Son dönemlerde ilçe sakinlerinin sık sık ‘çığ tüneli’ çağrısı yaptığı Bahçesaray ilçesinin ulaşım sorunu sürüyor. Son olarak 2020 yılında büyük bir çığ felaketi yaşayan ve o felakette 42 canın yitirildiği Van-Bahçesaray yolunda çığ tüneli eksikliği sürerken vatandaş çağrı üstüne çağrı yapıyor. Yıllardır talep edilmesine rağmen toplamda 5 kilometreyi bulmayacak çığ tünelleri ile 12 ay Van’a kalabilecek olan ilçe halkı yılın sadece birkaç ayı değil yıl boyunca Van’a rahat ulaşmak istiyor. İlçenin özellikle çığ felaketinden sonra kapalı yol mağduriyeti iyice büyürken Şehrivan’a konuşan ilçe sakinlerinden Muhammed Affan Orhan, ilçenin taleplerini anlatarak bir çağrı daha yaptı.

BAHÇESARAY HALKININ ÇIĞ TÜNELİ BEKLENTİSİ SÜRÜYOR!

Van’ın en çetin coğrafyasına ve zorlu ulaşım ağına sahip Bahçesaray ilçesinde on yılların çığ sorunu devam ediyor. Yıllardır yılın 6 aya yakın bir bölümünü Van’dan bağımsız, çoğunlukla kapalı geçiren ilçede çığ tehlikeleri ve ulaşımsızlık hali sürerken bu yıl da 5 aya yakın kapalı olan ilçenin yolları bir kez daha gündeme geldi. Bölgede yeni felaketlerin yaşanmaması için kar tüneli talebi de sık sık dillendirilen konular arasında yer alırken Şehrivan’ın geçtiğimiz günlerde gündeme taşıdığı konu ile ilgili ilçe sakinleri bir kez daha çağrı yaptı. 2020 yılında meydan gelen çığ felaketinden 42 kişi hayatını kaybettiği Bahçesaray, 12 ay açık kalmasını sağlayacak kar tüneli yapılmasını beklerken ilçe sakinleri bu talebi bir kez daha yeniledi. Son 20 yılda sadece Karabet Tüneli yapılan fakat çığ bölgelerindeki birçok alanda gerekli tünellerin yapılmadığı ilçede yıllardır 12 ay rahatlık sağlayacak geçiş beklentisi sürerken vatandaşlar daha fazla canın gitmemesi için bölgenin hızlıca yatırım programlarına alınıp makul talihinden kurtarılmasını bekliyor.

Antalya’dan Van’a gele otomobil kaza yaptı: 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı! Antalya’dan Van’a gele otomobil kaza yaptı: 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı!

ORHAN BAHÇESARAY HALKININ TERCÜMANI OLDU: DELME TÜNEL DEĞİL ÇIĞ TÜNELLERİ TALEP EDİYORUZ

Hala yol kenarlarında metrelerce karın bulunduğu Bahçesaray ilçesine giderek bölgedeki sakinleri dinleyen Şehrivan, Muhammed Affan Orhan’dan sorunları ve çözüm önerilerini dinledi. Her yıl çığın mutlaka meydana geldiğini söyleyen Orhan, mevcut durumu şu sözlerle anlattı “2020’de bu yolda 42 insanımızı kaybettik. Bu yol olası bir çığ bölgesi değil. Her yıl çığın mutlaka meydana geldiği bir noktadır. Bulunduğumuz noktaya benzer 9-10 çığ noktası var. 2020’de bu bölgede 800 metre bir çığ tüneli olsaydı can kayıpları yaşanmayacaktı. Bahçesaray yolunun tamamı çığ bölgesi değil. Bir noktada 200 metre bir çığ tüneline ihtiyaç varken, bir noktada 50 metrelik bir tünele ihtiyaç var. Toplamda 5 bin metrelik çığ tünelleri olursa bu yollarda çığdan ötürü bir can kaybı yaşanmayacak. 42 canımız kaybettiğimiz gece ölü sayısı binin üzerinde olabilirdi. O gece burada bulunan 3 bine yakın arama kurtarma ekibi buradaydı. Yapılan çalışmalar sonucu ilk çığ altındakiler çıkarıldı. 15 saat sonra 2’nci bir çığ felaketi yaşandı. O gece burada 42 canımız kaybettik. 2020 yılında burada büyük bir çığ felaketi yaşadık. Her yıl burada çığ olma felaketlerinden bahsediyoruz. Bunun önüne geçmeli ve büyük tedbirler almalıyız.” şeklinde konuştu.

“DEVLET YETKİLİLERİNDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Devlet yetkililerinden belirledikleri noktalara çığ tünellerinin yapılmasını talep eden Orhan, Devlet büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla buraya delme tünel yapılacak. Buraya yaıplacak bir delme tünel 9-11 Kilometre olacak şekilde yapılmalıdır. Ülkemizde bu uzunlukta çok nadir tüneller var. Hem maliyetinden hem de yapımı uzun sürecek olan bu tünel Bahçesaray kaderini değiştirmeyecektir. Hakkari Van arası olan Güzeldere tüneli toplamda 6 Kilometre olmasana rağmen 10 yılla yakındır bitirilmedi. Bugün Bahçesaray içinde aynısı olacak. Türkiye’de emsallerinin az olduğu 9,10,11 kilometre uzunluğundaki tünellerin 10 ila 15 yıl arası bitirilirken bu Bahçesaray için daha uzun bir süre demektir.” İfadelerini kullandı.

ALTERNATİF YOL OLAN HİZAN YOLU, BU YOLDAN DAHA TEHLİKELİ

Her yıl 5 ay kapalı olan bu yolda tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdiğini dille getiren Orhan, “Kışın yollarımız 5 ay kapalı kalıyor. Alternatif yol olarak Hizan Bitlis yolunu kullanıyoruz. Hizan yolu da bizim yol çığın sıklıkla yaşandığı bir yoldur. 6 Şubat’ta yaşanan depremde hem Bahçesaray hem de Hizan yolu çığ nedeniyle kapalıydı. Kentimiz bir deprem bölgesi. İlçemizde yada deprem yaşanmış olsaydı Bahçesaray’a herhangi bir giriş olmayacaktı. Burada önerdiğimiz 5 Km olacak şekilde parça parça yapılacak çığ tünelleri maliyet olarak düşük, yapım işi olarak tek sezonda bitirilecek bir iştir.”

“CUMHURBAŞKANIMIZA DOĞRU İLETİLİRSE PROJE HEMEN HAZIRLANIR”

Yetkililere seslenen Orhan, sözlerini şöyle tamamladı; “Karayolları Müdürlüğü ve Ulaştırma Alt Yapı bakanlığının burada yapacakları tespitle raporlaştırıp Sayın cumhurbaşkanımıza arz edilerse 15 bin insanın hayatı 1 Milyar TL ile kurtulabileceği anlatılırsa buranın derhal projeye alınıp yapılacağında eminim. Sesimizde burada çığ bölgesinde duyurmaya çalışıyoruz. Çığ felaketini yaşandığı yıl Elazığ Depremi yaşandı. Oralara milyonlarca lira harcanırken buraya daha düşük maliyetle derhal çalışmaların başlaması ve çığ tünellerinin yapılmasını talep ediyoruz.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ZENÜN YEŞİL