Son dönemlerde kentle ilgili ortaya koyduğu teknik detaylar, önemli analizler ve çözüm önerileri ile dikkat çeken İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, Van’ın acil sorunlarının altını çizmeye devam ediyor. Kentin başta depremselliği olmak üzere, yapılaşması, deprem direnci ve alt yapı sorunları gibi farklı konulara değinen Görünüş, en çok çalışmayı da su ve yeraltı suları ile ilgili olarak yapıyor. Kentin su eksikliği ve su sorunu konusuna özellikle vurgu yapan Görünüş, aynı zamanda Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olarak çalıştığı şu günlerde kentin bu sorunları için önemli tespitler ortaya koymayı sürdürüyor. Bu noktada alt yapı ve kentin kronik sorunları dikkat çeken Görünüş’ün son vurgusu kentin su sorunu, alt yapı yetersizliği ve deprem direnci oldu.

 

GÖRÜNÜŞ BU KEZ DE KENTİN SU SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Kente dair çarpıcı tespitler yaparak sık sık kamuoyu ile bu tespitleri paylaşan Faruk Görünüş, yerel seçim öncesi adaylığını açıkladıktan sonra da bu sorunlara vurgu yapmayı sürdürdü. Ak Parti’den aday olmayı bekleyen Görünüş, bu süreçte kenti konuşmaya devam ederken geçtiğimiz günlerde katıldığı Şehrivan TV’de yayınlanan Gündem Özel programında özellikle kentin su sorunlarına dikkat çekti.

 

VAN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU SU SORUNUNA KAYITSIZ!

Görünüş programda, kentteki su sorununa değinerek, “2 yıl önce su üzerine bir seminer düzenlemiştik. Oraya kenti, Van Gölü Havzasını çok iyi bilen hocaları davet etmiştik. Ben orada moderatördüm. O gün suyla ilgili pek sıkıntı yaşamıyorduk. Hatta hocalarımız içme suyuyla ilgili sıkıntı yaşanacağını söyleyince insanlar mümkün mü demişti. Çok ciddi bir katılım da olmamıştı. Bu konunun Van için ne kadar hayati olduğunu belirtmek istiyorum.

GÖRÜNÜŞ: KENTTE HERKES ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR

Su sorunu gibi önemli konuların konuşulduğu buluşma ve toplantı ve etkinliklerdeki kayıtsızlığa da vurgu yapan Görünüş, “Kentte herkes üç maymunu oynuyor. Van’da bir su sorunu var. Van olarak suyla ilgili geriye dönüşü olmayan bir sürece girdik. Bugün Zernek Barajı çok stratejik bir alan. Ben bu barajı korumamız gerektiğini söylemiştim. Biz suyu israf eden bir toplumuz. Yer altı su kaynaklarının bu anlamda bizim için hayati bir depo olduğunun altını çizmek istiyorum. Sondajları kötü günler için kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.

“VAN İÇİN CİDDİ BİR TEHLİKE VAR”

Görünüş, “Van Gölü’nün durumu ortada. Van Gölü Koruma Kanunu’ndan, korumamız gerektiğinden bahsediyoruz. Van Gölü’nü besleyen birçok ırmak ve sulak alan, yer altı suları var. Yer altı sularını sürekli çekiyoruz. Yeterli yağmur ve kar yok. Van Gölü kapalı bir havzadır. Derelerimizi, dere ıslahlarını korumak zorundayız. Van için ciddi bir tehlike var. Biz bunu görebiliyoruz. Biz bu konuda kendimiz araştırmalar yapıyoruz. Özellikle altını çizmek istediğim durum buydu. Biz gelecek yıllarda su sorunu yaşadığımızda herkes biz suyumuzu koruyabilseydik diyecek. İşte bunun adı öngörü yeteneğidir. Bu da mühendislik, bilimsel araştırma gerektiriyor. Biz de bunu yapıyoruz” diye aktardı.

“VAN’IN ALT YAPI SİSTEMLERİ DE YETERSİZ”

Görünüş, Van’ın altyapı sorunundan söz ederek şunları söyledi: “Bugün yer altındaki altyapı sistemlerimizin hepsi yetersiz. Bu soruna nasıl çözüm getireceğiz? Bu soruna da mühendis bir idareci gerekiyor. Belediyecilik bir sosyal belediyeciliktir bir de teknik belediyeciliktir. Teknik belediyecilik, sosyal belediyeciliğin omurgasını oluşturuyor. Buraya gelene kadar saatlerce trafikte bekledik. Trafik bir teknik konudur. Ulaşım bir teknik konudur. Sel bir teknik konudur. Deprem, çığ teknik konudur. İmar, yapılaşma teknik konudur. Şu anda kentin yaşadığı bu sorunların tamamı teknik konudur. Bizim şu an acil olarak el atmamız gereken sorunları kapsayan konuların tamamı teknik bilgi, teknik beceri, teknik donanım, teknik yetenekle çözülecek konulardır.”

DEPREM KONUSUNDA DA KAYITSIZ KALIYORUZ!

Starbucks Türkiye'deki kahve fiyatlarına zam yaptı! Starbucks Türkiye'deki kahve fiyatlarına zam yaptı!

Van’ın depreme dayanıklı bir kent olmadığını belirten Görünüş, “Ben gönüllü olarak 6 aydır deprem bölgesindeydim. Bir Vanlı olarak depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyorum. 2011 Van Depreminde ne oldu? Binlerce bina yıkıldı. Bunların tamamına yakını eski binaydı. 9 Kasım’da 25 bina yerle bir oldu. Van hala depreme dirençli bir kent değil. Bugün yakın alanda bir deprem olduğunda bizim yerle bir olacak onlarca binamız var ve içerisinde yüzlerce insan ölecek. Bunu biliyoruz. Bildiğimiz halde adım atmıyoruz. Bunu bildiğimiz halde neden Cumhuriyet Caddesi’ndeki binaları giydirmeye çalışıyoruz? Van’da her yağmur yağdığında sel oluyor. Bu 20-30 yıldır Van’ın sorunu. Van’ın her yerinde sel oluyor. Altyapı yok. Van’da nüfus 300 bin iken Cumhuriyet Caddesi’ndeki altyapı neyse şu an 1 milyonken hala aynı. Tabii sel olur” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ