ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’ın en işlek caddesi üzerinde bulunan ve sürekli farklı isimlerle açılışa hazırlanan Mall AVM’nin akıbeti konuşulmaya devam ediyor. Kentteki birçok sorun gibi kronik bir hal alan AVM’nin çilesi sürerken, sorunları da bitmiyor. 2010 yılında temeli atılan ve üstünden yıllar geçmesine ve yapılan değişiklere rağmen bir türlü istenilen açılışı yapamadı. Son olarak 2023 yılının Ocak ayında AVM’nin lansman toplantısı düzenlendi ve aynı yılın Mart ayında ise açılış için tarih verildi. Verilen tarihin üstünden 5 ay geçmesine rağmen AVM’den ses seda çıkmazken, AVM’nin akıbeti bir kez daha gündeme geldi. İnfomalls A.Ş. adlı şirket ile Van Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıllık bir sözleşme yapılması sonrasında bekleyiş sürerken AVM, geçtiğimiz günlerde bir esnafa 7 milyon TL’lik bir işgaliye cezası kesilmesi ile gündeme geldi. Ardından da 14 Haziran tarihinde alınan bir karar ile Van Büyükşehir’in sahibi olduğu 75 adet dükkân ve 1 otoparkın satışı için encümene yetki verdiği öğrenildi. Yeni ismi ile Van Mall diye adlandırılan AVM’de hesaplar alt üst olurken şehrin göbeğindeki AVM’nin akıbeti yine belirsizliğe düştü.

CİTY VAN AVM YENİDEN GÜNDEMDE!

Van’ın en işlek caddesi üzerinde bulunan ve sürekli farklı isimlerle açılışa hazırlanan Mall AVM’nin akıbeti konuşulmaya devam ediyor. Kentteki birçok sorun gibi kronik bir hal alan AVM’nin çilesi sürerken, sorunları da bitmiyor. 2010 yılında temeli atılan ve üstünden yıllar geçtikten sonra tamamlan AVM, bir türlü açılmadı. Son olarak 2023 yılının Ocak ayında AVM’nin lansman toplantısı düzenlenirken, aynı yılın Mart ayında ise açılışı için tarih verilmişti. Verilen tarihin üstünden 5 ay geçmesine rağmen AVM’den ses seda çıkmazken, AVM’nin akıbeti bir kez daha gündeme geldi.
 

VAN MALL AVM’NİN DURUMU MERAK KONUSU OLDU

2010 yılında yapımına başlanılan ve 2019 yılında tamamlanan AVM, kısa bir süre hizmet vermesinden sonra kapatıldı. Elektrik, su ve daha birçok sorun ile gündeme sık sık gelen AVM, belli dönemlerde isim değiştirerek, açılış hazırlıkları yapılsa da beklentiler bir türlü karşılanmıyor. Büyük maliyetlerle inşa edilen ve onlarca esnafın ticari olarak ciddi kayıplar yaşatan AVM, yaklaşık 5 yıldır kapalı kaldıktan sonra geçtiğimiz yıl içerisinde bir kez daha tartışılan bir konu oldu. 75’i Van Büyükşehir Belediyesi’ne, 75’i de özel firmaya ait olan dükkanlar ile ilgili belediye ile mülk sahipleri iş birliği ile süreç yeniden başladı. 2023 yılının Mart ayında açılması beklenen AVM’nin durumu bir kez daha merak konusu oldu.

YENİ SLOGANLA AÇILACAKTI AMA…

2023 yılının Ocak ayında AVM’nin lansman toplantısında inşa süreci ile birlikte mağazalar profesyonel bir şirket tarafından yönetilmek üzere GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık AŞ’ye kiralandığı duyurulmuştu. 155 dükkânı kiralayan ve merkezi Ankara’da bulunan GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyelerinin de katılım sağladığı toplantıya yüzlerce yatırımcı katılım sağlayarak AVM’nin yeni süreci değerlendirilmişti. “Alışverişin gülen yüzü” sloganı ile geri dönmesi beklenen AVM yerinde saymaya devam ediyor.

BELEDİYENİN FİRMA İLE MASAYA OTURMASI BEKLENİYORDU

Van’a değer katması planlanan AVM 13 yılda 3 farklı isimle açılışa hazırlandı. Yılan hikayesine dönen AVM’nin akıbeti merak konusu olurken, AVM ile ilgili de önemli gelişmeler yaşandığı bilgileri de konuşuldu. Geçtiğimiz haftalarda son gelişmelerden farklı olarak Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait yüzde 50’lik hisseler konusunda bir firmayla anlaşma sağlandığı, mülk sahipleri, hissedarlar ve yönetim kurulunun masaya oturulacağı öğrenilmişti. Toplantıda antlaşma sağlandığı takdirde yeni bir yönetim ve yeni bir isimle AVM’nin açılacağı da gelen bilgileri gelirken Büyükşehir’in tüm dükkanları satmak için karar aldığı karar sürecin seyrini değiştirdi.

BÜYÜKŞEHİR DÜKKANLARI SATIŞA ÇIKARINCA KAFALAR KARIŞTI

Edinilen bilgiye göre Van Büyükşehir Belediyesi yönetimi, 14 Haziran 2023 tarihinde AVM’deki mülkiyetleri ile ilgili karar aldı. Kararda, “İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi Ada 925 parsel 89’a kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan Van Park AVM (Cityvan AVM) binasındaki belediyemize ati 75 adet dükkân ve 1 adet ticari otoparkın satışı için encümene yetki verilmesinin kabulüne karar verildi.” Denildi. Satış yetkisi verilen AVM ile ilgili bu karar kafalarda yeniden soru işaretleri oluşturdu.

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DE 7 MİLYONLUK CEZA İLE GÜNDEM OLDU

Aynı AVM geçtiğimiz günlerde de iş yeri sahiplerinden birisine kesilen işgaliye bedeli ile gündem oldu. Van’da yayın yapan Serhat News adlı sitenin haberine göre; İnfomalls A.Ş. Van Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıllık bir sözleşme yapıldı. Esnaflarla da 10 yıllık sözleşme yapıldı ancak sözleşme sürelerinin birbirine uymamasından kaynaklı sorunlar başladı. Ardından da Savaş Şiran’a belediye tarafından 7 milyon TL ‘işgaliye faturası’ kesildiği bilgisi paylaşıldı. O isim bir açıklama yaparak yaşadığı mağduriyete değindi.

VAN’IN KRONİKLEŞEN SORUNLARINDAN BİRİSİ OLDU

Van’ın yıllardır çözülmeyen birçok sorunu katlanarak devam ediyor. 13 yıldır bitmeyen çevre yolundan ulaşıma, işsizlikten istihdama, stadyumdan otogara, çarpık kentleşmeden, kentsel dönüşüme kadar birçok sorunun merkezi haline gelen Van’da sorunlara bir türlü çözüm odaklı adımlar atılmıyor. 2010 yılında yapımına başlanan ve eski ismiyle Van Park AVM, 13 yıldır bitmezken, Van’ın kronikleşen sorunları da çözüm bekliyor. Son yıllarda gündeme gelen uçak sorunun yanı sıra yıldır bitmeyen sorunlarla gündeme gelen Van, AVM vakasıyla bir kez daha gündeme geldi. Vatandaşların akıbetini merak ettiği AVM, diğer birçok sorun gibi merak konusu olurken ne belediyeden ne de yönetimden herhangi bir açıklama yapılmadı

Editör: Necmettin Dursun