir yürüyüş ve ortak tepki planlandı fakat tepki buluşmasına gelenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Valilik iznini çıkmadığı buluşmaya katılan az sayıdaki isim yapılan açıklama ile kentin en büyük sorunu haline gelen uçuş eksikliğine tepki gösteren açıklama yaptı.

VAN’DA UÇUŞ SORUNUNA AZ SAYIDA KİŞİYLE TEPKİ!

Van Ferit Melen Havalimanı’nda geçmişte 20’nin altına düşmeyen sefer sayıları 10’un altına düşerken, bilet fiyatları ise adeta el yakıyor. Vanlılar, yaz geldiğinden bu yana İstanbul, Ankara gibi metropol kentlere gitmek için günlerce beklerken, yıllardır dile getirilmesine rağmen uçak sorunu bir türlü çözüm bulmuyor. Kentte yaşayan vatandaşlar her ne kadar seslerini sosyal medya hesaplarından duyurmaya çalışsalar da uçak seferleri ve bilet fiyatlarına çözüm bulunmazken, vatandaşlar çareyi bir araya gelerek tepki göstermekte buldu. Açıklamada konuşan isimler kentin uçuş sorununa “Bahtsız Van’ın sorunları bitmiyor” diyerek gönderme yaptı.

GÜNLERDİR ÇAĞRI YAPILAN BULUŞMAYA BEKLENEN KATILIM OLMADI

Kentte yaşayan vatandaşlar her ne kadar seslerini sosyal medya hesaplarından duyurmaya çalışsalar da uçak seferleri ve bilet fiyatlarına çözüm bulunmazken, vatandaşlar çareyi bir araya gelerek tepki göstermekte buldu. Van’a Vefa Platformu, günler öncesinden yürüyüşü paylaşıp kentteki vatandaşları yürüyüşe davet ederken, yürüyüşe Van Valiliği’nden izin çıkmadı. Bu karara rağmen bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda isim Van Ferit Melen Havalimanı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Van’a Vefa Platformu öncülüğünde havalimanı önünde bir araya gelen TÜRSAB, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van Barosu, Van ESOB ve Kadim Aşiretler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Yazarlar ve Aydınlar Platformu üyeleri ile bazı siyasi parti temsilcileri basın açıklaması yaptı.

VAN’DA UÇAK SORUNU FERİT MELEN HAVALİMANI ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ!

Van’a Vefa Platformu adına basın açıklamasını okuyan Osman Yıldız, “Bizler Vanlılar ve Van’da yaşayanlar şunu çok iyi bilmeliyiz ki istesek de istemesek de maruz kaldığımız problemleri ancak ve ancak birlik olabilirsek çözebiliriz. Bugün burada Van kamuoyuna Van’ın üzerine bir kara bulut gibi çöken 18. Maddenin verdiği yıkımdan kurtulmanın müjdesini vermek isterdim. Bugün burada Van’ımıza yakışır bir şehirler arası otobüs terminalinin açılışında konuşmak isterdim” dedi.

UÇUŞ SORUNU İLE BİRLİKTE ÇEVRE YOLUNA DA GÖNDERME YAPILDI

Van’da çözülmeyen sorunlara değinen Yıldız, “Yıllardır bitmeyen çevre yolunun bittiği müjdesini vermek isterdim. 10 yıldan fazladır bitmeyen Güzeldere Tüneli’nin açılışında bulunmak isterdim. Şu an önünde basın açıklamasını yaptığım derme çatma, farklı zamanlarda yama yapılarak büyütülmeye çalışılan ama bırakın Van gibi büyük şehre yakışmasını bir ilçeye bile yakışmayan ve ihtiyaçlarını karşılayamayacak kapasitede olan bu enkaz havalimanından çok daha büyük ve uluslararası uçuşlara açılmış dev uçakların inebileceği bir havalimanının açılışında olmak isterdim” diye belirtti.

YILDIZ: BAHTSIZ VAN’IN SORUNLARI BİTMİYOR

Yıldız, Van’ın sorunlarının sabit kaldığını dile getirerek, “Baktığımız zaman ne hikmetse bu yapılmayan, yapılamayan hizmetlerin tümü ne yazık ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hizmet himayesinde olan sıkıntılardır.  Yıllardır ismini verdiğimiz kurumdan çok Bakan geçti ama sabit kalan hep bahtsız Van’ın çileleri, sorun yumakları oldu. İnsan soramadan da edemiyor; bu Vanlıya sistematik bir cezalandırma olarak mı uygulanıyor” diye aktardı. Yıldız, “Bugün bu alanda Van halkının bir araya gelme nedeni var. Bir derdimiz var. Her yıl kaderimizmiş gibi özellikle yaz aylarında bizlere reva görülen Van’a hapsolma zulmüne uğratılmışlığımız var. Bir milyonun çok üzerinde olan nüfusa, çevre illerden ve İran’dan gelen turist sayısını eklediğimizde 2 milyonu bulan nüfusa sahip bir ile hafta içi farklı günlerde 9-10 ve 11 adet uçağı indiren ve bu sayıyı yeterli gören akıl fukarası zihniyete diyoruz ki; akla hayale sığmayan bu sevdanızdan vazgeçin” diye konuştu.

YILDIZ: MARUZ KALINAN DURUM AYRIMCILIKTIR

Yıldız, Vanlıların uçak bulamadığından sorun yaşadığını vurgulayarak, “Her yıl milyonlarca gerek yerli, gerek yabancı turist ağırlayacak altyapıya sahip olan bu memleket uçak sayısının azlığından dolayı ne yazık ki bu nimetten de yararlanamamaktadır. Bundan daha acı olan gerçekse acil hastası olan, cenazesi olan farklı illerde akrabalarının ziyaretine gidecek olan vatandaşlarımız bilet bulamamaktadır. Yaşadığımız 21. yüzyıl içinde maruz kaldığımız bu durumun hiçbir bahanesi olamaz. Olsa olsa bu durumun adı; en masum adıyla ayrımcılıktır, ikiliktir” ifadelerini kullandı.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!”

Bıçağın kemiğe dayandığını belirten Yıldız şunları aktardı: “Bugün burada Van’da yaşayan vatandaşlar olarak maruz bırakıldığımız uçak firmalarından kaynaklı sıkıntıları yetkili kurumlara sesimizi duyurmak için demokratik hakkımız olan çok masumane bir basın açıklaması yaptık. Umuyoruz ki bu haykırışımıza ses verilsin, maruz bırakıldığımız bu problem çözülsün. Önümüzdeki sürecin takipçisi olacağız. Aksi bir durumun oluşması halinde yapacağımız ikinci programın bu kadar masum olmayacağını tüm Van halkı olarak yetkililere deklare ediyoruz çünkü artık bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır.”

VANLI BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞIYOR!

Selahattin Demirtaş'a beraat kararı! Selahattin Demirtaş'a beraat kararı!

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, yaşanan soruna değinerek şunları söyledi: “2019’da Van’a günlük 23-24 uçak gelirken pandemiden sonra ortalama bu sayı 8-10’a düştü. Bugün sezonun pik zamanı. Metropol şehirlerden ilimize günlük 10-11 uçağımız var. Komşu illere baktığımızda ilimize bir haksızlık yapıldığını görüyoruz. Van’ın 1,5 milyon nüfusu var. Van kenti bölgenin kalbi, bölgenin metropol şehri, çevre illerden gelenlerle birlikte bu ilin günlük nüfusu girdi çıktığıyla birlikte 2 milyon. Van'ın 2 milyon nüfusu ve 10 tane uçağımız, bazı günlerde 11 tane uçağımız var. Ağustos sonuna kadar metropol şehirlere buradan uçaklarda yer yok. Burada yaşayan insanlar gerçekten çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyor. Sektörün başında olmamız hasebiyle günlük 100 ila 200 telefon alıyoruz. “Hastam var, çocuğum ölüyor, eşim ölüyor, taziyem var, cenazem var, işim var, çekim var, ihalem var” deniliyor bize. Van uçamıyor. Büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Van'a yapılan uygulama bir an önce devlet büyüklerimizin dönmesini ve sesimizi duymalarını istiyoruz. İnsanlar çok büyük mağduriyet yaşıyor.”

“VAN’IN UÇAK SEFERLERİNİN AZ OLUŞU ESNAFI İFLAS ETTİRDİ”

Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, Van’ın uçak sorunundan dolayı zor günler yaşadığını belirterek, “Odamıza bağlı 19 grubun en büyük birinci sıkıntısı Van’a uçak seferlerinin yapılmamasıdır. Van’ın uçak seferlerinin az olması kentte konaklama sektörünü iflasa uğrattı. Van’da diğer alanlarda hizmet veren bütün işletmecilere kilit vurdurttu. Geçmiş yıllarda günlük 22-23 sefer yapılırken bugün 9-11 sefer yapılıyor. 1 milyon 200 bin nüfuslu Van’ın ihtiyacına bu sefer sayıları cevap veremiyor. Bunun görmemek mümkün değildir. Bizler Vanlılar olarak belki de sesimizi duyuramıyoruz. Bu haklı seslenişi bütün Türkiye’nin görmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamızdır; Van’ı görün. Bu sorunun çözülmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Editör: Ömer Aykaç