Araç fiyatlarında yaşanan düşüş trendi bazı marka ve modellerde devam ediyor. Bazı markalar ise ellerindeki araç stokunu yıl sonuna kadar eritmek için kampanya düzenliyor.  Peki, şu anda en ucuz ilk 5 sıfır otomobil hangileri? İşte detaylar...

‘KAMPANYALAR CAZİP HALE GETİRİLDİ’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Model yılı o seneye ait araç stoklarını bitirmek için markalar, çeşitli kampanyalar ve indirimleri her yıl son çeyrekte düzenliyorlar. Ancak bu yıl yapılan kampanya ve indirimler otomotiv piyasasının seyri itibarıyla geçmiş yıllara göre çok daha farklı ve cazip hale getirildi.

Kamuoyunun da artık tüm detaylarına hakim olduğu üzere geçen 3 yıldaki olumsuzluklar, olağan dışı fiyatlamalar ve sürekli fiyat artışlarını beraberinde getiriyordu. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler ve sıfır araçta arz/talep dengesinin yeniden sağlanması bu sorunları ortadan kaldırarak, otomobili bir yatırım ve kayıt dışı ticaret alanı olmaktan çıkardı.

EN UYGUN FİYATLI 5 MODEL!

Piyasanın hızla regüle edilmesi, fiyat artışlarını durdurdu ve yapılan bu cazip indirimlere zemin hazırladı. Şu an piyasamızda satışa sunulan en uygun fiyatlı araç, Hyundai i10 baz paket olarak göze çarpıyor. Seat Ibıza ve Kia Picanto modellerinin baz paketleri de satışa sunulan en uygun araçlar arasında. Renault Clio, Fiat Egea gibi araçlar da, kendi segmentlerine göre daha uygun fiyatlarla satışa sunuluyor.

EN BÜYÜK İNDİRİM HANGİ MARKADA?

Şu an her markada cazip indirimler var. Toyota, Volkswagen %15 ila 18 arası indirimler uygulayabiliyor. Chery markası liste fiyatından %8 civarı indirim uygulayabiliyor. Yine Opel, Nissan, Renault, Peugeot gibi markalarda da benzeri indirimler söz konusu. Otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız markaların bayilikleri ile iletişime geçerek, indirim ve kampanyalar hakkında detaylı bilgi edinebilirler.

YENİ YILDA KAMPANYA SÜRER Mİ?

Yoğun talep sebebiyle 2023 yılında fabrikalara iletilen sipariş adetleri oldukça yüksekti. Bazı modellerde stoklar kampanyaların etkisiyle tükendi veya oldukça azaldı. Bu modellerde kampanyalar sonlanırken, bir miktar fiyat artışları uygulandığını görmekteyiz. Öte yandan stoku yüksek olan modellerde kampanyalar halen devam ediyor. Bu modeller için de stoklar bu ay erimediği takdirde, yeni yılın ilk birkaç ayında kampanyalar sürecek, akabinde bu araçlarda da kampanyalar bitecektir. Diğer modellerde olduğu gibi sonraki süreçte bu araçlara da fiyat artışları uygulanabilir.

2023 MODEL SIFIR ARAÇ ALMAK MANTIKLI MI, YENİ MODEL Mİ BEKLENMELİ?

Maliyetler düşünüldüğünde, uygulanabilecek en cazip indirim oranlarının sağlandığı bir dönemin içerisindeyiz. Dolayısı ile fiyatlarda daha fazla düşüş beklemiyoruz. Dünya genelinde otomobile talepte düşüş yaşanıyor. Bu sebeple, 2024 yılı üretim adetlerinde geçmiş yıllara nazaran bir miktar düşüş olabilir. Ülkemiz özelinde ise krediye erişim zorlukları, yüksek mevduat oranları gibi nedenlerle 2024 yılında pazarda daralma öngörüyoruz. Tüm bu sebepler neticesinde 2024 model yılı stokları daha düşük olacağı gibi, bazı modellerin ülkemize girişi 2024 ilk çeyreğinin sonunu bulabilir.

Dolayısı ile o günkü kur ve maliyet oranları yeni modellerin fiyatlarında belirleyici olacaktır. Döviz ve diğer faktörlerde değişim olmadığı takdirde yeni yıl maliyetleriyle, 2024 model araçların ortalama %3 daha yüksek fiyatlara satışa sunulacağı kanaatindeyiz. Bu fiyatlandırmaların 2023 kampanyasız fiyatlar üzerinden belirleneceği ve kampanyaların biterek 2023 araçlara da bir miktar fiyat artışı uygulanabileceğini hatırlatmakta fayda var. Özetle 2023 model araçları değerlendirmek cazip olabilir. Ancak vatandaşlarımız bütçeleri ve koşulları değerlendirerek 2024 model yılı araçları da tercih edebilirler.

YENİ YILDA FİYATLAR ARTAR MI?

Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü

Fiyatlarda daha fazla düşüş olmayacağı, yeni yıl itibarıyla döviz ve maliyetler kaynaklı fiyat artışlarının olabileceğini öngörüyorduk. Henüz yeni yıl gelmeden, stoku biten araçlarda kampanyalar sonlandırılarak fiyat artışına gidildiğini gözlemliyoruz. Dolayısı ile kampanyaları süren modellerde de stoklar bittiğinde bu fiyat artışları uygulanacaktır. Sıfır otomobilde yapılan bu fiyat artışları, aynı paralelde ikinci el otomobil fiyatlarını da etkileyecektir. Dolayısı ile bu fiyatlardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız sıfır ve ikinci el otomobilleri inceleyerek, bütçe ve ihtiyaçlarına göre bu cazip dönemden faydalanabilirler.”

Kaynak: MİLLİYET