ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Ülke genelinde barınma sorunu her geçen gün daha da büyüyor. Son yıllarda ev kiralarına gelen fahiş zamlar vatandaşı olumsuz etkilerken, 1 milyondan fazla nüfusu bulunan Van’da da aynı sorun yaşanıyor. Konut almanın hayal olduğu Van’da düşük fiyatta kiralık ev bulmakta bir hayli zorlaştı. Yüksek kiralarda mega kentlerle yarışan Van kira krizi yaşanmaya devam ederken, yılbaşının yaklaşmasıyla Vanlıyı da fahiş zam korkusu sardı. Kışın gelmesiyle birlikte birçok vatandaş fahiş kiralardan dolayı dışarda kalma tehlikesiyle karşı karşıyayken, Van’da da vatandaşlar aynı durumu yaşıyor. Özdek, mevcut sıkıntılardan dolayı uyarı yaparken “Van’da kışın yaklaşmasıyla yüksek kiralardan dolayı sokakta kalan çok insan olacak” dedi. 

KİRASINI ÖDEYEMEYİP SOKAKTA KALAN AİLE SÜRECİN İLK KRİZİ OLDU!

Geçtiğimiz günlerde gündeme düşen ve ülke genelinde konuşulan bir olay Van’da yaşandı. Van’da kirasını ödeyemediği için bir aile 3 çocuğuyla birlikte evden çıkarıldı. Soğukta sokakta kalan aile yardım çağrısında bulunurken ailenin sokak ortasındaki görüntüsü yürekleri dağladı. 3 çocuğuyla sokakta kalan ve çıkarıldıkları evden aldıkları eşyalarıyla birlikte sokakta yaşam mücadelesi veren aile destek çağrısında bulunurken aileye kısa vadede devlet kurumları sahip çıktı. Geçici bir barınma çözümü sağlanan ailenin durumu kentin karşılaşabileceği diğer krizler konusunda da endişe yarattı. 

ÖZDEK: VAN’DAKİ İLK SOKAKTA KALMA VAKASI OLMAYABİLİR

Konu hala kentin gündemini meşgul ederken Şehrivan’a konuşan Özdek, kentte yaşanan barınma sorununa bu olay üzerinden ele alarak birtakım değerlendirmeler paylaştı. Özdek; “Yüksek kiralardan dolayı Van’da her gün Van’da 1-2 ailemiz sokakta kalmaktadır. Bu da yürekleri sızlatan bir durumdur. Kışın gelmesiyle yüksek kiralardan dolayı ev sahipleri ile kiracılar arasında sorun yaşanması söz konusu olacaktır. Van’da 2 gün önce de bir ailemiz sokakta kalmıştı. Halen de sokaktalar. Van’da kışın yaklaşmasıyla yüksek kiralardan dolayı sokakta kalan çok insan olacak. Çünkü Van’da yüksek kiralardan dolayı ev sahipleri ile kiracılar arasında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Toplumun birbirine karşı empati yapması gerektiğini düşünüyorum. Yüksek kiralar nedeniyle dar gelirli vatandaşlar sıkıntılar yaşıyor. İnsanlara yardımcı olmamız gerekiyor. Van eğer şimdi yüksek kiralar nedeniyle Batı’daki illerle yarışıyorsa bu düşündürücü bir durumdur. Bu konunun bir an önce çözüme kavuşması lazım.”

“EV ALMAK DA KİRALAMAK DA HAYAL OLDU”

O yollar trafiğe kapatılacak! O yollar trafiğe kapatılacak!

Özdek konuyla ilgili olarak ayrıca; “Van’da konut fiyatları geçmiş yıllara nazaran çok ciddi anlamda yükselmiş durumda. Bunun nedenlerinden birisi de ekonomik krizdir. Arsa sayılarının azlığından da konut fiyatları çok yükseldi. Van’da da sınırlı sayıda arsa var. Van’da imar sorunu var. Sağlıklı arsalar bulunamıyor. Bulunanlar da çok pahalı. Dar gelirli ve orta halli insanları baz aldığımızda insanlar barınma sorunu yaşıyor. Van’da insanlar ev alamayacak hale geldi. Bankalar da şu an kredi vermiyor. Verilenler de çok düşük bir miktardır. Bir dairenin 10’da 1’ine tekabül edecek kredi vermemektedirler. Bu da ayrı bir soruna neden oluyor. Van’da barınma sorunu meydana gelmiştir. Kiralık ev ve konut alımlarında çok ciddi fiyatlar söz konusudur. Van halkı bu konuda sıkıntılar yaşamaktadır. Van’da ev almak artık hayal oldu” dedi. 

“VAN’I ÇOK BÜYÜK BİR KAOS BEKLEMEKTEDİR”

Kentin imar sorununun çözülmesiyle kira krizinin de çözüme kavuşacağını belirten Özdek, “Van her gün büyüyen bir il. Nüfusu 2 milyona dayandı. Van’ın ciddi anlamda konut sorunu var. Van şu an acil olarak 10 bin konuta ihtiyaç duyuyor. 2024 yılı içerisinde Van’da 10 bin konut yapılmazsa eğer gelecek zamanlarda Van’ı çok büyük bir kaos beklemektedir. Van’da kimse ev bulamayacak hale gelecek. Şu anda bile barınma sorunu yaşanıyor. İnsanlar kiralık ev bulamadıklarını söylüyorlar. Van orantısız büyüyen bir kent. Van’ın kalkındırılması için bileşenlerinin bir araya gelmesi lazım. Van’da imar sorununu çözmek lazım. Eğer bu sorun çözülürse Van’da kira fiyatları düşer. Konut sayıları artarsa hem kiramalar hem de konut satışlarında fiyatların biraz daha minilimize olacağını düşünüyorum” dedi.

“VAN’DAKİ KİRA FİYATLARINDA METROPOL ŞEHİRLERLE YARIŞIYOR”

Van’ın kira fiyatlarında metropol şehirlerle yarıştığını dile getiren Özdek, “Van konut satımı ve kiralık ev fiyatlarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirlerle yarışıyor. Eğer konut sayılarını arttırırsak konut fiyatları otomatik olarak düşecek. Her gün artan bir nüfusla karşı karşıyayız ama konut sayısı maalesef az. Van’da 4+1 kiralık evler 13-20 bin TL, 3+1 evlerin kirası 12 bin TL, 2+1 evlerin kirası 7-8 bin TL, 1+1 kiralık evler de 5 ve altında. Bu kiralık ev fiyatları orta halli insanlar için çok yüksek rakamlardır. Bu fiyatlar Van’da barınma sorununun olduğunu göz önüne sermektedir. Asgari ücretin 11 bin 500 olduğu yerde bu yüksek kiralar nasıl ödenecek? İnsanlar bu şekilde hayatını nasıl idame ettirecek? Kente gelen yabancılar da ev bulmakta zorluk çekiyor. Gerek memurlar gerekse de öğrenciler de ev bulmakta sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Necmettin Dursun