ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

13 yılı aşkın bir süredir sorunlarıyla gündeme gelen Van Park AVM’nin akıbeti koşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kentteki birçok sorun gibi kronik bir hal alan AVM’nin sorunları bitmezken, yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor. Son olarak yeni yönetim tarafından 2023 yılının Ocak ayında AVM’nin lansman toplantısı düzenlenip, açılış için tarih verilmişti. 

Mart ayında açılması beklenen AVM’nin üstünden 8 ay geçerken, Van Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz haftalarda bünyesinde bulunduran 11 dükkanı satışa çıkardığını duyurmuştu. Tüm bunlar yaşanırken, HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın da önemli değerlendirmelerde bulunarak, artık bir çözümün bulunması gerektiğini belirtti.

13 YIL GEÇTİ AMA…

Her hafta kentin farklı bir sorunu gündeme alan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, bu hafta da atıl durumda bırakılan Van Park AVM ile ilgili konuştu. AVM’nin yapımına 2010 yılında başlanıldığını hatırlayan Saygın, şunları söyledi:  “Yapımın üstünden 13 geçmesine rağmen bir türlü açılış gerçekleştirilemedi. Daha önce Van City AVM diye ismi değiştirilerek, açılışı yapıldı. Bir süre faaliyet gösterildikten sonra birçok sorun nedeniyle kapandı. Üstünden bu kadar zaman geçti ve ismi sürekli değiştirildi ama halen de kapalı bir şekilde bekliyor.”

“AVM İLE İLGİLİ HENÜZ NET BİR ŞEY YOK”

Sayğın, “Yıllardır açılamayan alışveriş merkezinin ağırlık yönetimi Van Büyükşehir Belediyesi’dir. Dolayısıyla buradaki sorumluluk tamamen bu belediye aittir. 13 yıldır bir AVM’yi açamayan belediye ciddi bir ihmala seyirci kalıyor. En son geçen yıl bir firma ile antlaşma yapıldı. Bu firmaya 5 yıllık bir yönetim hakkı antlaşması yapıldı. Kira verilen ve anlaşılan AVM ile ilgili henüz net bir şey yok. Ancak bizim yapmış olduğumuz araştırmalarda halen ilgili firmaya yer tesliminin sağlanmadığı ortaya çıkmıştır. Bu sebebi ise AVM içerisinde yer alan eksikliklerin giderilmemiş olmasıdır.” Şeklinde konuştu.

“VAN’IN DEĞERİ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLİYOR”

Yüklenici firma AVM içerisinde bulunan eksiklikleri gerekçe gösterdiğini ifade eden Sayğın, “Firma yer teslimi yapmıyor. Bundan dolayı da AVM’nin faaliyete başlama durumunun söz konusu olmadığını görüyoruz. Geçen yıl 1 milyon 200 bin TL gibi bir kira ile söz konusu şirkete verilmişti. Her geçen gün Van’ın bir değeri bir taraftan çürümeye terk ediliyor bir taraftan da her ay belediyenin bütçesine girmesi gereken bir gelirken şehrimiz mahrum bırakılıyor. Bunun yanında oraya yatırım yapan çok sayıda esnaf ve dükkan sahipleri var. Bunlar ilgili yeri işletmek istemektedirler fakat, buranın henüz bir açılışı yapılmadığı için bu esnaflar da ayrıca bir zarar içerisindedirler.” Dedi.

“ARTIK BİR ÇÖZÜM BULUNMASI ZORUNLUDUR”

AVM’nin açılmadığı her gün kent için büyük bir kayıp olduğunu belirten Sayğın, “Her ay düzenli bir şekilde verilmesi gereken bu kiralar ve esnaf zararı gözetildiğinde şehrin milyonlarca lira bir kayıp içerisinde olduğunu görmekteyiz. Ağustos ayından sonra belediye kendi payına düşen dükkanları satışa sunduğunu duyurmuştu. Fakat ilgili yerdeki sorun ve sıkıntılar nedeniyle alıcı bulamamış ve sadece bir dükkan satabilmiş. Diğer dükkanlar belediyenin elinde kalmıştır. Artık bir çözüm bulunması zorunludur. Dükkanları sattım, kiraya vereceğim, yönetici buldum ya da bulacağım gibi açıklamaların üzerinden bir ömür geçti. Buda hiçbir şekilde kabul edilecek bir süre değildir.” diye ekledi.

“BİRİ BU AVM’DEN EL ÇEKMELİDİR”

Başkan Sayğın, son olarak sözlerini şöyle tamamladı: “Firmaya yer teslimi sağlanıp, derhal işletmeye açılmalıdır. Belediye ağırlıklı paya sahip olmasına rağmen bu işi yönetememektedir. Belediye mülk sahiplerine yönetimi devir etsin ve bunlar da kendi yönetimlerini oluşturup, karar alarak hızlı bir şekilde bunu uygulamaya koysunlar. Çünkü ciddi bir mali kayıp söz konusu ve en işlek cadde üzerinde bulunan dükkanlar da çürüyor. Biri bu AVM’den el çekmelidir, çünkü başka bir çare de bulunmuyor.”

Editör: Necmettin Dursun