Son yıllarda önemli projelerin dile getirildiği, büyük çalışmaların tartışmalarının yapıldığı Van’da onlarca yıllık sorunlar hala konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kentin yıllardır gündeminden düşmeyen proje ve çalışmalar her yıl sil baştan tartışma ve çalışma gündemi olarak gündeme gelirken her yılın sonunda tamamlanmamış olarak bir sonraki döneme kalıyor. Bu yapılar arasında 13 yıldır kapalı olan çok katlı otopark ve Van Park AVM ile 9 yıldır açılmayı bekleyen adliye lojmanları, Van Çevre Yolu, Van’ın yeni otogarı ve Van’a yeni stadyum gibi birçok proje yer alıyor. İnşa edildikleri dönemde milyonlarca TL’ye mal olan yapılar ekonomiye kazandırılmayı beklerken Çevre Yolu gibi büyük projeler de kentin büyük bir bunalımdan kurtarılması için bitirilmeyi bekliyor. Kentte sık sık dillendirilmesi rağmen herhangi bir çözüme kavuşmayan bu yapılar Van için kötü imaj oluşturmaya devam ederken, yıllardır kapalı olan Van Park AVM, adliye lojmanları ve çok katlı otopark ile ilgili Şehrivan’a konuşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, “Bu yapıların ekonomiye kazandırılması lazım” dedi.    

VAN PARK AVM, ADLİYE LOJMANLARI VE ÇOK KATLI OTOPARK BU YIL DA KAPALI KALDI!

2023’ün son gününde kent tamamlanamayan ve bitirilmeyen bu çalışmaları yoğun bir şekilde tartışırken Şehrivana konuşan Sayğın, bu yapıların yıllardır ekonomiye kazandırılmadığını dile getirerek, “Uzunca bir süredir Van Park AVM, adliye lojmanları ve Çok katlı otopark açılmadı. Açılmamasının sebebini de mazeretler gösteriyorlar. Van’ın milyonlarca liralık değerleri, kente katma değer katacak değerleri maalesef bir türlü ekonomiye kazandırılmadı” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 13 yıldır kapalı olan zaman içerisinde iki defa adı değişen Van Park AVM hakkında konuşan Başkan Sayğın, Van Park AVM (Van Mall AVM) şu anda ciddi anlamda yönetim kriziyle karşı karşıyadır. Bizim bu konudaki tavsiyemiz belediyenin yönetimi bir bütün olarak iletmelere bırakması ve bu işletmelerin kendi kaderlerini kendileri belirlemesidir. Van Park AVM’nin açılışı yılan hikâyesine döndü. Burada ciddi anlamda ekonomik kayıp söz konusudur. Belediye bir türlü bu işe çözüm bulamadı, çıkmazdan çıkamadı. Belediye bazı dükkânları satışa çıkardı ama çoğu satılamadı. Satılamamasının nedeni de insanların güveni zedelendi ve oraları almaya korkar hale geldi. Güven eksikliğinden dolayı insanlar oraya para yatırmıyor” diye aktardı.

VAN PARK AVM’NİN ADI DEĞİŞTİ, KADERİ AYNI!

Sayğın, AVM’nin açılmasının fayda sağlayacağını vurgulayarak, “Orası aktif bir şekilde faaliyet gösterirse dükkânlar değer kazanır. Bu da belediyenin bütçesine ciddi bir gelirdir. Geçmişte bir süre açıldı. Açık kaldıktan sonra yeniden kapandı. Orası AVM’ye yakışır tarzda yapılmadı. Çok dar, çok küçük, insanların rahat dolaşabileceği bir AVM olmadı. Bu da işin başka bir gerçeği. Orası farklı bir konsepte de değerlendirilebilir. Orası ilk önce kuyumcular çarşısı olarak dizayn edilmişti. Kentte saat 18:00’den sonra kuyumcular kapandığından şehir adet ölüyor. Burası kuyumculara veya aynı işi yapan esnaf grubuna verebilir” dedi.

O LOJMANLAR DA YILAN HİKAYESİ OLDU

Yaklaşık 13 yıldır kapalı olan ve en son Emniyet Müdürlüğüne devredilen adliye lojmanlarına değinen Sayğın, “Adliye lojmanları da ayrı bir sıkıntı. Adliye personelleri için yapıldı. Adliye personelleri burayı güvenli bulmadığı için gitmedi ve çürümeye terk edildi. Sonra Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Sağlık Bakanlığı’ndan da Emniyet Müdürlüğü’ne devredildi. Bu süreç içerisinde Vali Bey oraya gidip incelemelerde bulundu ve oranın tekrar yapıldığını ve Emniyet’e devredileceğini söyledi. Bu açıklama yazın yapıldı. Emniyet’in de eksiklikleri tamamlayıp farklı bir şekilde kullanılması gerekir. Burası da Van adına yapılmış ciddi bir yatırımdır ve çöpe gitmiştir. Tamamlanmış bir binaydı. Kaderine terk edildiğinden çürüdü. Bunların tekrardan yapılması ikinci bir maliyettir ama oranın çürümeye terk edilmesini de doğru bulmuyoruz. Bir kuruma verilebilir ya da satışa çıkarılarak talipli olan vatandaşlara verilmelidir” diye konuştu.

VAN’IN OTOPARK SORUNU DA BÜYÜK, ÇOK KATLI OTOPARK MESELESİ DE…

Akıbetinin ne olacağı merak konusu olan çok katlı otopark ile ilgili konuşan Sayğın, “Van’ın ciddi anlamda otopark sorunu var. Van’ın trafik keşmekeşini herkes biliyor. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi de arabaların gelişigüzel park edilmesidir. Bu Van’ın ciddi bir problemidir. Van’ın bu yüzden çok katlı otoparka ihtiyacı var. Çok katlı otopark yapıldığında da Van için iyi bir yatırımdı. Fakat diğer projeler gibi orası da akamete uğradı. Van açısından orası da büyük bir kayıp. Bir an önce tamamlanıp insanların kullanımına açılmalıdır. Orada da dökülmeler var ama bunlar çok yüksek olmayan maliyetlerle düzeltilebilir. Burayı ya belediye işletmeli ya da özel işletmeye verilip oranın otopark olması için önünün açılması gerekir” ifadelerini kullandı.

“BU YAPILARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI LAZIM”

Sayğın, bu yapıların ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirterek, “Van’ın 3-4 tane temel ekonomik değeri bu şekilde çürümeye terk edilmiştir. Kışın memleketimizde yapı anlamında işlem olmuyor ama hemen seçimlerden sonra yapılacak olan ilk işin bunların ekonomiye kazandırılması olması gerektiğini düşünüyorum. Van ekonomik anlamda geri kalmış bir ildir. Elimizde, avcumuzda olan paramızı da çar çur etmenin manası yok. Bu yapıların ekonomiye kazandırılması lazım” dedi.

2024’TE BİTMEYEN BU ÇALIŞMALAR YENİDEN KONUŞULACAK

Van’ın uzun süredir gündeminden düşmeyen ve açılışı yılan hikayesine dönen Van Mall AVM, 23 Aralık’ta yeni konseptiyle açılışa hazırlanıyordu. Yıllardır atıl durumda olan AVM’nin yeni konsept nedeniyle tadilata girmişti. Van Mall AVM’de yapılan tadilat çalışmaların tamamlanamamasından dolayı açılışının bir kez daha ertelendiği öğrenildi. Van Mall AVM’de yapılan tadilat çalışmaların tamamlanmasından sonra açılması beklenirken 23 Aralık’ta yeni konseptiyle açılışa hazırlanan Van Mall AVM’nin yeni açılış tarihi ise 2024 Şubat ayı olarak güncellendi.

ADLİYE LOJMANLARI TADİLATTAN GEÇİYOR!

3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı! 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı!

Van’da 2012 yılında yapımına başlanan ve 2014’te tamamlanan, 5 blok ve 130 daireden oluşan adliye lojmanları personellerin tercih etmemesi üzerine atıl duruma gelmişti. İçerisindeki eşyaların çalındığı, harabeye dönen lojmanların akıbeti merak konusu iken, Emniyet Müdürlüğü’ne devredilen lojmanlar yeniden tadilattan geçiyor. Van Valisi Ozan Balcı, Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve beraberindekilerle birlikte geçtiğimiz aylarda Emniyet Müdürlüğü’ne devredilen Edremit Süphan Mahallesi’ndeki adliye lojmanlarının çalışmalarını takip etmişti.

ÇOK KATLI OTOPARKIN AKIBETİ MERAK KONUSU!

Yıllarca otopark olarak açılması beklenen proje, uzun bir inşa sürecinden sonra açılmadan farklı bir projeye dönüştürülmüştü. 2010 yılında çalışması başlayan proje atıl durumda iken, önceki yıllarda iş merkezine dönüştürülmüştü. 12 milyon TL’lik ciddi bir yatırım ile alışveriş merkezine dönüştürülen ve içerisi değişen bina en son Van Valisi Ozan Balcı'nın göreve başlar başlamaz bir kez daha gündem olmuştu. O dönem binada incelemelerde bulunarak çok katlı otoparkın tadilatının yapılarak bodrum katlarının otopark, üst katlarının ise gençlik merkezi, dershane, etüt merkezi, dene yap atölyeleri olarak hizmete açılacağını açıklamıştı. O tarihten sonra da bir adım atılmayan iş merkezi çürümeye terk edildi.

EN BÜYÜK BEKLENTİ ÇEVRE YOLU

2010 yılından bu yana kentin gündemi olan Van Çevre Yolu ise son yılların en büyük sorunu olarak kentin önünde duruyor. Son birkaç yılda ciddi bir ivme kazanmasına rağmen yapımı ve açılışı her defasında ertelenen Van Çevre Yolu için geçtiğimiz 2023 yılında açılış planlanmasına rağmen bu yıl da Van kenti çevre yoluna kavuşamadı. Yetkili isimlerin 2023 yılını işaret etmesine rağmen son yıllarda sık sık meclis gündemine taşınan yol, siyasetçiler tarafından tekrar tekrar Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sorulurken, Uraloğlu son açıklamalarında yolun en iyi ihtimal ile 2025 yılında biteceğini açıkladı. Öte yandan Van Çevre Yolu dışında Van’ın yeni otogar ve yeni stadyum gibi büyük projeler konusunda da yıllardan bu yana bitmeyen bir ısrarı da var.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL