ŞEHRİVAN ÖZEL SÖYLEŞİ: ORHAN SAĞLAM-ÖMER AYKAÇ

 14 Mayıs seçimine az bir süre kalırken, partilerin ve milletvekillerinde sahadaki çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhur ittifakı, Millet ittifakı, Yeşil Sol Parti ve diğer partilerin kentlerde vekil çıkarma mücadelesi sürerken, seçim heyecanı da artmaya devam ediyor. Seçim atmosferinin en yoğun olduğu illerden biri Van’da da vekiller çalışmalarını yürütürken, Yeşil Sol Parti’den 7’nci sıra Van milletvekili adayı olan Havin Kiye de sahada büyük ilgi görüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın attığı tweet’le ‘Van halkına emanet ediyorum’ dediği vekil Kiye, kentin sorunlarını ve seçim atmosferini Şehrivan’a değerlendirdi.

HAVİN KİYE KİMDİR?

Milletvekili listeleri açıklanmasının ardından ismi en çok konuşulan ve aranan isimlerden birisi oldunuz? Yaşınız genç ve size dair çok detay da yok. İnsanlar sizi merak ediyor. Havin Kiye kimdir?

1994 yılında Van’ın Çatak ilçesinde doğdum. Hepimizin de bildiği gibi 90’lı yıllar birçok Kürt kenti için zorlu yıllardı. Biz de köyden ailecek göç edip Van merkezde Hacıbekir Mahallesi’ne geldik. 18 yaşıma kadar da orada yaşadık. 2011 yılında yaşanan Van depremiyle beraber ailem de dağıldı. Ben de Cizre’ye gittim. Melaye Ciziri Eğitim Destek Evi’nde üniversite hazırlık eğitimimi tamamladım. Akabinde Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yerleştim. Bir dönem sonra yüksek lisans eğitimine yerleştikten sonra Ankara Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandım, hala öğrenci olarak devam etmekteyim.

“KÜRT DİLİ SORUNU EN BÜYÜK SORUNDUR”

Bir medeniyet terbiyesinin temiz yüzü: Sadettin Özok (2) Bir medeniyet terbiyesinin temiz yüzü: Sadettin Özok (2)

Lisans okuyan, Kürtçe ile ilgili çalışmalar yaptığını bildiğimiz bir isimsiniz. Akademik bir kariyer sürdürürken neden siyasete girmeyi tercih ettiniz?

Kürdüm ve Kürt Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Ismarlama şeylerle Kürt dilinin önünün açıldığı söyleniyor ama böyle bir şey yok. Ben dahil birçok arkadaşımız atanamadı. Bu sorunun çözümü mecliste olduğu için bende siyasete adım attım. Kürt dili sorunu politik bir sorun. Evde, sokakta çözebileceğimiz bir durum değil. Eğitimle de denedik ama bunun da önü iktidar tarafından kapatılıyor. 40 milyon gibi bir nüfustan bahsediyoruz, bu dilin elbette ki resmi dil olması gerektiğini düşünüyorum. Kürt kentlerinde yaşadığımız sorunların temelinin Kürt dili ve Kürtlük olduğunu düşünüyorum. Kürt işçiye saldırı oluyor, sebep ne? Kürtçe konuşmuş, Kürtçe şarkı dinlemiş, söylemiş. Utanç verici şeyler bunlar. Bu yüzden dile bağlıyorum. Kürt dili sorunu çözüldüğü zaman, Kürt kentlerindeki tüm sorunlar çözülmüş olacaktır. Parlementoya gittiğim zaman da Kürt dilinin kamu kuruluşlarında resmileşmesi için, ülkenin ikinci resmi dili olabilmesi için elimden geleni yapacağım ve başaracağıma da inanıyorum.

“BAŞKAN DEMİŞTAŞ BENİ CESARETLENDİRDİ”

Selahattin Demirtaş’ın paylaşıp destek istediği sayılı milletvekili adaylarından birisi siz oldunuz. Sizinle ilgili paylaşım çok dikkat çekti. Bunu bekliyor muydunuz? Neler hissettiniz?

Sevgili Selahattin Başkan’dan bir destek beklemiyordum açıkçası çünkü benim gibi çok fazla genç aday var. Çok hoşuma gitti, beni motive etti. Politika yapma aşamasında çok yeniyim, acemiyim aslında. Bir anda parlatılıyorsunuz ve bunun beraberinde getirdiği bazı riskler de var. Çünkü beklenti büyüyor ve ben de daha çok çalışmaya başladım. Daha çok okumaya, üzerine düşmeye başladım. Bende bu ışığı gördüğü ve bana destekte bulunduğu için kendisine teşekkür ediyorum. 7. Sıradayım, aslında biraz riskli. Belki de kitleyi biraz daha motive etmek adına, sahip olduğu gücü hatırlatmak istedi çünkü biz daha önce 7-1’i başarmıştık. Bu defa neden başarmayalım? Bununla ilgili olduğunu düşünüyorum. Sayın Demirtaş cezaevinde olsa bile büyük bir kitleye ve etki alanına sahip. Bu yüzden beni cesaretlendirdiğini düşünüyorum.

“GENÇLERDEN İLGİ BÜYÜK”

Genç bir vekil adayının olması gençlerin ilgisini çekiyor mu?

Tabi ki. Biz birbirimizin derdinden anlarız, birbirimizin ihtiyaçlarını, eksiklerini ve neleri görmek istediğimizi biz daha iyi biliyoruz çünkü yeni yaşamla beraber bizler geliyoruz. Bir gencin parlamentoda bulunması elbette ki gençler için umut vadediyor ve Yeşil Sol Parti’ye de baktığımız zaman 25 yaş altı 61 tane genç aday var, bunların 41’i de kadın. Hem gençler hem de kadınlar adına çok güzel bir oran. Bu yüzden gençlerimizin umutsuz olmalarına hiç gerek yok. İlk defa oy kullanacak yüz bine yakın bir genç kitle var. Yeşil Sol Parti’ye gelsinler, hep beraber bir yola çıkalım.

Z kuşağının Yeşil Sol Parti’ye ilgisi nasıl?

Çok güzel. Ben genç bir aday olarak büro açılışlarına gittiğimde çok güzel bir ilgi görüyorum ve en çok duyduğum şey şu; ‘ben ilk defa oy kullanacağım ve oyu kendime vereceğim.’ Bana değil, kendisine oy veriyor. Neden? Çünkü benim dile getirdiğim şeyler aslında onun da aklından geçen şeyler. Geleceğine dair ümitsizlik yaşadığı şeylerde ben burada konuşurken ona umut veriyorum ve gençlere umut olmaya çalışıyorum. Yeşil Sol Parti adına ben bir umut veriyorum. Evet, gerçekten gençler artık kendilerine yani Yeşil Sol Partiye oy veriyorlar.

“VANLILARIN VAN’A HİZMET ETTİĞİ BİR VAN HAYAL EDİYORUM”

Genç bir vekil olarak nasıl bir Van hayal ediyorsunuz?

Van çok güzel bir yer. Öncelikle doğal güzelliklerinden faydalanabileceğimiz bir Van olmasını istiyorum. Rant alanına dönüşmeyen, yeşillikleri tahrip edilmeyen, parsel parsel satılmayan bir Van istiyorum. Gençler için neler olmalı? Festivaller olmalı. Birkaç günden oluşan kültürel ya da edebi festivaller. Konserler olmalı gençler için, benim de hayal ettiğim konulardan biri bu. Meclisten çıkıp bir konsere gidebilmek ya da güzel bir doğa gezisi yapabilmek. Van bunlar için çok elverişli bir yer ama sahipsiz. Bunların yönlendirilmesi yapılmıyor. Van Gölü çok kirli, büyük eksiklikler var, yatırım yapılmıyor. Onun dışında Van köklü bir üniversiteye sahip. Eğitim kalitesinin artırılması gerekiyor. İstihdam alanlarının olması gerekiyor. Vanlılar olarak kaliteli bir hizmeti hak ettiğimizi düşünüyorum. En önemli konulardan biri de Van sokaklarında yürürken endişe içerisinde yürümek istemiyorum. Güvenli bir Van hayal ediyorum. Vanlıların Van’a hizmet ettiği bir Van hayal ediyorum. Kendi halkımıza hizmet etmeliyiz, halkımız bizi, biz de halkımızı hak ediyoruz.

Editör: Necmettin Dursun