ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN - AYDAN KAYHAN

Van’da özellikle son yıllarda vakitsizce yapılan yol ve sokak çalışmalar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yaz boyunca yapılmayan bu çalışmalar kışın gelmesiyle başlamış oldu. Bu durum kentte adeta gelenek haline gelirken, bu yıl da kışın yaklaşmasıyla altyapı çalışmaları yaklaşık 20 gündür başladı. Kent merkezinde birçok yol ve kaldırım kazı çalışmalarından dolayı delik deşik oldu. Kentte yapılan bu çalışmalar özellikle yağmurun yağmasından sonra oluşan çamurdan dolayı en çok Vanlı esnafı etkiliyor. Çok yavaş ilerleyen çalışmalar kentin inşaat halinde olmasına neden olurken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan esnaflar durumdan şikâyetçi oldu. Çalışmaların kışın gelmesiyle başlamasından dert yanan esnaflar, her yıl geleneksel hale gelen çalışmaların hızla tamamlanması talebinde bulundu. 

YAZ BOYUNCA GİRİLMEYEN CADDE VE SOKAKLARA KIŞA RAMAK KALA GİRİLİYOR

Van’da yapılan kazı çalışmaları tepkilere neden olmaya devam ediyor. Van’daki elektrik dağıtım şirketinin yüklenici firmaları tarafından kentin dört bir yanında başlattığı kazı çalışmaları bir türlü tamamlanamıyor. Van’ın yeraltı ve yerüstü sorununa bir de kazı çalışmaları eklendi. Şerefiye Mahallesi’nde yaklaşık 20 gün önce Van’daki elektrik dağıtım şirketinin yüklenici firmaları tarafından başlatılan çalışmalar tamamlanmazken, tepkiler de ardı ardına gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Şerefiye Mahallesi’ne bağlı Ordu Caddesi’nde yapılan kazı çalışmalarının üstü kapatılmazken, açılan çukurlardan sızan sular ise depodaki mobilya malzemelerine ciddi zarar verdi.

ESNAF BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYOR

Van'a 43 yeni doktor ataması yapılacak Van'a 43 yeni doktor ataması yapılacak

Zamansız çalışmalardan birisinin mağduru olan Şeref Mobilya Yetkilisi Şeref Aydın, mobilyalarının kullanılmaz hale geldiğini belirtti. Aydın, “Geçtiğimiz günlerde burada kazı yapılırken, internet kablomuzu koparmışlardı. Ondan sonra da kablonun yeri genişledi. Birde kablo tavandan geldiği için tavana da zarar verdiler. Onun dışında yukarıda oluşan çukurların üstü kapatılmadığı için kablonun oradan sızan su mobilyalarımıza zarar vermiştir. Kazı yapılmadan önce böyle bir sorunumuz yoktu. 7 yıldır tek bir damla su bile depoya gelmemişti. Şimdi içerisi gölette dönmüş durumda. Boylu boyuna tüm malzemelerime zarar vermiş” dedi. 

“ÇUKURLAR BİZE MADDİ ZARARLARA NEDEN OLDU”

Aydın, mağdur olduklarını dile getirerek, “Yataklarının dışında televizyon ünitesi gibi birçok malzeme su altında kaldı. Yaklaşık 20 gün önce kazı çalışmaları başladı ve bir türlü tamamlanmıyor. Çalışmalar için herkesi aradık ve kurumla iletişim kurduk ama çalışmalar tamamlanmadı. Birde kendi zararım içinde aradım ve oradan bir tane yetkili geldi ama hiç önemsemediler. Şimdi yapılmayan ve önemsenmeyen bu çukurlar bize maddi zararlara neden oldu” ifadelerini kullandı.

VANLI ESNAF MAĞDUR, ÇÖZÜM BEKLİYOR…

Murat Sontur adlı esnaf, toz ve toprak içinde kaldıklarını belirterek, “Bu çalışmalar insanları mağdur etmek içindir. Mağdur etmek için çalışıyorlar. Yağmur yağdığı zaman yolları sulayan insanlardır bunlar. Toz, toprak, çamur, kir içinde kalıyoruz. Kaldırımlar, yollar bozulmuş. İnsan ister istemez rahatsız oluyor. Bunlara söyleyecek lafımız kalmadı. Mağduruz. Çalışmaların bir an önce bitmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA DA BENZER SORUNLAR YAŞANMIŞTI

Öte yandan Van’da son birkaç yılda da benzer sorunlar yaşanmış ve zamansız yapılan alt yapı ve üst yapı çalışmaları kentte büyük mağduriyet yaşatmıştı. Geçtiğimiz yıl kentin birçok cadde ve sokakları kazılmış, aylarca tamamlanmamış ve kent büyük bir şantiye alanına dönüştürülmüştü. Bununla birlikte kentin ana cadde ve sokaklarında aynı güzergahlarda yap-sök şeklindeki çalışmalar esnafların de en zor zamanlarda ekonomik olarak da büyük kayıplar yaşamasına sebep olmuştu. Geçtiğimiz yıl kentin tamamının mağduriyeti olan ve büyük yankı uyandıran zamansız çalışmalar bu dönem de başlaması tepki aldı.

Editör: Necmettin Dursun