Haftalardır düzenli olarak basın açıklaması düzenleyen HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, bu hafta ki gündemi ‘trafik sorunu’ olurken, açıklamayı yapan İl Başkanı Rasim Sayğın, bu sıkışıklığın ortadan kalkması için çözüm önerilerinde bulundu. 1 milyonu aşkın nüfusa sahip Van’da trafik en büyük sorunlardan birisi olmaya devam ediyor. Özellikle İpekyolu ilçesi sınırında kalan kent şehir merkezinde trafik büyük bir sorun olurken, bununla birlikte trafikte aksaklıklar da yaşanıyor. Alternatif yolların olmaması, mevcut yolların trafiğin akışını kaldırmaması, trafik ışıklarının ve yaya geçitlerinin yetersizliği, bisiklet yollarının olmaması, araç sahiplerinin duyarsız tavırları ve toplum taşıma araçlarının trafikteki keyfi davranışları kentte düzeni adeta allak bullak ediyor.

HÜDA PAR ÇOK NET: TRAFİK SORUNUNU ÇÖZEN KAHRAMAN OLUR

Kentin belli başlı noktalarında sık sık trafik kazları da yaşanırken, çile haline gelen trafik sorunu konuşulmaya da devam ediyor. Haftalardır düzenli olarak basın toplantısı düzenleyen HÜDA PAR Van İl Başkanlığı’nın bu haftaki gündeminde de kentin trafik sorunu vardı. İl binasında düzenlenen toplantıda basın açıklaması yapan İl Başkanı Rasim Sayğın, harita üzerinde belli başlı noktaların adını vererek buralarda yapılacak çalışmalar ile trafik sorununun rahatlayacağını aktardı. Kentin bazı noktalarında yapılacak bağlantılar ve alt geçitlerle trafik sorununun çözüleceğine dikkat çeken Başkan Sayğın, “Kim bu projeleri hayata geçirirse Van’da kahraman olur” dedi.

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı! Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı!

“VAN’IN TRAFİK SORUNU 1 YILDA ÇÖZÜLEBİLİR”

Başkan Sayğın, Van’ın trafik sorununu dile getirerek, “Bu haftaki gündemimizde Van bir için çıkmaz sorun gibi gözüken, yöneticiler tarafından neredeyse kangren görümünü verilmeye çalışılan trafik sorunuyla ilgili açıklama yapacağım. Aslında Van’ın trafik sorunu çözülemeyecek bir sorun olmadığını, irade, çözüm, proje sahibi partinin başa gelmesi durumunda bir yıl içerisinde trafik sorumuz yüzde 80-90 arasında çözüme kavuşabilir. HÜDA PAR olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda birçok çözüm önerisi hazırladık ve inşallah 31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlerde HÜDA PAR’ın kazanması durumunda projelerimizi kısa ve orta vadede 5 yıllık süreçte hayata geçireceğiz. Van’ın trafik sorununu temelden ve kalıcı bir şekilde çözmüş olacağız. Sadece biz yapacağız demiyoruz. İlla ki biz yapalım değil, başta kayyım da olsa, seçimi kazanacak parti hangisi olursa olsun çözüm önerilerimizi kendilerine veriyoruz” ifadelerini kullandı.

SAYĞIN: EDREMİT’TEN BAŞLAYIP ÜNİVERSİTEYE KADAR GİDECEK RAYLI BİR SİSTEMİ PROJELENDİRECEĞİZ

Van’ın belli başlı noktalarında raylı sistemin olması gerektiğini belirten Sayğın, “Öncelikle Edremit’ten başlayıp üniversiteye, Erciş’e kadar devam eden bir İpekyolu’muz var. Edremit’ten başlayıp üniversiteye kadar gidecek raylı bir sistemi projelendireceğiz. Bunu ilk yılımızda projelendirip Edremit ile üniversite arasında doğrudan bir raylı sistem oluşturacağız. Yol üzerinde oluşturacağı birçok durak ile hem Edremit ile Van arası geliş gidişlerde çok ciddi bir rahatlama sağlayacak hem de öğrencilerin üniversiteye ulaşımı açısından çok büyük bir rahatlık oluşacak. Üniversite öğrencilerimiz Beşyol Meydanı’nda kuyruğa girip otobüs veya minibüs beklemek zorunda kalıyor. Özellikle kışın sabah erken saatlerde ciddi sıkıntı çekiyorlar. Şuan ki Van Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu kavşaktan Beşyol’a bir bağlantı oluşturacağız. Beşyol Meydanı’ndan yine buraya bir sistem oluşturarak üniversiteye kadar İpekyolu üzerinde raylı sistemin oluşması lazım. Bu Van için olmazsa olmazdır” diye aktardı.

“İNSANLARIN TRAFİKTE BEKLEDİĞİ NOKTALARA KÖPRÜLÜ ALT GEÇİTLER YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Sayğın, şehir içi planlama ile ilgili çözüm önerilerinde de bulunarak şunları söyledi: “Bir diğer husus da şehir içi planlamayla ilgilidir. Bizim şehir içimizde İskele, Sıhke ve Kazım Karabekir, İkinisan, Şabaniye Caddelerimiz var. Bunlar birbirine paralel olarak İpekyolu’na bağlanıp Beşyol ve Cumhuriyet Caddesi’ne kadar uzanan yollardır. Çevre Yolu tamamlandığında bunların bağlantıları muhakkak yapılacaktır. Bizim şu an temel sorunumuz trafiğin buralarda sıkışmışlığıdır. Bu sıkışmışlığı açmak adına trafiğin temel kilit noktaları olan ışıkların yoğun bir şekilde insanların trafikte beklediği noktalara köprülü alt geçitler yapmamız gerekiyor. Altaylı Caddesi ile İskele Caddesi’ni birbirine bağlayan ışıklar var. Burada bir alt geçit yapılması lazım. İskele Caddesi ve Suvaroğlu Caddesi’nin birleşiminde bir alt geçit daha yapılmalı. Trafik sorunu çözmek için İskele Caddesi’nde iki tane alt geçit yapmamız gerekiyor. İskele Caddesi dar bir alanda bulunuyor. Bu zamana kadar tek yönlü, çift yönlü yapıldı fakat çözüm bulunamadı. Yol dar ve trafiğin durmasıyla beraber insanlar mağdur oluyor. Modern şehirlerin tamamında bu alt geçitlerle trafik sorunu aşılmıştır. İskele Caddesi’nde iki noktada alt geçit yapmamız gerekiyor.”

SAYĞIN: CUMHURİYET CADDESİ’NİN MARAŞ CADDESİYLE BİRLEŞTİĞİ YERDE MUHAKKAK KÖPRÜLÜ ALT GEÇİT YAPILMALI

Van’da bazı noktalarda alt geçit yapılması gerektiğine dikkat çeken Sayğın, “Bunun yanında Sıhke Caddesi’nde yine iki noktada trafiğin sıkıştığını gözlemliyoruz. Bunlardan biri Altaylı Parkı’nın bulunduğu noktada çok ciddi trafik sıkışması oluyor, bir diğeri de Suvaroğlu Caddesi ile Sıhke Caddesi’nin birleşmiş olduğu noktada trafik sıkışıyor. Bu iki yerde de köprülü alt geçit yaparak Sıhke Caddesi üzerindeki trafiği akışkan bir hale getirmeliyiz. Aynı şekilde Altaylı Parkı’nın Maraş Caddesi’yle birleştiği yerde ve Cumhuriyet Caddesi’nin Maraş Caddesiyle birleştiği yerde muhakkak köprülü alt geçit yapılmalı. Bunun yanında İkinisan Caddesi üzerinde de çok ciddi trafik sıkışmışlığı söz konusudur. En önemlisi Van AVM’nin önüdür. Özellikle akşam saatlerinde Van AVM’nin önü ve İkinisan Caddesi’nin baş kısmında trafik tam bir keşmekeş hal alıyor ve trafik içinden çıkılamaz duruma geliyor. Van AVM ile İkinisan Caddesi’nin baş kısmında bulunan ışıkların yerine alt geçit yapılarak İkinisan, Maraş Caddesi ve Hacıbekir Caddesi üzerinde bir bağlantılandırma yapılarak buradaki sıkışmışlık aşılmış olacak” dedi.

“4 TANE FARKLI ALTERNATİF OLACAK”

Bu projeyle birlikte farklı alternatif yolların olacağını dile getiren Sayğın, “Bunun devamında İskele, Sıhke, Kazım Karabekir, İkinisan ve Şabaniye Caddelerimiz arasındaki bağlantılar Şabaniye’ye ulaşmadan kesiliyor. Alt geçitlerle konumlandırmış olduğumuz yerlerde İskele Caddesi’nden Şabaniye Caddesi’ne gidecek olan kişi Cumhuriyet Caddesi’ni kullanmaksızın doğrudan bu alt geçitlerden geçerek Şabaniye Caddesi’ne ulaşacak şekilde devamında getireceğiz. Bizler 3 ayrı noktada bu birleştirmeyi yapmak durumundayız. Bunu yaptıktan sonra alt geçitler de aynı güzergah üzerinde olacağı için Beşyol’daki bir kişi Edremit’e gidecekse 4 tane farklı alternatif olacak. Doğrudan İskele Caddesi’nden inilip İpekyolu’na gelinecek. Bağlantılı yollarla Şabaniye inilip buradan da gidilebilecek. Maraş ve Sıhke Caddeleri çok rahat şekilde kullanılabilecek” diye aktardı.

“ACI ŞURUBU İÇMELİYİZ”

Sayğın, trafik sorununun ortadan kaldırılması için bu projelerin şimdiye hayata geçmesi gerektiğini aktararak, “Bizim amacımız trafiğin yoğun olduğu yerlerde alt geçit yaparak sorunu ortadan kaldırmak. Yöneticilerimiz trafik sorunun çözmek istiyorsa muhakkak alt geçit yapmalı. Bu iş aslında çok basittir. Çok pahalı da değil. İsrafların önüne geçilse trafik sorunu çözülebilir. Trafik sorununu ortadan kaldırmak için şu ana kadar bunların peyderpey yapılmış olması gerekiyordu ama maalesef yapılmadı. Bizim acı şurubu içmemiz gerekiyor. Çalışmalar olduğunda rahatsız olacağız ama bizim başka da bir çözümümüz yok. 1 yıl sıkıntı çekelim ama bu yolları yapalım. En az 50-100 yıllık trafik sorunumuzu çözelim. Biz HÜDA PAR olarak belediyeyi kazanırsak bunların uygulamasını yapacağız” ifadelerini kullandı.

SAYĞIN: ŞU PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRSİNLER VAN’DA KAHRAMAN OLSUNLAR

Bu projeleri hayata geçiren her kim olursa olsun kentte kahraman ilan edileceğini dile getiren Sayğın şunları söyledi: “Seçimde kazanmazsak dahi projelerimizi yöneticilerle paylaşacağız. Bunların hayata geçirilmesi konusunda kendilerinden yardım istiyoruz. Bu konuda adım atacak hangi iktidar olursa, hangi belediye ve parti olursa olsun destekleyeceğiz. Bizim derdimiz Van’dır. Bizim derdimiz üzüm yemektir, bağcıyla işimiz yok. Ben Vali beye de ‘Şu projeleri hayata geçirmeniz durumunda kahraman olursunuz’ dedim. Aynısını yine söylüyorum. Şu projeleri gerçekleştirsinler Van’da kahraman olsunlar.”

“BİRAZ DELİ DOLU, ÇILGIN BİR BELEDİYE BAŞKANINA İHTİYACIMIZ VAR”

Sayğın, Van’ın çılgın bir belediye başkanına ihtiyacının olduğunu belirterek, “Van Park AVM’nin yüzde 50’si belediyeye ait. Yer altı çarşısında bulunan esnaflar mağdur edilmeden oradan çıkarılıp Van Park AVM’ye yerleştirilmeli. Ardından Yer altı Çarşısında alt geçit yapılması düşünülebilir. Bu biraz uzun zaman alır. Bizim şu an sunmuş olduğumuz acil uygulanması gereken eylem planıdır. Van depremi, şehrin taşınması için çok büyük bir fırsattı. Depremden sonraki süreçlerde bunu hep söyledik ama maalesef yöneticiler talebimizi yerine getirmedi. Şehri daha geniş alanlara yaymalıyız. Van da çevresel olarak buna müsaittir. Yollarımız dar, kamulaştırma yapmak suretiyle yol açmamız mecburidir. Biraz deli dolu, çılgın bir belediye başkanına ihtiyacımız var. Ben her tarafı memnun edecek, şu rahatsız olmasın, bu rahatsız olmasın, dengeleri gözeteyim, yorulmayayım, kimse benden rahatsız olmasın hesabıyla hareket edecek olan bir belediye başkanının bunları uygulaması zordur. Dolayısıyla bu projeleri hayata geçirmek için biraz da deli gibi çalışmak lazım” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ