2011 yılında iki büyük depremin meydana geldiği Van’da artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Depremlerin yüzünü sık sık gösterdiği Van’da Perşembe günü saat 01.30’da meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem korku ve paniğe neden oldu. Depremin ardından kenit bir kez daha gün boyu depremi gündeme alırken AFAD’ın büyüklüğünü 2.0 olarak açıkladı. Depremin kente yarattığı tedirginlik devam ederken hem bu deprem hem de kentteki olası beklentiler ile ilgili Şehrivan’a bilgi veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, gece meydana gelen depremin 2011 yılında meydana gelen depremle aynı doğrultuda olduğunu söyledi. Alkan, Van’ın deprem üretmeye devam ettiğini belirterek önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. 

ALKAN: VAN’DA 1964 İLE 2024 YILI ARASINDA YAKLAŞIK 28 BİN 1’DEN BÜYÜK DEPREM MEYDANA GELDİ

Alkan, Van’ın depremselliği üzerine konuşarak, “Türkiye sismolojik olarak çok aktif bir bölge. Bunun özelinde de Doğu Anadolu Bölgesi daha güçlü, yıkıcı depremler yaşayan bir bölge. Özellikle Karlıova civarında, Bitlis Zagros civarında ve Van Gölü civarında yıkıcı depremler oluyor. Bu depremlere sebep olan fay ve fayzonlarının adını geçtiğimizde Erciş fayzonu, Çaldıran fayzonu, Süphan fayı, Nemrut fayı, Malazgirt fayı, Van fayzonu, Yeniköşk fayı, Saray fayı gibi faylar bölgede deprem üreten faylarımız. En son yaptığımız araştırmaya göre Van’da 1964 ile 2024 yılı arasında yaklaşık 28 bin 1’den büyük deprem meydana geldi” dedi.

“BU DEPREM 2011 YILINDA MEYDANA GELEN 2’NCİ YIKICI DEPREM İLE AYNI DOĞRULTUDA”

Merkez üssü Edremit olan ve dün gece saat 01.30’da meydana gelen depremle ilgili bilgi veren Alkan, “Dün meydana gelen depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 2.2, AFAD ise 2.0 olarak açıkladı. Bu deprem Edremit’te gece 01.30’da meydana gelmiş. Bu deprem 2011 yılında meydana gelen 2’nci yıkıcı deprem ile aynı doğrultuda. Aynı doğrultu üzerinde meydana gelen bir deprem. Bölge aynı bölge. Dolayısıyla deprem üreten bir bölge. Üretkenlik az ama bitiyor mu? Hayır” ifadelerini kullandı.

VAN’DA DEPREMLER YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR…

Alkan, büyüklüğü diğer depremlere göre daha küçük olan depremlerin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Çoğu zaman insanlar bu depremleri hissetmezler. Fakat biz deprem bilimciler, sismologlar için bu depremler çok kıymetli. Bu deprem hissedilmemiş olsa dahi bizim için bir veridir. Depremlerin küçüklüğü insanlar için önemsiz olabilir fakat bu depremler bize bir katalog oluşturuyor. Yakın zamanda Edremit ve civarında büyük bir hareket yok ama Van ve Erciş fayzonunun olduğu doğrultuda bir hareket var. Hem bu deprem hem de daha önceki depremleri dikkate aldığımızda bölgemizde depremler yoğun ve hissedilmeyecek derecede görülüyor” diye aktardı.

doc-dr-alkandan-deprem-aciklamasi_59991

“VAN’DAKİ DEPREMLER KENDİNİ TEKRARLIYOR”

Van’daki depremlerin kendini tekrarladığının altını çizen Alkan, “Van ve çevresindeki fay ve fayzonları dikkate alınıp ona göre yapılaşmanın olması gerekiyor. Buna göre hareket edilmesi gerekiyor. Belki şu an kısa vadede çok büyük bir depremle karşı karşıya gelmeyeceğiz. Yani 2011 yılında yaşadığımız deprem gibi büyük bir yıkım yaşamayacağız ama bu kendini tekrarlayacaktır. Belli periyotlarda yaklaşık 15-20 yılda bir bu depremler kendini tekrarlıyorlar. Bu depremlere karşı nasıl önlemlerin alınması gerektiğine dikkat edilmeli. Bu konuda da inşaat mühendisleri, mimarlar, yer bilimcilerden alınan parametreler doğrultusunda projeler çizilip, yapılar inşa edilmeli. Yeraltını iyi dinleyenlerden bilgi alınıp ona göre yapılar inşa edilmeli” dedi.

Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığı'na atandı Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığı'na atandı

ALKAN: VATANDAŞ DEPREMLE İLGİLİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Vatandaşın depremle ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini aktaran Alkan, “Deprem ülkemizin bir gerçeği. Depremler oldu ve olmaya da devam edecek. Kahramanmaraş merkezli depremler oldu ve artçıları devam ediyor. Ege’de küçük ve orta depremler meydana geliyor. Bizim bölgemizde de depremler meydana gelip bizi sarsıyor. Doğa olaylarına karşı vatandaşların bilinçlendirilmesi lazım. Doğa olaylarına karşı alınacak önlemlerle ilgili bilinçlendirilmeli. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası nasıl hareket edileceği ile ilgili bilinçlendirilmenin yapılması lazım. Eğitimlerle bu iş halledilebilir. Bu eğitimler arttırılırsa insanlar da ona göre önlemini alır ve maddi ile manevi kayıplar en aza indirilebilir” şeklinde konuştu.

Van Depremi 3 26012020100447-1

“DEPREM KENTİ VAN’DA ÖNLEMLER ALINMALI”

Alkan, Van’da depremle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini dile getirerek, “Van deprem bölgesi. Van’da sıklıkla belli zaman aralıklarında depremler meydana geliyor. Bölgede fay ve fayzonları mevcut. Bunlar da oldukça fazla deprem üretiyor. Bu depremlerin büyük bir kısmını insanlar hissetmiyor. Gece meydana gelen Edremit depremi gibi. Birçok insan deprem olduğunu hissedemedi. Fakat biz sismologlar için bu bir veri tabanı oluşturuyor. Biz bu küçük depremleri alıp kullanıp gelecekle ilgili neler olabileceğinin kestirimini yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bu depremlerin bizim için böyle bir önemi var. Bu deprem 2011 yılında Kasım ayında meydana gelen depremle aynı doğrultuda. Az da olsa bir hareketlilik var. Van deprem kenti. Buna göre önlemlerin alınması lazım” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ZENÜN YEŞİL-FATMA NUR POLATCAN