ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Yaz ayları boyunca vatandaşa büyük bir mağduriyet yaşayan Van halkı, henüz su sorununu atlatmadan şu sıralar da su zamlarının yükünü taşıyor. Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) yaz boyunca su kesintileri, çözülmeyen sorunlar, kesintiler gibi eleştirilerin odağı olurken aradan geçen zamana rağmen bu sorunların büyük bölümü çözümsüz kaldı. Bu soruna ek olarak ardı ardına gelen zamlar olayın ikinci büyük tarafı olurken son dört ayda 5’inci kez zam yapılan su vatandaşın en büyük giderlerinin başında gelmeye başladı.

BİR ZAM DAHA

Bu ay yapılan zamla birlikte Van’da meskenlerde 19,99 TL olan metreküp fiyatına 57 kuruşluk zam yapılarak 20,56 TL’ye çıkarıldı. Kayıp su bedeli ise 24,54 liradan 25,33 TL’ye çıkarıldı. Ticarethanelerde ise suyun metreküp fiyatı 27,97’ye çıktı. Suya gelen zamlardan dolayı Vanlının su faturası kabarık gelirken, zamla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar kent genelinde sorunların çözülmemesine rağmen zamların devam etmesine de tepki gösterdi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Şifa Hamam Sorumlusu Eyaz Aslan, şu anki su faturalarının 3 ay öncesinin 2 katı olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Bizim için önemli olan müşteri sayısı değil. 1 kişi de olsa 10 kişi de olsa su aynı şekilde ısıtılacak, ona göre dağıtılacak. Son zamanlarda su fiyatları çok yüksek geliyor. Her ay faturalarımız daha farklı geliyor. Şu an faturalarımız 6-8 bin TL geliyor. 3-4 ay öncesine kadar 3-4 bin geliyordu. Bu durum bizi esnaf olarak son derece olumsuz etkiliyor. Van’ın şartları ortada, yaşam şartları ortada. Van, Türkiye’de en pahalı suyu kullanan birkaç ilden biri. Son 4 ayda 5 defa zam yapılması da çok yüksek zamlar. Halkı düşünmek lazım. Halkın temizliğini düşünmek lazım. Su da zaruri bir ihtiyaçtır.” 

“YETKİLİLER BU SORUNA ÇÖZÜM BULMALI”

Aslan, yaşanan sorunlara rağmen suya her ay zam geldiğini belirterek, “Evdeki su faturası bile 300 TL fatura geldi. Evde suyu tek kullanan kişi de eşim. Van’da tek bir kişinin ödediği su faturası 300-400 TL. Bu faturalar çok yüksek. Van’da yazın su sorunu yaşandı. O da bizi mağdur etti. Ve bu sorunlar hala devam ediyor. Altyapı yetersizliği var. Bu yetersizliğe rağmen çok yüksek faturalar geliyor ve üstüne üstlük her gün suya zam yapılıyor. Gözle görülür bir yatırım da göremiyoruz. Aksine yazın insanlar mağdur edildi. Yetkililerin bu konuya çözüm bulmasını talep ediyoruz” dedi. 

Türk futbolunda gerilim tırmanıyor! TFF'den Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a yanıt gecikmedi Türk futbolunda gerilim tırmanıyor! TFF'den Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a yanıt gecikmedi

KABARIK SU FATURALARI VANLININ BELİNİ BÜKTÜ

Şeref Aydın adlı esnaf, Van’da yaşanan su sorunlarına ve su zammına dikkat çekerek, “İş yerime her ay 450-500 TL fatura gelir. Eve de 400 TL’den az su faturası gelmiyor. Biz her şekilde su faturasını ödemek zorundayız ama su gelmiyor. Yazın da çok mağdur olduk ve bu mağduriyet maalesef devam ediyor. Van en çok su kaynağının olduğu şehir ama bu yıl en çok mağduriyeti yaşayanlar ve en pahalı şekilde kullananlar da bizlerdik. Suyumuz da akmıyor. Gelse de gelmese de ödüyoruz zaten. Zamlar yüksek. Zamların çekilmesini istiyoruz çünkü su en doğal hakkımız. Onu da kullanmasak ne yapacağız” diye konuştu. 

VANLI SU FATURASINA YETİŞEMİYOR!

Ahmet Eraygen adlı esnaf zamlardan olumsuz etkilendiklerinin altını çizerek şunları aktardı: “Su faturamız evde yaklaşık 200-250 TL geliyor. Sadece su değil her şeye zam geliyor. Son 4 ayda yaklaşık yüzde 70-80 zam geldi. En fazla 100 lira gelmesi gereken dükkân faturası şu an 500 lira geliyor. Biz iflas etme derecesine geldik. Suya mı, elektriğe mi biz hangi faturaya yetişeceğiz? Dükkânımız bomboş. Kimse gelmiyor.” 

HEM MAĞDURİYET HEM YÜKSEK FATURALAR

Nebi Kaçak adlı vatandaş zamlardan dert yanarak, “Yaşanan ekonomik krizde bu zamların yapılması çok zor bir durum. Zamların durdurulması gerekirken üstüne üstlük her ay zamların yapılması insanları çok zor durumda bırakacak. Geçmişte 20-25 lira gelen faturalarımız 300-400 lira geliyor. Ki biz suyu çok az kullanıyoruz. Müsrif de davranmıyoruz. Ona rağmen çok yüksek faturalar geliyor. Bu kadar yüksek zamların uygulanması insanları mağdur ediyor. VASKİ’nin bu ekonomik krizde insanlara yardımcı olması gerekiyordu. Oysa üst üste zam yapıyor. Yazın çok mağdur olduk. Bazen sabah akıyordu akşam akmıyordu, bazen hiç akmıyordu. Bu sıkıntılara rağmen yine yüksek bir fatura geldi. Kullanmadığımız suyun faturasını ödedik. Atık su bedelini ödüyoruz. Tamirlik işler ve VASKİ gelip tamir ediyorsa onun da bedeli ödeniyor. 

VATANDAŞ: BU ARTIK ZULÜMDÜR

Kaçak, halka yapılanın zulüm olduğunu aktararak, “VASKİ, eskiden söz konusu olan, sorun üreten bir kurum değildi. Son 3-4 yıldır bütün Van VASKİ’den şikayetçi durumda. Hangi kurum çalışırsa biz vatandaşlar olarak günü geliyor onları da övüyoruz ama ortada sorun varsa onu söylemek de en doğal hakkımızdır. Şu an Van halkına yapılan büyük bir zulümdür. Son 7-8 yıldır Van geriye gidiyor. Halkın yaşam standartları, ekonomik standartlar geriye gidiyor. Umarım VASKİ bu zamları durdurur. Bu zamlar çok yüksek zamlar. En zaruri ihtiyaç olan suya bu kadar zam gelmesi etik değil” ifadelerini kullandı.

Editör: Necmettin Dursun