Hava sıcaklığının 2 ila 4 derece düştüğü Van’da dün gece saatlerinde başlayan sağanak yağış bu sabah saatlerinde aralıklarla kar yağışı etkili oldu. Kent merkezinde etkisini artıran kar yağışı, yüksek kesimleri ise tamamen beyaza bürürken. Kar yağışı sonrası yüksek kesimlerde yoğun sis etkili oldu.

VANLILARIN KAR SEVİNCİ

Türkiye genelinde kuraklığın konuşulduğu şu günlerde Van’da karın yağmasının sevindirici olduğunu ifade eden Metin İtah isimli vatandaş, yağışlarla barajlardaki doluluk oranının artmasını temenni etti. Geçmiş yılların aynı döneminde metrelerce karın yağdığı Van’da yağışların yağmur şeklinde düştüğünü ifade eden İtah, “İnşallah bugün yağan kar bizler için bereket olur. İnşallah yağış devam ederek belli bir seviyeye ulaşır. Kar yağışı üreticilerimiz için çok önemlidir” dedi.

METEOROLOJİ VAN VE BÖLGE İLLERİ İÇİN KAR UYARISI YAPTI

Kontrolden çıkan cip yol kenarına savruldu: 4 yaralı Kontrolden çıkan cip yol kenarına savruldu: 4 yaralı

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünce yapılan açıklamada, bölgede havanın çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve karlı olmasının tahmin edildiği belirtildi. Meteoroloji, yağışların Van ve Bitlis çevrelerinde akşam saatlerine kadar Hakkari çevrelerinde ise gece saatlerinde etkisini kaybetmesinin beklendiği, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer pus ve sis hadisesinin görüleceği konusundaki uyarılarını yeniledi.

VAN VALİLİĞİ DE KUVVETLİ KAR UYARISI YAPTI

Meteorolojinin dün yaptığı uyarı sonrası Van’da beklenen kar yağışı nihayet kapıyı çaldı. Van'da dün gece saatlerinden itibaren başlayan sağanak yağış bu sabah saatleri itibarıyla kent merkezinde kara dönüştü. Van Valiliği de vatandaşları uyararak tedbirli olması konusunda uyardı. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Bölgemiz genelinde hâlihazırda sürmekte olan yağışların, yüksek rakımlı karayolu geçitlerinde (Karebet, Otuz iki Virajlar, Tendürek, Kurubaş) kuvvetli zaman zaman yoğun kar yağışları şeklinde etkili olması beklendiğinden; Vatandaşlarımızın tipi şeklinde kar, görüş mesafesinde azalma, çığ tehlikesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması önemle hatırlatılır. Vatandaşlarımıza saygıyla ve önemle duyurulur.” Denildi.

VAN’DA KAR YAĞIŞI KAÇ GÜN ETKİLİ OLACAK?

Türkiye dün itibarıyla Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının etkisi altına girdi. Yoğun kar yağışı nedeniyle 3 ilde etiğime ara verildi. Hava sıcaklığı yurt genelinde 10 derece birden düşerken birçok il kar yağışının etkisi altına girdi. Geçtiğimiz yıllara göre kar yağışın daha az yağdığı Doğu Anadolu adeta kara hasret kalırken vatandaşların en çok merak ettiği soruların başında ise “Kar ne zaman yağacak?” sorusuydu. Beklenen kar yağışı bu dün itibarıyla Türkiye’de genelinde etkili olmaya başladı. Meteorolojinin uyarısı sonrası dün gece başlayan sağanak yağış bu sabah itibarıyla yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışının yarından (Perşembe) itibaren etkisini arttırması beklenirken Pazartesi gününe kadar tüm Van dahil tüm illerde aralıklarla etkili olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların güneybatısında yağmur, kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi bekleniyor.

VAN °C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu, karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı

AĞRI °C, 2°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı

ERZURUM °C, 3°C

Parçalı ve çok bulutlu, kar yağışlı

MALATYA °C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmurlu

BUZLANMA VE DON UYARISI

Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde daralma vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI

Bölgemizde yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililer ile vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ŞABAN BEYAZSAÇ / NECMETTİN DURSUN