Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı kararıyla esnaf kefalet kredilerinin faiz oranlarında artışa gidildiğini duyurdu. Erciş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yakup Çelik, esnaf kredi faizlerinin arttırılmasına ilişkin Şehrivan’a açıklamalarda bulundu. Başkan Çelik yaptığı açıklamada, zaten zor günlerden geçen esnafların faiz oranı arttırılan kredileri ödeyemeyeceğini dile getirdi.

BAŞKAN ÇELİK’TEN ESNAF KREDİ FAİZLERİNİN ARTTIRILMASINA TEPKİ

Başkan Çelik, faiz oranlarının arttırılmasına dikkat çekerek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığıyla, Halk Bankası üzerinden küçük ölçekli esnaf ve sanatkârlarımıza 2021 yılından itibaren vermiş oldukları düşük faizli kredi oranlarını güncelleyerek yani daha fazla faiz yükleyerek yeniden taksitlendirilmiştir. Kullanılan kredilerde yeniden faiz güncellemesi yapmıştır. Güncelleme kapsamında faiz oranları 2021 yılından itibaren kullandırılan kredi oranların da 0,75'ten -1,7’ye, 0,85 'ten -1,8 'e, 0,95'ten -2,1'e, 1,25'ten -2,4 'e, 1,5'ten -2,4 'e, 1,75' ten -2,5 'e, 2,00'dan-2,6 'ya 2,25'ten -2,70 'e, 2,4'ten -2,8 'e, 2,5'ten -2,9 'a olacak şekilde yeniden güncellenmiştir. Taksit tutarların da yüksek bir değişim olmuştur. Örnek olarak daha önce ödenen, üç ayda bir 35 bin TL olan kredi taksiti şu an 50 bin ile 55 bin TL civarına yükseltilmiştir” dedi.

“ESNAFLARIMIZIN ÜÇ AYDA BİR ÖDEDİĞİ KREDİ TAKSİTLERİNİ YÜKSEK MEBLAĞLARA ULAŞMIŞTIR”

Kredi taksitlerinin yüksek meblağlara ulaştığını belirten Çelik, “Bu karar bugünden itibaren kullandırılacak olan yeni krediler için uygulanabilir ancak geçmiş kredilere uygulanmaması gerekirdi. Esnaflarımızın üç ayda bir ödediği kredi taksitlerini yüksek meblağlara ulaştırmıştır. Bu zorlu ekonomik şartlarda kendi ekmek tekneleri ile ancak kendi ailelerinin nafakalarını kazanabilen esnaf ve sanatkârımız açısından çok büyük bir yüktür. Geçmişte çekilen krediler, o dönemin koşullarına göre çekilmiş ve kullanılmıştır. Geçmiş kredi faiz oranlarını, bugünün şartlarına göre güncellemek yanlış bir karardır” ifadelerini kullandı.

Borsadan rekorla kapandı Borsadan rekorla kapandı

“BU KARAR ESNAFIN AYAKTA DURMASINA BÜYÜK BİR ENGELDİR”

Çelik, yetkililere seslenerek, “Zar zor geçimini sağlayan esnaflarımız yüksek faizli kredi taksitlerini ödeyemeyeceklerdir. Dar gelirli esnaf ve sanatkârımızın sirkülasyonun devam etmesi, ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için esnafın desteklenmesi gerekirken, bu karar esnafın ayakta durmasına büyük bir engeldir. Bu karardan acilen vazgeçilmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkar bu zor şartlarda ayakta durabilsin ki, sirkülasyon devam etsin. Devlet büyüklerimizden; ekonominin can damarı olan esnaf ve sanatkarımıza yapılan bu yanlıştan acilen vazgeçilmesi için çağrıda bulunuyorum” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ