Meteorolojiden edinilen son meteorolojik değerlendirmelere göre; Ülkemizin büyük bir kısmında gök gürültülü sağanak ve yerel yağışların etkili olması beklenirken Doğu Karadeniz, Trakya ile Çanakkale’nin batısının gece saatlerinden itibaren aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri ile Muş, Bitlis ve Ağrı çevreleri ile Van'ın kuzey kesimlerinde bu gece saatlerinden sonra kuvvetli yağış (21-50 kg/m2) bekleniyor.

METEOROLOJİDEN VAN DAHİL 12 İL İÇİN “SARI KOD” UYARISI

Meteoroloji Van dahil 12 il için sarı kod ile uyarısı verdi. Sarı kodla uyarılan iller; Ağrı, Artvin, Bitlis, Giresun, Hakkari, Hatay, Muş, Rize, Siirt, Trabzon, Van, Şırnak’ta kuvvetli yağışlar, ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına gibi olumsuzluklara neden olabilir. Ayrıca, sahil kesimlerinde hortum oluşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyarıldı.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunun aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, kuzeydoğu kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, Van, Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağışların yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olacağı tahmin edilmektedir. Gece saatlerinde yer yer sis ve pus hadiselerinin görülmesi beklenmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin civarında seyredeceği tahmin edilmektedir. Rüzgarın batılı ve güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette, yağış anında ise kuvvetli esmesi beklenmektedir.

VAN °C, 10°C

Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı

ERZURUM °C, 7°C

Çok bulutlu

KARS °C, 8°C

Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı

MALATYA °C, 13°C

Parçalı ve çok bulutlu

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Genellikle sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu'da bölge genelinde sabah saatlerinden bu akşam saatlerine kadar zaman zaman kuvvetli sağanak yağmurlu, kuzeydoğu kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, Artvin, Van, Hakkari, Edirne ve Kırklareli çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen hava durumu ile ilgili son meteorolojik bilgileri paylaştı. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile vatandaşları kar yağışı ve sağanak yağışa karşı uyardı.

ORHAN ŞEN UYARDI

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bugün Doğu Anadolu’da yağış kuvvetli olacak. Gece Trakya’dan başlayacak şiddetli yağmur sabah saatlerinde İstanbulluda etkileyecek. Yağışlı hava Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz bölgelerinde yarın etkili olacak.

ORHAN ŞEN, DOĞUDA KAR YAĞIŞI İÇİN TARİH VERDİ

Cumartesi sabah etkili olmaya başlayacak şiddetli yağmur İstanbul Trakya İzmir Muğla Denizli Bursa Kocaeli Antalya Mersin Adana Hatay ve aksam Ankara Bolu Kastamonu da su baskınları yapabilir. Cumartesi gece ve Pazar günü kuzeyden başlayarak hızlı bir soğuma var. Bu soğuma Kırklareli Marmara’nın güney doğusu ve Bati Karadeniz’in iç kesimlerinde karla karışık yağmur yükseklerde kar yapar. Pazar akşamı ve pazartesi Doğu Anadolu’da kar etkili olabilir ulaşıma dikkat.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ŞABAN BEYAZSAÇ-NECMETTİN DURSUN