Van’ın üç merkez ilçesinden birisi olan Tuşba ilçesi için çalışmalarını sürdüren Tuşba bağımsız belediye başkan adayı Fırat Kuvetli, Tuşba için dikkat çeken ve Tuşba için ilk olan bir dizi proje açıkladı. Şehrivan aracılığı ile Tuşba’ya dair şimdiye kadar konuşulmayan, tartışılmayan ve ihmal edilen bir dizi çalışmalardan söz eden Kuvetli, Van Gölü’nü merkeze alan projelerden söz ederek, göl ile birlikte kentin en büyük zenginliği olan Van Balığı (İnci Kefali)’nın de yer aldığı bir dizi çalışmayı paylaştı. Van Gölü’nün dalış turizminin merkezi haline gelmesinden Van Balığı’nın festival ile öne çıkarılmasına, balığa özgü bir festivalden çiftçiliğin yeni bir model ile desteklenmesine kadar varan dikkat çeken projelerden söz eden Kuvetli bu projeleri ile dikkat çekti.

KUVVETLİ: VAN’I DALIŞ TURİZMİNİN MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ

Şu ana kadar deniz üzerinde ulaşım öneren birkaç proe ile gündeme gelen Van Gölü için ekolojik bir yaklaşım ortaya koyan Kuvetli, gölün önemli bir destinasyon merkezi haline gelmesi konusunda, “Van Gölü Dalış Turizminin Merkezi Olacak” diyerek göl için kurguladığı projeden söz etti. Kuvetli gölü merkeze alan o projesini şöyle anlattı; “Van Gölü’nün bölge ekonomisine katkısı balıkçılık ve feribotlar ile yapılan vagon taşımacılığından olmaktadır. Böylesine bir gölün eko turizm yönünden bölgemize katkı sunmaması büyük bir kayıptır. Bildiğiniz gibi Van Gölü’nün altında Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri ya da diğer adıyla Van Gölü Mercanları bulunmaktadır. Ayrıca, gölün altında geçmiş uygarlıklara ait birçok yapı bulunmaktadır. Bizler belediye bünyesinde yapacağımız yatırımlarla bölge rehber dalcılar yetiştireceğiz. Ayrıca hazırlayacağımız alt yapı ile ilçemizi dalış turizminin merkezi haline getireceğiz.”

“BALIĞIMIZA VE BALIKÇILIĞA YETERLİ DEĞERİ VERMİYORUZ”

Gölün beklenen değeri görmeyen balıkçılığına da değinen Kuvetli, bu anlamda da bir dizi adımlar atacaklarını ifade ederek, balıkçılık ile ilgili olarak ise şu projesinden söz etti; “Bildiğiniz gibi Van Gölü kenarındaki, Çitören, Yeşilsu ve Adir Mahallelerimiz en büyük balıkçı köylerimizdir. Balıkçılar bölgemiz en büyük emekçileri arasında yer almaktadır. Ama balıkçılarımıza günümüze kadar yeterli değerin verildiğini düşünmüyorum. Bildiğiniz gibi son yıllarda Van Gölü’nün çekilmesine bağlı olarak balıkçı limanları kapanmakta ve balıkçılarımız büyük zorluklar yaşamaktadır. Biz balıkçılarımız ile sürekli irtibat halinde kalarak her türlü sorunların yanlarında olacağız. Ayrıca son günlerde ticari bir firma tarafından inci kefalinin konservesinin yapılmasına yönelik girişimler vardır. Biz bu girişimleri balıkçılarımız adına olumlu buluyoruz ve belediye olarak balığımızın katma değerinin artıracak her türlü çalışmada balıkçılarımızın yanında olacağımızı belirtmek istiyorum.”

VAN BALIĞI’NIN GÖÇÜ TURİZMİN BİR PARÇASI HALİNE GELECEK

Balık göçüne de cazibe katacak bir çalışmadan söz eden Kuvetli, bir festival şeklinde tasarladığı projesini ise şu sözlerle paylaştı; “Bildiğiniz gibi her yıl yaz ayların Van Gölü’nde yaşayan inci kefalleri üremek için Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suların göle dökülen akarsulara üreme göçü gerçekleştiriyor ve görsel bir şölen oluşturuyorlar. Bu şölenin oluştuğu noktalardan birside ilçemizde yer alan Akköprü Deresi. Dünyada içinden balıkların göç ettiği başka bir şehir bulamazsınız. Bizler bu Akköprü Deresinde yapacağımız düzenlemeler ile ilçemizi içinden balıkların göç ettiği bir ilçeye dönüştüreceğiz. Her balıkların göç ettiği mevsimde yerli ve yabancı turistlerin katılımı ile büyük bir festivali düzenleyeceğiz.”

Tarim Ciftci Gaziantep Aa 2152569

Van için kentsel tasarım rehberi ve eylem planı çağrısı! Van için kentsel tasarım rehberi ve eylem planı çağrısı!

ÇALIŞMALAR ARASINDA ÇİFTÇİYE DESTEK DE VAR

Son olarak tarım ve hayvancılık kenti olan Van’da çiftçileri de önceleyen çalışmalar yapacaklarını ifade eden Kuvetli, tıbbi aromatik bitkilerin ekimini de kapsayan değerli bir projeden şu sözlerle söz etti; “Küresel iklim değişimin etkisi tün Dünyada olduğu gibi bölgemizde de kendisini göstermektedir. Yaz aylarına geldiğimiz su kaynaklarının azalmasına bağlı olarak bölgemizde çok ciddi kuraklıklar yaşanmakta ve çiftçilerimiz mağdur olmaktadır. Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor, bulunduğumuz bölge yarı kurak ve kapalı bir havza. Yani çok kırılgan ve her an değişimin olabileceği bir bölgedir. Değişime ayak uyduramayan toplumlar her zaman büyük felaketler yaşamışlardır. Bizler iklim değişimine uyum sürecinde bölgemizde az su isteyen ve çok gelir getiren tıbbı aromatik bitkilerin ekimine yönelik çalışmalarda bulunacağız.” 

ŞU ANA KADAR BU ALANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMASI OLAN İLK ADAY OLDU

Birçok adayın daha çok imar ve inşa odaklı projelerinin aksine ekolojik ağırlığı olan ve ilçenin en büyük zenginliklerini önceleyen projeleri ile dikkat çeken Kuvetli, seçim sürecinde kentin en önemli zenginliklerine ayrı bir parantez açarak bunları önceleyen ilk isim de oldu. Daha önce ilçe ile ilgili dikkat çeken söylemlerle dikkat çeken Kuvetli’nin seçim çalışmaları ise aralıksız sürüyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER -HABER MERKEZİ