Altın fiyatları İsrail-Filistin ve Fed'den gelen haber akışı ile yön arıyor. Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş milyonların en çok merak ettiği soruları yanıtladı. Altın için yeni rekorlar yakın mı? İşte İslam Memiş’in 2024 yılı için ons altın beklentisi…

ABD ENFLASYON VERİSİ BEKLENTİLERİN ALTINDA GELDİ

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık bazda değişim göstermedi, yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu durum altın fiyatları için destek oldu. Ons altın 1950 dolar seviyesini, gram altın fiyatı ise 1800 TL psikolojik desteğini yukarı yönlü kırdı. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi Fed'in daha şahin tutum sergileyeceği beklentisi yaratırken, tersi durumda sıkı para politikası adımlarında sona yaklaşıldığı sinyali veriyor.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASIYLA ALTIN GÜVENLİ LİMAN GÖMLEĞİNİ GİYDİ

Ons altın tarafındaki gelişmelere değinen İslam Memiş, "İsrail-Filistin savaşıyla birlikte jeopolitik gerilimin altın fiyatları üzerinde önemli bir etkisi oldu. Ons altın 2008 dolar seviyesine kadar yükseldi" açıklamasında bulundu. Savaş başlamadan önce ons altın fiyatının 1.808 dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Memiş, 200 dolarlık bir yükselişin olduğunu söyledi.

ONS ALTIN FED'E ODAKLANDI

İslam Memiş, "Tabi ki sürecin biraz daha normalleşmesi ve biraz daha piyasaların buna alışmasıyla birlikte Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) şahin tonda söylemleri, Fed'in Aralık veya Ocak ayında 25 baz puanlık faiz artırma ihtimalinin piyasalarda fiyatlanmasıyla beraber ons altın fiyatları geri çekildi" dedi. Altın uzmanı Memiş, "Ons altın için teknik olarak aşağıda 1.908 dolar yukarıda 1.960 dolar band aralıklarını takip etmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"1900 DOLAR SEVİYESİNİN ALTINA SARKMA İHTİMALİ ZAYIF"

Memiş, "Ons altının tekrar 1.900 dolar seviyesinin altına sarkma ihtimali zayıf" diyerek bugünki ekonomik koşulların bunu gösterdiğini, ki sarkarsa da orta ve uzun vadeli yatırımcılara iyi alım fırsatları sunabileceğini söyledi.

ALTIN FİYATLARI İÇİN 2023 YIL SONU TAHMİNİ BELLİ OLDU

"Bu kısa vadeli baskılanma sonrası ons altında tekrar 2.000 doları hedef alan bir trend görebiliriz" açıklamasında bulunan Memiş, ons altının yılı da 2.000 dolar seviyesi üzerinde tamamlayabileceğini bildirdi.

"BEKLENTİM 2350 DOLAR SEVİYESİ"

İslam Memiş, 2024 yılı ons altın beklentisini duyurdu. Memiş, "Beklentim 2.350 dolar seviyesi. Bu beklentilerimi de şu nedenlere bağlıyorum; özellikle merkez bankalarının faiz artırımlarında yavaş yavaş sona gelmesi, jeopolitik risk algısının piyasalarda devam ediyor olması, şu anda 105 seviyelerinde olan dolar endeksinde beklediğim 100 seviyesinin altına geri sarkmalar yaşanması altını pozitif yönde destekleyeceğini tahmin ediyorum" dedi.

'SÜRPRİZ OLMAZ' DİYEREK RAKAM VERDİ

Fed'in önden yürütmeli faiz artırma politikasından dolayı ons altının 1 yıldır baskılandığına dikkat çeken Memiş, "Zaten altın değerinin altındaydı. 2024 yılında 2.350 dolar seviyesine kadar bir yükseliş benim için sürpriz olmaz" yorumunda bulundu.

GRAM ALTIN TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Yeni haftada veri gündemi yoğun! Yeni haftada veri gündemi yoğun!

Yıla 1.115 TL seviyesinden başlayan gram altın ise Kasım ayında tüm zamanların rekorunu kırarak serbest piyasalarda 2 kez art arda 1.873 TL seviyelerini gördü. İslam Memiş gram altın yatırımcısının en çok merak ettiği soruları yanıtladı. 1.873 TL seviyelerine dikkat çeken Memiş, gram altın tarafında yükselişin devamı için bir problemin olmadığını bildirdi.

ALTIN ALMALI MI SATMALI MI?

Gram altın, ons altının geri çekilmesinden dolayı 1.841 TL seviyesine gerilediğini söyleyen Memiş, "Burada 30 liralık bir geri çekilme normal. Ama 1.800-1.830 aralığı orta ve uzun vadeli yatırımcılar, düğün yapacak olanlar veya altın borcu olan yatırımcılar için bir fırsat konumunda" dedi. İslam Memiş "Gram altın için bu yıl ile alakalı kamuoyuna açıkladığım bir rakam vardı. O da 1.880 lira seviyesi. Zaten 2 haftadır 1.873 TL'yi gördük hemen hemen bu beklentimiz gerçekleşti. Yine hedef 1.880 TL devamında 1.900 TL seviyesinin üzerinden yılı tamamlayabiliriz diye tahmin ediyorum." açıklamasında bulundu.

GRAM ALTINDA 2024 TAHMİNİ

Diğer yandan dolar kurunda güçlenmenin sürmesine dikkat çeken Memiş, "Dolar, 28.50 Lira seviyesi üzerinde. Orta vadeli programa ve Merkez Bankası beklenti anketlerine baktığımızda doların güçleneceğine dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Benim kişisel beklentim de bu yönde. Hem doların yükselmesi hem ons altının yükselmesi beraber olacağından dolayı gram altın 1.900-2.000 TL bandında yılı tamamlayabilir diye tahmin ediyorum. Ancak 2024 yılında gram altında ilk etapta 2.500 Lira seviyesinin hedef olma ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebilirim." dedi.

"ENFLASYON BÜTÜN DÜNYADA GERİ GELİYOR"

İslam Memiş, elinde altın bulunduran yatırımcılara ve vatandaşlara seslendi. Memiş, "Eğer ev ya da araba gibi bir ihtiyaçları yoksa ellerindeki altınları bekletmeye devam etsinler. Yeni rekorlar gelmeye devam edecek. Ancak ihtiyacı olanlar da ihtiyaçlarını görebilir. Enflasyon bütün dünyada tekrar geri geliyor. Dolayısıyla malın daha değerli olacağı bir trend karşımızda olacaktır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

HER ZAMAN ŞANSLI BİR YATIRIM ARACI

Bu kapsamda ihtiyacı olmayan beklemeli diyen Memiş, "Çünkü gram altın zaten uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Alıp kenarda tutan enflasyona karşı kendini korumaya devam ediyor" dedi. Gram altın, 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılı daha bitmeden en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Memiş, "Jeopolitik risk gerilimiyle birlikte gram altında ekim getirisi de yatırımcısına aynı kazancı verdi. Dolayısıyla yılı yine birincilikle bitirecek gibi. Gram altın bir ayağı ons altında bir ayağı dolarda olan çift ayaklı bir enstrüman olduğu için her zaman şanslı bir yatırım aracı. Dolayısıyla elinde altın bulunduranlar kazanmaya devam ediyor" yorumunda bulundu.

Kaynak: HABER7.COM