Van dahil 42 ilde 'Narkoçelik-14' operasyonu Van dahil 42 ilde 'Narkoçelik-14' operasyonu

2019’da başlayan Covid 19 pandemisinden sonra düşen o tarihten sonra da bir türlü artış göstermeyen Van’ın uçak sayıları ve uçuşları sorun olmaya devam ediyor. Önce pandemi ardından da Boeing uçakları ile ilgili kriz nedeniyle uçuşları yarıya düşen Van’da beklenen normalleşme gerçekleşmezken yeni dönemki istatistikler sürecin daha da kötüye gittiğini bir kez daha gösterdi. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 613 uçak trafiği gerçekleşen Van’da bu yıl aynı ayda sayı 226’ya düşerken bu oranlar önümüzdeki aylar için de bir endişe yarattı. Özellikle yaz aylarında uçak sıkıntısı zirveye çıkarken süreç öncesi uçuş sayıları ve geçtiğimiz yıl yaşanan sorunları Şehrivan aracılığı ile değerlendiren turizmci Murat Beyaz, kentin uçuş sorunlarını çözmek için acilen aksiyon alması gerektiğini söyledi.

Ferit melen havalimanıo

VAN FERİT MELEN’İN DÜŞEN UÇUŞ SAYISI GELECEK AYLAR İÇİN ENDİŞE YARATIYOR

Sadece uçuş eksikliği değil, yetersiz koşullar, Türkiye’nin en yüksek olduğu bilet fiyatları gibi sorunlarla gündeme gelen Van’da yeni istatistikler durumun vehametini ortaya koymaya devam ediyor. Van Ferit Melen Havalimanı’nı tercih eden ve uçuş talebi olan yolcu sayısı artsa da uçuşlar ve talebi karşılama oranı düşüyor. Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki uçak sefer sayılarının azlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine de yansıyor. Verilere göre, Van Ferit Melen Havalimanı’nda geçtiğimiz yılın Ocak ayında bin 613 uçak trafiği gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam bin 226’ya düştü. Geçtiğimiz yılın yaz mevsiminde büyük bir uçak krizi yaşayan Van bu sene de aynı sorunla karşı karşıyayken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, “Üzüntülü haber tez duyulur” yorumunda bulundu.

VAN’IN HAVALİMANI BÜYÜK BİR GÜÇ AMA…

Şehrivan’ın, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden derlediği bilgilere göre, 2023 yılının Ocak ayında Van Ferit Melen Havalimanı’nda uçak trafiği bin 613 iken bu rakam bu yılın aynı döneminde bin 226’ya düştü. Bu yolcu trafiğinin bin 215’ini iç hatlar, 11’ini ise dış hatlar oluşturdu. Bu yılın Ocak ayında Van Ferit Melen Havalimanı’nda uçak trafiği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24 düştü. Van Ferit Melen Havalimanı’nın kente katkısının olduğunu fakat uçak sefer sayılarının azlığından dolayı vatandaşın mağdur olduğunu dile getiren turizmci Murat Beyaz, Van’ın bu büyük avantajdan daha çok faydalanması gerektiğinin altını çizdi.

murat-beyaz-GujX

BEYAZ: BU KENTTE İNSANLAR GEÇTİĞİMİZ YIL DOĞRU DÜZGÜN UÇAMADI!

Beyaz konuyal ilgili olarak ayrıca, “Van Ferit Melen Havalimanı’nı da bu şekilde değerlendirmek lazım. Van Ferit Melen Havalimanı elbette ki kente çok ciddi katkısı olan bir havalimanıdır. Sadece Van’ın faydalandığı değil İran’ın, Hakkari’nin, Muş’un, Bitlis’in, Ağrı’nın faydalandığı bir havalimanıdır. Kentimize de çok önemli bir katkısı var. Ama yine de havalimanında sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl Van uçak krizi yaşadı. Yazın sefer sayıları çok azdı. Van’a yetmedi. Aylarca gündemde kaldı. Sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Geçen sene cenazesi olan cenazesine gidemedi. Taziyesi olan taziyesine gidemedi. Sağlık sorunları olan insanlar il dışına gidemedi. Bu insanlar genelde başka illere gidip oradan gidecekleri kentlere gittiler. Uçmak için kendi şehrimiz dışında her şehre gittik. Van'dan uçamadık” diye konuştu.

“VAN BU YIL AYNI SORUNLARI YAŞAYACAK!”

Van’ın bu sene yaz mevsiminde uçak sorunu yaşayacağını belirten Beyaz, “Bu sene yaz aylarında uçak sefer sayısı Van’a asla yetmeyecek. Yetersiz kalacak. Biz yine aylarca uçak bileti bulamayacağız. Yine cenazelerimize gidemeyeceğiz. Yine hastalarımız günlerce uçak bekleyecek. Yine gruplarımız Van’a gelemeyecek. Bu konuda ciddi bir eksikliği hissedeceğiz. Şu an öngördüğüm kadarıyla var olan seferlere ek bir sefer planlaması yapan bir firma da henüz yok. Bu anlamda bir çalışma da yok. Dolayısıyla bu yaz ciddi anlamda uçak bulamama krizi ile karşı karşıya kalacağımızı öngörüyorum. Şimdiden mutlaka önlemi alınmalıdır. Şimdiden bağlantılar kurulmalı. Uçakların geri çekilmesi de söz konusu. Biz bunu geçtiğimiz yıl yaşadık. Ne yapıp ne edip Van’ı hava trafiğinden mahrum bırakmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

van-ferit-melen-havalimani-scaled

UÇUŞ SAYISININ ARTMASI İÇİN VAN’IN GÜÇLÜ BİR LOBİYE İHTİYACI VAR!

Beyaz, yaz mevsiminde sorun yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini aktararak, “Kara haber tez duyulur diye bir atasözümüz var. Biz buna ‘Üzüntülü haber tez duyulur’ diyelim. Görüntü itibarıyla Van yaz aylarında bir uçak sorunu yaşayacak. Uçak sefer sayısı yetersiz kalacak. Tatil olmayan dönemlerde sefer sayılarındaki düşüş gelecek için bizi kaygılandırıyor. Bu yüzden de Van Ferit Melen Havalimanı’nda uçak sefer sayısının düşürülmemesi için sürekli gündemde tutulması lazım. Bu konuda bir lobi faaliyeti gerçekleştirilmelidir” dedi.

tahran-van-ucak-seferleri-yarin-basliyor1643514788

VAN’DA UÇUŞ TALEBİ ARTTIKÇA UÇUŞ SAYISI AZALIYOR!

Van’ın hak ettiği uçak sefer sayısına ulaşması gerektiğini dile getiren Beyaz, “Van Ferit Melen Havalimanı’nda her sene yolcu sayısı atsa da, talep artsa da uçak sefer sayısı azalıyor. Talep artsa da arz azalıyor. Dünyada bunun tam tersi yaşanıyor. Çünkü talep yüksekse ona göre arz sunuluyor. Bizde talep arttıkça arz azalıyor. Anlam veremediğimiz bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Van Ferit Melen Havalimanı hak ettiği uçak sefer sayısına henüz ulaşmadı. Bunu bilmek lazım. Van’ın hak ettiği uçak sefer sayısına ulaşılmalı. Bunun için havayolu şirketleriyle görüşülmelidir. Lobi faaliyeti yürütülmeli ve kentin yöneticilerinin firma yetkilileriyle ilişkilerini sıcak tutarak görüşmeler sıklaştırılmalı. Böyle olursa bu sorunun üstesinden gelinir diye düşünüyorum. Biz zaten yıllardır bu konuda ağlayıp sızlanıyoruz. Artık güzel bir şekilde turizmi yapmak istiyoruz. Çağın gerektirdiği yaşam koşullarında yaşamak isteyen bir kent olduğumuzu sürekli belirtmemiz gerekiyor” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER