SSK ve Bağkur emeklilerine son dönemlerde enflasyonun üzerinde refah payı artışı yapılırken, memur ve memur emeklilerine ise enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden doğan farkları veriliyor. Enflasyon rakamlarının açıklanmasına kısa süre kala ise memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranları da belli olacak.

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Orta Vadeli Program’da ve Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini %65 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası anketinde yıl sonu tahmini 67,23’tü ama bunu anket katılımcıları 3,26 olarak güncellediler. Dolayısıyla yıl sonu için yüzde 65,39 oranında bir enflasyon tahmininde bulunuldu. Bu veriler ışığında hem OVP hem de Merkez Bankası tahminlerinin tuttuğunu söyleyebiliriz. Temmuz ile Kasım ayı enflasyon oranı %33,64 olarak kesinleşmişti.

Bu veriler ışığında ise tahminimiz şu şekilde: Aralıkta aylık bazda enflasyon yüzde 3,26 çıkarsa son 6 ayın enflasyon farkı %38 olacak. İşte buradaki rakam SSK ve Bağkur emeklilerine verilecek olan refah payı hariç enflasyon farkıdır. Memurlarımız ve memur emeklilerimizin maaş farklarında ise toplu sözleşme devreye girecektir. 2023 yılı ikinci dönem toplu sözleşme zammı %6 , 2024 yılı birinci dönem toplu sözleşme zammı ise %15 olarak imza altına alınmıştı. Memur ve memur emeklileri için zam tahmini ise şu şekilde: Enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı dahil edildiğinde memur ve memur emeklileri için %50 civarında artış yapılacak.Bu kapsamda şu anda bir memur emeklisinin aldığı maaş 9 bin 876 TL’den yüzde 50 artış yapıldığı taktirde 14 bin 814 TL seviyesine yükselecektir. 20 bin 337 TL alan bir bekar memurun maaşı yüzde 50 artışla 30 bin 565 TL seviyesine çıkacak. Evli bir memurun maaşı ise 22 bin 17 TL seviyesinden yüzde 50 artışla 33 bin 25 TL’yi bulacak.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE REFAH PAYI DAHİL NE KADAR ARTIŞ OLACAK? SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE REFAH PAYI DAHİL NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

Emekli maaşlarında yasa gereğince enflasyon oranında maaş farkları verilmektedir. Refah payı, ikramiye veya buna benzer ek ödemeler Meclis’ten çıkacak olan karar ile verilmektedir. Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman emeklilere refah payı adı altında bir ek oran belirlendiğini gözlemlemekteyiz. Bir önceki dönemde %19,77 oranında enflasyon açıklanmıştı. Buradaki rakam %25’e tamamlanarak hem SSK hem de Bağkur emeklisi ve Emekli Sandığı emeklilerine eşit oranda bir zam yapılmıştı. Bu dönem içinde %50’ye tamamlanarak verilmesi söz konusu olabilir.

Bugün faiz kararı açıklanıyor! Bugün faiz kararı açıklanıyor!

 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?

 Geçtiğimiz dönemde emeklilerimiz kök aylık terimi ile tanıştılar. Kök aylıktan kasıt bir sigortalının çalışma hayatı boyunca kesilen sigorta primleri vasıtası ile yasanın emrettiği şekildeki bağlanan gerçek maaşını temsil eder. Yine ilgili yasada emekli maaşınız belli bir rakamın altında kalırsa taban aylık diye nitelendirilen rakam Hazine desteği vasıtası ile tamamlanır. Şu an uygulanan 7.500 TL taban aylık mevcuttur.

Örnek vermek gerekirse 5000 TL kök aylığı olan bir emekli 2023 II dönem enflasyon tahmini %38 ise maaş farkı 6.900 TL’ye ulaşacaktır. Oda taban aylık 7.500 almaya devam edeceğinden dolayı buraya bir iyileşme yapılması söz konusu olabilir.  Muhtemelen 7.500 TL taban aylıkların 10.000 TL veya 12.500 TL yükselmesi söz konusu olacaktır.”  En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak?

İŞTE TÜM MERAK EDİLENLER...

Asgari ücreti konuşurken enflasyon asgari ücrete referans oluyor fakat emeklilerin ve memurların zamlarını konuşurken enflasyon belirleyici oluyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar artış alıyorlar ve bunun üzerine birde refah payı ekleniyor.

NE KADAR OLACAK?

Orta vadeli programa uyumlu bir biçimde 5 aylık enflasyon yüzde 33,66 olarak belirlendi bu rakam yıl sonuna kadar yüzde 38'e çıkmasını bekliyoruz. Bunun üzerine 10 veya 12 puanlık bir refah payının eklenmesiyle memur ve memur emeklisinin alacağı zammın yüzde 38 ile yüzde 50 arasında olacağını tahmin ediliyor. Kök maaşlarında kademeli olarak artışı söz konusu. Sayın Cevdet Yılmaz'da geçtiğimiz günlerde bir açılama yaptı ve Ocak'ta yapılacak zam oranının yüzde 50'yi bulacağını söylemişti. Memurlar, memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 50'ye yakın ya da o civarlarda zam alacağını söyleyebiliriz.

İŞTE ÖRNEK HESAPLAMA

Memurlara temmuz ayında 8.077 liralık seyyanen artış yapılıp en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarılmıştı. Yeni gelecek zam bu rakam üzerinden olacağı söyleniyor. Dolasıyla en düşük memur maaşı 33 bin lira olacak.

<p>Yeni gelecek zam bu rakam üzerinden olacağı söyleniyor. Dolasıyla en düşük memur maaşı <strong>33 bin lira</strong> olacak.</p>

Kaynak: MİLLİYET