ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Van’da kadın girişimcilerin sayısı her yıl artarken, kadınlar el emeği ürünlerinin markalaşması için de çalışmalar yürütüyor. Van’daki kadınların ürünlerinin markalaşması yolunda bir adım olan kooperatifleşme de son yıllarda artıyor. Van’da kendi kooperatiflerini kuran kadınlar hem üretiyor hem de istihdama katkı sağlıyor. Bu kapsamda Van’ın 13 ilçesinde kurulan Kadın Kooperatiflerinin tanıtımı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı’nın katılımıyla Edremit Kent meydanında düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

VAN’DA EL EMEĞİ GÖZ NURU SERGİ!

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım Orman Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğü tarafından desteklenen Kadın Kooperatiflerinin tanıtım lansmanı, Edremit ilçesinde yapıldı. Kent meydanında düzenlenen törene Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Havva Duran, kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan töreninde çocukların dans gösterisi, defile ve halk oyunları gösterisinin ardından, okuma yazma kursundan başarı ile mezun olan kadınlara Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı tarafından belgeleri verildi.

VAN’DA KADINLARIN ÜRETTİKLERİ DOĞAL ÜRÜNLER SERGİLENDİ…

Lansmanda konuşan Vali Ozan Balcı, “Kentimizde kadın kooperatifleri kurduk. Bizler kadınları çok önemsiyoruz ve kadının iş hayatında, sosyal hayatta ilerlemelerini, gelişmelerini faaliyetlerini canı gönülden destekliyoruz. Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olarak da maddi ve manevi yardımlarımızı sunuyoruz. Bugün hangi güzel şeyin içine baksak bir kadın bir çocuk var. Çocuk demek kadın demek. Bu yüzden hayatın her alanında kadınların faaliyetlerini teşvik edip desteklemeliyiz. Kadınların yaptıkları tüm güzel işler de yanlarında olduğumu bir kez daha belirtiyorum. Bugün de bu sergide çok güzel eserlerle karşılaştım. Burada çok güzel işler yapılmış tüm kadınların emeğine sağlık” dedi.

İki grup arasında eğlence merkezinde silahlı kavga: 1 yaralı! İki grup arasında eğlence merkezinde silahlı kavga: 1 yaralı!

“KADINLARIN EL EMEKLERİNİN, ÜRETİMLERİNİN BU ŞEKİLDE SAHİPLENİLMESİ BİZİ ÇOK MUTLU EDİYOR”

Gevaş Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç, organik üretim yaptıklarını dile getirerek, “Kooperatifimiz 2021 yılında kuruldu. Arıcılık yapıyoruz. Hakiki kara kovan üretimi yapıyoruz. Kovanlarımız söğüt ağacıyla yapıldı. Etrafı da çamurla sıvanmış. Van’ın Gevaş ilçesinin Artos Dağı eteklerinde üretim yapıyoruz. 5 tane kadın üreticimiz arıcılıkla uğraşmakta. Organik üretim yapıyoruz. Hedefimiz kovan sayısını arttırmak. Bugün olduğu gibi bu tür olanakların kadınlara verilmesi bizi çok mutlu ediyor. Kadınların el emeklerinin, üretimlerinin bu şekilde sahiplenilmesi bizi çok mutlu ediyor. Buraya kara kovan balımızı, petek balı, süzme balı, arı ekmeğini, poleni, propolisi, kavutu, elma sirkesini, fasulyeyi getirdik. Hepsi doğal ürünler” diye aktardı.

“KADINLAR İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ BAŞARABİLİRLER”

Ahtamara Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aycan Bayazit, kadınların üretim yapmalarının önemine değinerek, “Burada olmaktan mutluyuz. Buraya satmak üzere kuru fasulye, 3 çeşit reçel, bal, endemik bitkiler, kekik, lavanta, ceviz içi, kayısı, kuşburnu getirdik. Kadınların bir araya gelerek üretim yapmaları çok önemli. Kadınların bir başarı elde etmeleri, kendi ayakları üzerinde durmaları, söz sahibi olmaları çok güzel bir duygu. Bunu yaşayarak deneyimledik. Kadınlar istedikleri her şeyi başarabilirler” ifadelerini kullandı. 

“BU TÜR DESTEKLER BİZ KADINLARI GÜÇLENDİRİYOR”

Tuşba Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi adına konuşan Sema Uysal, desteklerin önemine dikkat çekerek, “Yaptığımız el emeği ürünleri halka açık alanlarda sergilemekten, kadınların emeklerinin tanıtılmasından çok mutlu ve gururluyuz. Burada nakışlı giysileri sergiliyoruz. Hepsi kadınlarımızın el emeği, göz nuru. Kadınlara bu tür desteklerde bulunan herkese teşekkür ederiz. Bu tür destekler biz kadınları güçlendiriyor” dedi.

Editör: Necmettin Dursun