ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

DOĞALGAZ HALA BÜYÜK SORUN, GÜNEŞ ENERJİYATIRIMLARI AZ

Van’ın son dönemlerdeki en büyük sorunu olan doğalgaza erişim, abonelik ve altyapı sorunları tartışılmaya ve konuşulmaya devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Van ziyareti öncesi konu bir kez daha gündem oldu. Kentte bir dizi buluşmalar ve görüşmeler yapacak olan Bakan Bayraktar’ın Vanlılar’ın sorunlarını dinlemesi için bir dizi programlar düzenlenme hazırlı yapılırken bu konuda en önemli sorun doğalgaz firmasının yarattığı aksaklıklar oldu. Vanlılar’ın son dönemlerde doğalgaza erişim ve hizmetlerden faydalanma sıkıntıları sürerken kentin geçmişini en iyi bilen isimlerden birisi olan Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak da kentteki güneş enerjisi yatırımlarının eksikliğine değinerek, “Van enerjiye muhtaç” yorumu yaptı.

AKSA KENTİN EN BÜYÜK SORUNU HLİNE GELDİ!

2007 yılında doğalgaz ile tanışan Van’ın o zamandan bu yana doğalgaz ile ilgili sorunları çözüme kavuşmuş değil. Aradan 16 yıl geçmesine rağmen hala bir şubesi bulunan İpekyolu Caddesi üzerindeki AKSA Şubesi’ndeki aksamalar vatandaşı canından bezdirdi. 1 milyondan fazla nüfusa sahip olan Van’da AKSA Şubesi’ne işlemlerini yapmak için giden vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde listeye isim yazdırdıktan sonra listeye göre numara alıyor. İşlemler numara aldıktan sonra başlarken, bu süreçte işlemlerini tamamlamak için günlerce bekleyen vatandaşlar oluyor. Yaz-kış aynı manzaranın yaşandığı AKSA’da yaşanan sorunlar henüz çözüme kavuşmazken, vatandaşların da bu konuda mağduriyetleri devam ediyor. Yıllardır 1 şubesi bulunan AKSA’da sorunlar devam ederken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan iş insanları da sorunu bir kez daha gündeme taşıyarak, Van’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

VATANDAŞ BÜYÜK MAĞDURİYETLER YAŞIYOR

Van’da 2007 yılında İpekyolu Caddesi üzerinde kurulan AKSA Doğalgaz A.Ş. önünde yaz-kış manzara değişmiyor. 1 milyondan fazla nüfusa sahip olan Van’da sadece bir AKSA şubesinin hizmet vermesi belli başlı sorunlara neden oluyor. Gişe sayısının azlığı ve personel azlığından dolayı vatandaşlar AKSA önünde uzun kuyruklar oluştururken, şubenin kent merkezinde olmaması da vatandaş için sorun teşkil ediyor. Sabahın erken saatlerinde AKSA’ya gelen vatandaşlar işlemlerini yapmak için saatlerce bekliyor. İşlemler ağır yürütüldüğünden çoğu vatandaş başka günlerde de AKSA’ya gelmek zorunda kalıyor.

VAN AKSA’NIN KARNESİ DE KÖTÜ: VATANDAŞLARDAN ALDIĞI PUAN 2,8

Yaz-kış aynı manzaranın yaşandığı AKSA’da yaşanan sorunlar henüz çözüme kavuşmazken, vatandaşların da bu konuda mağduriyetleri devam ediyor. Kentte sadece 1 şubesi bulunan AKSA’da WC’nin olmaması da adeta pes dedirtirken, vatandaşlar istedikleri hizmeti göremeyince şikayetlerini internet ortamındaki platformlarda da dile getiriyor. Bu platformlardan biri olan Google Haritalardan Van’daki AKSA’ya yorum yağdı. Yapılan yüzlerce yorumda vatandaşlar işlemlerin aksamasından şikayet ederken, AKSA’nın vatandaşlardan aldığı puan ise 2,8 oldu.

İŞ İNSANLARI DA DURUMUN VEHAMETİNE DEĞİNDİ!

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan iş insanı Feridun Irak, Van’da birkaç şubenin açılması gerektiğini dile getirerek, “Kışın soğuk ve uzun geçtiği illerden biri olan kentimizde doğalgaz son derece önemli bir ihtiyaçtır. Doğalgaz fiyat yönünden, kolaylık yönünden, kirlilik yönünden avantajlıdır. Bölgede halkın milli gelirin üzerine alındığında milli gelirin orta düzeyde olduğu bölgemizde doğalgaz öncelemelidir. Bugün Van’a baktığımızda doğalgaz ilin tamamına bağlanmış değildir. Merkez ilçelerimizde halen birçok mahallesinde doğalgaz yok. Bu açıdan ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Van’da tek bir AKSA şubesinin olmasından dolayı işlemler aksıyor. Bu da büyük bir sorun yaratıyor. Bu sorunun çözülmesi, farklı birkaç şube açılması bu sorunun önüne geçilecektir” dedi.

IRAK: GÜNEŞ POTANSİYELİNİ YETERİNCE DEĞERLENDİREMİYORUZ

Güneş enerji yatırımlarının Van’da az olduğunu belirten Irak, “Türkiye enerji kaynakları kıt bağımlı bir ülke, bu durum ekonomimizi son derece olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte birçok ülkeye nasip olmayacak güneş ve rüzgâr potansiyeli var. Biz bu potansiyeli maalesef değerlendiremiyoruz. Dışarıya milyarlarca dolar döviz ödüyoruz. Güneşten ve rüzgârdan çok büyük miktarlarda enerji üretmek mümkün iken üretim desteklenmesi gerekirken tam tersi yapılmaktadır. Geçen yıl EPDK’ya güvenerek konut tipi Güneş Enerji Sistemleri kuranlar pişman edildi.”

“VAN ENERJİYE MUHTAÇ”

“2022 yılının Ekim ayında dağıtım firması üretilen enerjinin kWh 1,97TL alırken 0,28 TL hat kullanım ücreti alıyordu. Bu fiyatlara güvenerek yatırım yapan üreticiler 6 yılda amorti edeceklerdi. Günümüzde dağıtım firması 1,97 TL olan alım fiyatını 1,20 TL’ye indirmiş üreticiden aldığı hat kullanım bedelini de 0,28 TL’den 0,77 TL çıkarmış bulunuyor. Bu durumda yatırımın kendisini amorti etmesi 15 yılı buluyor. Dolayısıyla kimse yatırım yapmıyor. Van Türkiye’nin güneş potansiyeli en iyi olan bölgesidir. Lisansız konut tipi Güneş Enerji Sisteminin kurulması ciddi ve planlı bir şekilde desteklenirse kendi enerji ihtiyacını karşılar. Yani demem odur ki; en büyük enerji potansiyeline sahip olan il maalesef enerjiye muhtaç” diye aktardı.

Seyyar satıcı ve kaldırım işgaline Vanlılardan büyük tepki! Seyyar satıcı ve kaldırım işgaline Vanlılardan büyük tepki!

İş insanı Şemsettin Bozkurt ise, Van’ın en büyük sorunlarından biri olan doğalgaz ve elektrik kesintisi sorunu vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Elektrik kesintileri son dönemlerde organize sanayi bölgelerinde artmaya başladı. Bunun yanında da AKSA’da oluşan kuyruklar eski dönemlerdeki gaz kuyruklarını aratmıyor. Yeteri kadar personelin olmaması ve tek elden bir firmanın Van’da doğal gaz işlemlerini yapması süreci sekteye uğratıyor. Buda Van için büyük bir talihsizliktir. Hizmetin artırılması gerekiyor. Aboneliklerin hızla yapılması ve doğalgazın yaygınlaştırılması lazım” dedi.

Editör: Şaban Beyazsaç