Van Kahvaltısıyla ününü dünyaya duyuran ve Tandırda Van Balığıyla nam salan Van’ın onlarca coğrafi işaret belgesi almış yemeği bulunuyor. Zengin gastronomi kültürüyle her damak tadına hitap edebiliyor. Van’ın bir diğer lezzeti ise Van’a gelen herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzetti ise Sodalı Van Pastası’dır. Yapımı o kadar zor olmayan tarifimiz ellerinizle buluştuğunda daha da lezzetlenecektir.

Van Pastası'nın tarifi şu şekildedir:

1 su bardağı yoğurt

1,5 su bardağı şeker

Ünlü oyuncu Şener Kökkaya hayatını kaybetti Ünlü oyuncu Şener Kökkaya hayatını kaybetti

1/2 su bardağı yağ

3 yumurta

1 çay kaşığı karbonat

4 su bardağı un

Yapılışı ise şu şekilde:

Şeker ve yumurta bir kapta çırpılır.

Yoğurt, yağ, un ve kabartma tozu ilave edilerek katı bir hamur elde edilir.

Bu hamur yağlanmış tepsiye kaşıkla aralıklı olarak dökülür.

Daha sonra tandırda çevrilerek pişirilir.

Sodalı Van Pastası'nın yapımında geleneksel Van Pastası'ndan tek fark, sodanın kullanılmasıdır. Soda, hamurun daha kabarık ve çıtır olmasını sağlıyor. Van'da özellikle tandırda pişirilerek yapılıyor. Ancak fırında da yapılabiliyor. Fırında yapacaklar, 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika pişirebilirler.

Ek Bilgiler

Sodalı Van Pastası, geleneksel Van Pastası'na göre daha hafif bir lezzete sahiptir. Ayrıca, daha çabuk piştiği için fırında yapmak da daha kolaydır. Bu pasta kahvaltıda, ara öğünde veya tatlı olarak tüketilebilir. Ayrıca, çay veya kahvenin yanında da servis edilebilir. Sodalı Van Pastası, Van'a gelen ziyaretçilerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet. Afiyet olsun.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ