ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Van’da son birkaç aydır özellikle kent merkezinde su sorunu yaşanıyor. Yaşanan su sorunu vatandaşı olumsuz etkiliyor. Özellikle kent merkezindeki esnaflar bu durumdan mustaripken, yaşanan sorun esnafların işlerine de yansıyor. Kurban Bayramı’ndan bu yana yaşanan su sorunu büyürken, esnaflar çareyi su satın almakta veya suyu bidonlarla başka yerden getirmekte buluyor. Vatandaş mağdur olduğu su sorunu ile ilgili çağrılarına karşılık alamazken ilgili kurum nezdinde ise sebep olarak azalan su seviyesi gösteriliyor. Su sorunuyla ilgili birçok isim sosyal medya hesabından paylaşım yaparak tepkilerini dile getirirken, yaşanan büyük sorunla ilgili Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar mağdur olduklarını ve işlerinin düştüğünü ifade etti. Öte yandan vatandaşın en çok konuştuğu konu olan su meselesi son olarak da Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı tarafından meclis gündemine taşındı.

Son dakika! Van’da silahlı saldırı: 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti! Son dakika! Van’da silahlı saldırı: 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti!

Uzun yıllardır su sorunu yaşamayan ve şehir merkezinde su kesintisi görmeyen Vanlılar, bu yaz büyük bir susuzluk ile mücadele etmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda yenilenen su hatları ve kentin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak alt yapı yatırımları ile su konusunda sorunsuz bir süreç geçiren vatandaşlar son 1 ayda ise büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmaya başladı. Kurban Bayramı öncesi başlayan su sorunu uzun süredir devam ederken susuzluk özellikle kent merkezindeki vatandaş ve esnafı adeta perişan etti. Haftalardır devam eden sorun ile ilgili yetkili kurumlardan kapsamlı ve detaylı bir izahat gelmezken konuyla ilgili vatandaş bir çağrıyı da Şehrivan aracılığı ile yaptı.

VAN’DA AYLARDIR SU YOK, ESNAF MAĞDUR!

Bu yazın en büyük sorunu olan susuzluk ile ilgili olarak Şehrivan’a konuşan Salman Gülseven adlı vatandaş, su sorununun kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek “Su sorunu bizi olumsuz etkiliyor. Esnaflar olarak biz bu durumdan çok etkileniyoruz. Mağduruz. Günlerce doğru düzgün iş yapamadık. Çay dağıtamadık, bardaklarımızı yıkayamadık. Bardakların çoğu kirli kalıyor. Dışardan su getirmek zorunda kalıyoruz. Çok zor anlar yaşıyoruz. Dışardan su getirip çay yapana kadar müşteri gitmiş oluyor zaten. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Günlerce çalışamadık. Müşteri kaybı yaşadık. Gelirimiz düşüyor. Defalarca kez gerekli yerlere müracaat ettik ama bir çözüm bulunmadı daha. Dışardan su getirdiğimiz için çoğu zaman bu bizim gelirimizi olumsuz etkiliyor. Suyu geç saatte getirdiğimiz oluyor. Su sorunundan dolayı çok büyük kaybımız oldu. Sorunumuzu gören de yok. Çok fazla aradık ama maalesef çözüme kavuşmadı” dedi.  

VAN GİBİ BİR MEMLEKET AYLARDIR SUSUZ!

Şakir Zorlu adlı vatandaş çözüm bulunmadığından bu soruna kendi çözüm bulmaya çalıştığını ifade ederek, “Ramazan’dan bu yana su sorunu yaşıyoruz. Başka yerlerden su getirip bardaklarımızı, bulaşıklarımızı yıkıyoruz. Bütün esnaflar aylardır bu sorunu yaşıyor. Ben baktım bu soruna çözüm bulunmuyor, gidip 6 bin TL’ye dinamo aldım. Biz bu durumdayız. Van gibi bir memleket nasıl susuz kalıyor? Defalarca kez müracaat ettik, su seviyesinden dolayı sorunun yaşandığını söylüyorlar. Yetkililerden ricamız bu soruna çözüm bulsunlar” diye aktardı.

VAN NE ZAMANA KADAR SUSUZ KALACAK!

Nihat Baytar adlı vatandaş mağdur olduklarını ve bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekerek, “Aylardır su sıkıntısı yaşıyoruz. Su yok. Sabah su kesintisi oluyor, akşam 10-15 dakika geliyor sonra yine gidiyor. Dışardan su getirmek zorunda kalıyoruz. Et sattığımız için ister istemez etler kokuyor. Temizlik yapmak için mecburen dışardan kovalarca su getiriyoruz. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililere o kadar seslendik ama hiçbir şekilde sesimizi duymadılar. Esnaflar olarak toplandık ve müracaat ettik. Biz sorunumuzu dile getirdiğimizde de bize suyun çok kullanıldığını, bahçelerin sulandığını ve bu su seviyesinden dolayı su kesintisi yaşandığını söylediler. Biz ister istemez sıkıntı yaşıyoruz. İtfaiyeden su getirip depolarımızı doldurmayı düşündük. O da olmayınca büyük büyük kovalara su doldurup getirdik. Yetkililerden bu konuda biz çözüm bulamadık. Bu durum nereye kadar böyle devam edecek? Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı. Biz esnaflar bu su sorununun ivedilikle çözülmesini istiyoruz. Her şey suya bağlıdır. Su hayattır. Su olmayınca hayatın akışı da aksar” diye konuştu.

SU SORUNU VANLI ESNAFI PERİŞAN ETTİ!

Mehmet Çakırtaş adlı vatandaş, su kesintisinin kendilerini perişan ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu su kesintisi bizi perişan etti. Bizim işimiz de zaten suyla, su olmadı mı perişan oluyoruz. İşimizi olumsuz etkiledi. 3-4 defa VASKİ’yi aradık, düzelecek dediler ama sorun hala devam ediyor. Depodan su getirip o suyla bulaşıkları yıkıyoruz. Talebimiz bu suyun bir an önce gelmesidir. Esnaflar su sorunundan perişan oldular.”

VAN VEKİLİ KONUYU MECLİSE TAŞIDI!

Öte yandan haftalardır konuşulan su meselesi önceki gün de Yeşil Sol Parti Van Milletvekili tarafından TBMM gündemine taşındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye hitaben bir soru önergesi hazırlayan Van Milletvekili Gülderen Varlı, mevcut sorunla ilgili detaylı bilgiler paylaşıp bazı sorulara cevap istedi. Varlı susuzluk ile ilgili sunduğu önergesinde; “Van’da seçilmişlerin yerine kayyum atanmasıyla ciddi bir şeffaflık ve denetimsizlik sorunu yaşanmaktadır. VASKİ’nin üst üste yaptığı zamlara dair halk şeffaf bir şekilde bilgilendirilmemektedir. Yapılan zamlara rağmen kentte yaşanan su kesintileri Van halkının günlük yaşamını zorlaştırmaktadır.” Dedi.

VARLI: MAĞDURİYETİN ÖNLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILMALI

Varlı ayrıca; “Van merkez, İpekyolu ve Erciş ilçelerinde su sorunu yaşanmakta; yurttaşlar, temiz suya erişememektedir.  VASKİ’nin suya yüzde 30 zam yaptığı ve en düşük metreküp fiyatın 15 TL olduğu bilinmektedir. Buna rağmen çözüm üretilmemektedir. Örneğin, şehrin en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet caddesinde su kesintilerinden dolayı yurttaşlar ve esnaf büyük sıkıntı yaşamaktadır. Tarafımıza yapılan açıklamaya göre; VASKİ, su seviyesinin az olduğunu ve kesintilerin bundan kaynaklı olduğunu aktarmış ancak su sorununun çözümüne dair herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söylemiştir. Erçiş ilçesinde ise VASKİ, valiliğin bütçeyi deprem bölgelerine aktardığı bundan kaynaklı yaşanılan su sorununa ayrılacak bütçenin yeterli olmadığını aktarmıştır.  İçme suyu sorunu nedeniyle mağduriyetin yaşandığı ilçelerde yurttaşların suya erişim hakkı engellenmektir. Yurtttaşlar kendi olanakları ile çözüm üretmeye çalışsalar da bu sorun her yıl sürmektedir. VASKİ tarafından yaşanan bu mağduriyetin önlenmesine ilişkin somut herhangi bir çalışma başlatılmamıştır.”

İŞTE SORU ÖNERGESİNE KONU OLAN O SORULAR

Varlı son olarak cevaplaması için de Bakan Özhaseki’ye şu soruları iletti; “Van’a bağlı su kesintisi sorununun yaşandığı ilçe, mahalle ve köy sayısı kaçtır? Somut herhangi bir çalışma ne zaman başlatılacaktır?  Van’da temiz suya erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle 2022-2023 yılında Bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı kaçtır? Kaçı çözüme kavuşturtulmuştur? İl olacak ilçeler arasında gösterilen Van’ın Erçiş ilçesinde yaşanılan su sorununa dair Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bakanlığınız buna dair herhangi bir çalışma başlatmış mıdır? Deprem dolasıyla toplanan bağışlar AFAD ve KIZILAY bütçesine aktarılmasına rağmen valiliğin şehrin su sorunu için ayrılan bütçeyi kullanmasının gerekçesi nedir? Van’ın suya erişim hakkı neden engellenmektedir?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER