ŞEHRİVAN ÖZEL: SONER İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Bir dönemler günlük 20-23 arası uçuşun gerçekleştiği Van’da pandemi döneminde eksiltilen uçuşlar bir daha eski seviyesine gelmedi. Günlük 9 ila 12 arasına düşen seferler kentin yıllardır yaptığı çağrılara rağmen artırılmadı. Sadece Ankara, İstanbul seferleri azaltılmakla kalmayan Adana, İzmir, Antalya uçuşları da iyice düşen Van’ın uçuş problemi tüm girişimlere rağmen çözülmedi. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bürokratik ve siyasi girişimlere rağmen Van uçuş sayısında adeta yerlerde sürünürken Devlet Hava Meydanları İdaresi’nin açıkladığı uçuş verileri ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun uçuş açıklaması Vanlıları ayağa kaldırdı. 30 Haziran Cuma günü 820 bin nüfuslu Trabzon’da bir günde 145 uçuş ile tüm zamanların rekoru kırılırken 1 milyon 200 bin civarında nüfusa sahip Van’da aynı tarihlerde toplam uçuş trafiği 22’de kaldı. Bu durum Van ve Diyarbakır gibi önemli illerde kentin önemli isimlerinin adeta isyan etmesine neden olurken, kent için “Bahtsız diyar Van” yorumu yapıldı.

VAN’IN NÜFUS BAKIMINDAN İKİYE KATLADIĞI TRABZON, UÇUŞ SAYISINDA VAN’I İKİYE KATLADI!

Devlet Hava Meydanları İdaresi (DHMİ)’nin açıkladığı Haziran ayı uçuş verileri, ardından da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun uçuş açıklamaları kentte yeniden uçuş tartışmalarını başlattı. DHMİ kentlerin uçuş verilerini paylaştığı açıklamada Van geçtiğimiz haftalarda; “Van Ferit Melen Havalimanı’mızda mayısta; “133.753 yolcuya hizmet verildi, 1.433 uçuş trafiği gerçekleşti, 1.123 ton yük taşındı.” Şeklinde açıklama yaptı. Aynı açıklamada; “2023’ün ilk beş ayında; Hizmet verilen yolcu: 634.323, Uçuş trafiği: 6.556, Taşınan Yük: 5.695 ton.” Olarak paylaşıldı. Hemen ardından 800 bin civarındaki bir nüfusa sahip Trabzon ile ilgili olarak ise; “268.954 yolcuya hizmet verildi, 2.191 uçuş trafiği gerçekleşti, 2.354 ton yük taşındı. 2023’ün ilk beş ayında; Hizmet verilen yolcu: 1.012.426, Uçuş trafiği: 8.364, Taşınan Yük: 8.495 ton.” Şeklinde veriler paylaşıldı.

BOZKURT: TRABZON UÇUYOR, VAN SÜRÜNÜYOR!

Bu verilerin hemen birkaç hafta sonra ise Trabzon’da yeni bir rekor kırıldığı açıklandı. Bizzat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve DHMİ’nin açıklaması ile Trabzon’da tüm zamanların rekoru kırıldığı ifade edildi. Bakan Uraloğlu, 30 Haziran Trabzon uçuş verilerini paylaşırken; “Trabzon Havalimanı'nda Tüm zamanların en yüksek uçuş sayısı; 145. Ulaşımda çığır açıyor; kesintisiz kavuşturuyoruz!” ifadelerine yer verdi. Bu paylaşımların ardından Vanlılar adeta ayağa kalkarken, Van OSB eski başkanı ve Van Organize Sanayicileri İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Trabzon uçuyor, Van sürünüyor” şeklinde bir tepki ortaya koydu.

THY yılın rekorunu kırdı! THY yılın rekorunu kırdı!

DİYARBAKIR VE VAN’DA UÇMAK İSTİYOR!

Tartışmalar sürerken, Van’da farklı kesimlerden isimler duruma tepki ortaya koymaya başladı. Sadece Van’ın değil Diyarbakır ve bölgenin diğer önemli şehirlerden temsilcilerin de şikâyet ettiği konuyla ilgili olarak, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet Kaya da bir paylaşım yaptı. Bakan Uraloğlu’nun paylaşımına cevap olarak konuşan Kaya, “Sayın Bakanım 30 Haziran’da 822 bin 659 nüfuslu Trabzon’a 145 uçak seferi yapılmış, 1 milyon 804 bin nüfuslu Diyarbakır’a ise 34 uçak seferi yapılmış. Sayın Bakanım bizde uçmak istiyoruz.” Dedi. O paylaşımın ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı da aynı mesajı alıntılayarak; “Necdet Takva Sayın başkanın tespitleri aynı zamanda şehrimiz Van için de geçerlidir! Destekliyor, durumun vehametini bilgi ve acil müdahalenize sunuyoruz!”

IRAK: BAHTSIZ DİYAR VAN!

Bu açıklamaların ardından paylaşımlar ardı ardına gelirken, Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ve Van Ticaret Borası (Van TB) eski başkanı Feridun Irak da konuyla ilgili bir mesaj paylaşarak; “Başka şehirlerin uçak ihtiyacın karşılamak için Van’a yapılan seferler azaltıldı. Elin memleketinde yetki sahibi olanlar tuttuğunu koparıyor. Bizim yetkililer eldekileri bile tutamıyor. Trabzon’a bir günde 145 uçak trafiği olurken Van’da bu sayı azami 20’dir. Bahtsız diyar Van!” dedi.

GÜNERİ: TRABZON ZİRVEYE ULAŞTI PEKİ VAN’IN GÜNAHI NE?

İYİ Parti Van İl başkanı da önceki gün uçuş sayısındaki eksikliğe vurgu yaparak şu mesajı paylaştı; “Van'da uçak sefer sayıları çok az ve ne yazık ki halkımız yine mağdur. Bu durum böyle olmamalı, Van halkı bunu hak etmiyor ve bu sorunun acilen çözülmesi gerekir.” Dedi. Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri ise aynı konuda değerlendirme yapan bir isim olurken şu ifadeleri kullandı; “Trabzon zirveye ulaştı. Hayırlı uğurlu olsun. Peki bizim günahımız ne? Nüfusumuz Trabzon’dan fazla. Günde 3 uçak var, tamamı ful. Haftalar sonraya yer yok. Bu ayrımcılığa son verin, lütfen.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER