Geçmişte büyük depremlerin yaşandığı Van’da depremler meydana gelmeye devam ediyor. 2011 yılında iki büyük deprem yaşanan kentte sık sık artçı depremler yaşanırken, Pazar günü meydana gelen depremler korku ve paniğe neden oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 13 Nisan Pazar günü Van’da art arda iki deprem meydana geldi. İlk deprem saat 11.39’da Tuşba ilçesi merkezli 3,6 büyüklüğünde kaydedilirken, ikinci deprem saat 11.58’de yine Tuşba merkezli 4,1 büyüklüğünde gerçekleşti. Sarsıntılar kentte kısa süreli paniğe yol açarken, herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmadığı bildirildi. Van’ın sık sık depremlerle gündeme gelmesi, kentte yaşayan vatandaşlarda tedirginlik yaratmaya devam ederken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depreme dirençli yapıların inşasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

ERCAN: BÜTÜN GERİLİM GÜÇLERİNİN BİRLEŞTİĞİ YER VAN’DIR

Depremlere ilişkin Şehrivan’a konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van’ın depremselliği ile ilgili konuşarak, “Van’da bu tür küçük depremler bitmez çünkü konum olarak bulunduğu kesim, levha sınırlarının birleştiği bir noktadadır. Güneyde, Bitlis Kenet Kuşağı’ndan gelen Arap levhası Van’ı kuzeye doğru itiyor. Diğer yandan İran’dan gelen kuvvetler Van’ı batıya doğru sıkıştırıyor. Aynı zamanda, Kuzey Anadolu Fayı’nın bir uzantısı Bingöl’den Van’a doğru uzanıyor. Bütün bu gerilim güçlerinin birleştiği yer Van’dır. Ayrıca Van’ın batısında da Bitlis volkanik kuşağı yer alır. Bu kuşakta Süphan, Tendürek ve Nemrut gibi aktif sayılan yanardağlar bulunur. Bu yanardağların da zaman zaman etkinlikleri olmuştur. Tüm bu gerilimlerin yoğunlaştığı yer Van’dır. Dolayısıyla Van’da bu tür küçük depremlerin olması doğaldır.” dedi.

VAN’DA MEYDANA GELEN DEPREMLER NE ANLAMA GELİYOR?

Van’da Pazar günü meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirme yapan Ercan, “Bir yandan kuzeye sıkıştıran Arap Kalkanı, bir yanda doğudan batıya iten İran, bir yanda Kuzey Anadolu uzantısı, bir yandan kuzeydeki diri Bitlis Yanardağ dizisi. İşte Van tam bu yerkabuğunun itiş kalışının olduğu avkulanma içinde. Pazar günkü depremde, Erçek Gölü ile Hıdır Köyü’nden Halkalı Mahallesi’ne doğru uzanan bir kırık üzerinde bu depremcikler toplandı. Yaklaşık olarak kuzeydoğu-kuzey 54 derece batı doğrultulu bir kırık üzerinde oluştu bu küçük depremler.” ifadelerini kullandı.

Van’da traktör ile otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 4 kişi yaralandı! Van’da traktör ile otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 4 kişi yaralandı!

DOÇ. DR. ALKAN: DEPREM ALAKÖY FAYI VE YENİKÖŞK FAYI İLE İLİŞKİLİ BİR BİNDİRMEYİ İŞARET ETMEKTEDİR

Pazar günü meydana gelen depremlerle ilgili Şehrivan’a konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremin mekanizma çözümünü gerçekleştirdiklerini ve fay türünün ters fay olduğunu belirterek, “13 Nisan’da Van şehir merkezinin hemen kuzeyinde, Erçek Gölü’nün kuzeybatısında sığ ve küçük çaplı bir deprem meydana geldi. Depremin ardından yaklaşık 20 artçı sarsıntı yaşandı ve şu an itibarıyla bu sarsıntıların durduğunu ifade edebiliriz. Depremin çözümünün ters fay çıkması, Alaköy fayı ve Yeniköşk fayı ile ilişkili bir bindirmeyi işaret etmektedir” dedi.

 Doç. Dr. Hamdi Alkan Doç. Dr. Hamdi Alkan

“VAN GÖLÜ HAVZASI VE ÇEVRESİ, AKTİF TEKTONİK ÖZELLİKLERE SAHİP BİR BÖLGE”

Alkan, Van Gölü Havzası ve çevresinin aktif tektonik özelliklere sahip bir bölge olduğunu belirterek, “Van Gölü Havzası ve çevresi, aktif tektonik özelliklere sahip bir bölgedir. Bölgede birçok fay ve fay zonu bulunmaktadır. Özellikle Van fay zonu ve çevresi her zaman risklidir. Pazar günü meydana gelen deprem, diri fay haritasında görünmese de, Akkaya ve diğerlerinin 2015 tarihinde yaptığı çalışmada belirtilen ‘Alaköy fayının hemen doğusunda, Yeniköşk fayının ise hemen kuzeyinde meydana gelmiştir” diye konuştu.

VAN BU DEPREMLERDEN KORKMALI MI?

Meydana gelen depremlerin korkulacak nitelikte olmadığını belirten Alkan, “Bu bölge, kuzeyden güneye doğru bindirmelerin bulunduğu bir alandır ve benzer fay zonları bölgede yaygındır. Diğer taraftan, kuzey doğuya doğru gidildikçe Erciş fay zonu gibi aktif faylar görülmektedir. Bu faylar zaman zaman küçük depremler üretmektedir. Ancak bu son deprem korkulacak nitelikte değildir. Depremin ardından daha büyük bir sarsıntı yaşanmamıştır ve artçı depremler de sönümlenmeye başlamıştır.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: NECMETTİN DURSUN-FATMA NUR POLATCAN