Türkiye yüksek teknoloji merkezi olacak Türkiye yüksek teknoloji merkezi olacak

DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, İran Konsolosluğu’nun Van’a taşınması ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi verdi. 

“VAN, İRAN’A EN UZUN SINIRI OLAN İLDİR”

Dindar, önergede Van’ın İran’a en uzun sınırı olan il olduğunu belirterek, “Van ilimiz İran’a en uzun sınırı olan ildir. Mevcut sınırın iki yakasında yaşayan halklarımızın akrabalık düzeyinde olan bağları, geçiş prosedürlerinin azaltılması sonucu daha da kuvvetli olacak ve toplumsal etkileşim artacaktır. Hem sınır kapısı geçişlerinde ve vize işlemlerinde hem de pasaport ve ilgili vatandaşlık işlemlerinde Van’a gelen İranlı yurttaşlara ve İran’a gitmek isteyen yurttaşlara gerekli kolaylıkların sağlanmasının önemli sosyo-ekonomik sonuçları ortaya çıkacaktır” dedi. 

Mehmut Dindar

“İRAN KONSOLOSLUĞUNUN VAN’DA OLMAMASININ OLUMSUZ SONUÇLARINDAN BİR TANESİ DE BU HAFTA YAŞANMIŞTIR”

İran Konsolosluğunun Van’da olmamasına dikkat çeken Dindar, “Öte yandan İran’a gidip gelen veya İran’dan gelen kişilerin vatandaşlık, pasaport, ikamet, çalışma izni, vize ve benzeri izin, ruhsat ve işlemleri için Erzurum’a gitmek zorunda kalması zaman kaybının ötesinde zorluklar barındırmaktadır. İran konsolosluğunun Van’da olmamasının olumsuz sonuçlarından bir tanesi de bu hafta yaşanmıştır. İranlı Hossein HAFEZ geçtiğimiz gün Van-Bitlis yolunda geçirdiği bir trafik kazası sonucunda yaşamını yitirmiştir. Ailesinin defin işlemleri için Erzurum’a gidip gelmesinden kaynaklı cenaze teslim ve defin işlemleri günlerce sürmüştür” ifadelerini kullandı. 

“VAN’DA BİR İRAN KONSOLOSLUĞU VEYA İŞLEMLERİN YÜRÜTÜLEBİLDİĞİ BİR TEMSİLCİLİK AÇILMALIDIR”

Van’da İran Konsolosluğunun veya bir temsilcilik açılması gerektiğini belirten Dindar, “Hem Türkiye hem İran yurttaşlarının Van’dan Erzurum’a ölüm, evlilik, pasaport ve diğer bazı işlemler sürecinde mağdur olduğu sıklıkla ifade edilmektedir. Erzurum’daki İran konsolosluğuna yapılan başvuruların çok büyük bir bölümünün Van’la ilgili olduğu bilinmektedir. Turizm ve ticaret amaçlı çalışmaların hızlandırılması ve İran’la etkileşimli nüfusun yoğunlukla Van ve çevresinde olması nedeniyle Van’da bir İran konsolosluğu veya işlemlerin yürütülebildiği bir temsilcilik açılmalıdır” diye aktardı. 

“VAN’DAN ERZURUM VEYA TRABZON’A KONSOLOSLUK İŞLEMLERİ İÇİN GİTMEK DURUMUNDA KALAN KİŞİLERİN YAŞADIKLARI SORUNLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMANIZ VAR MI?”

Milletvekili Dindar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın cevaplaması talebiyle şu soruları sordu: “2015-2024 yılları arasında İran’dan Türkiye’ye kaç kişi giriş yapmıştır? Bu kişilerin geliş amaçlarına dair yapılmış bir araştırma var mıdır? 2015-2024 yılları arasında İran yurttaşı iken Türkiye yurttaşlığına geçen kişi sayısı kaçtır? Yurttaşlık edinme nedenlerine göre dağılımları nedir? Yurttaşlık edinenlerin kaçı Van’da gayrı menkul alımı yapmıştır? İran’dan gelen kişilerin turizm ve ticaret amaçlı vize, pasaport, pasavan vb. süreçlerinde hangi kolaylıklar sağlanmaktadır? Bu kolaylıklarda mütekabiliyet ilkesi işletilmekte midir? Van’dan Erzurum veya Trabzon’a konsolosluk işlemleri için gitmek durumunda kalan kişilerin yaşadıkları sorunlar üzerine bir araştırmanız var mı?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ