ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN-ORHAN SAĞLAM

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Valilik Ali Paşa Toplantı Salonu’nda düzenlenen 2022 yılının ilk İl Göç Kurulu Toplantısı’nda kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya geldi. Toplantıda, düzensiz göçle mücadele, kentte ikamet eden göçmenlerin durumları, düzensiz göçmen konusunda alınan önlemler ve insan ticaretine ilişkin bilgiler paylaşıldı. Van göçmenler için geçiş rotası olarak kullanılırken, Afganistan’da devam eden belirsizlik nedeniyle her gün yüzlerce Afgan hayatını kurtarmak için yollara düşüyor. Çoğunluğu Afganistan'dan gelen bu göçmenler, oldukça zor şartlarda yolculuk yaparken birçoğu da ya donarak ya boğularak ya da trafik kazası geçirerek ölüyor. Öte yandan düzensiz göçle mücadelelerinin kesintisiz devam ettiğini belirten Vali Bilmez, 2021 yılında bin 900 organizatör yakaladıklarını söyledi.

VALİ BİLMEZ, KENTTEKİ GÖÇMEN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte bulunan göçmenlerin durumlarının takip edileceği ve alınması gereken önlemlerin tekrar gözden geçirileceğini ifade ederek, “Her yılın başında yapmamız gereken toplantımızı düzenlenmiş bulunmaktayız. Burada hem düzensiz göç ile mücadeleyi hem ilimizde ikamet eden ister uluslararası göç başvurusuyla ister geçici ikametle ister çalışma ikametiyle olsun bulunan göçmenlerin durumları, ikametlerinde kalıp kalmadıkları ve işyerlerimizdeki yabancı isim tabela hususları detaylı bir şekilde değerlendirilecek. Alınan önlemler gözden geçirilecek ve bundan sonrada alınması gereken önlemlerle ilgili karalar alıp ilgili kurumlarımız tarafından da bunların takibi yapılacak.” Dedi

“VAN GÖÇMEN ROTASI ÜZERİNDE”

Van’da ciddi bir düzensiz göçmenin olmadığını belirten Vali Bilmez, kentin göç rotası üzerinde olduğunu söyledi. Vali Bilmez, “İlimizde ciddi anlamda bir göçmen yok ama göç baskısı altında olan özellikle Afganistan kaynaklı olan İran üzerinden Van ve Van’dan da Türkiye’nin batı bölgesi oradan da Avrupa’ya gitmeye çalışan bir göçmen rotası üzerinde bulunmaktayız. Bunun için sınırda askeri birliklerimiz 7/24 esasına göre 9 tabur 46 karakol 184 kule ile sınır hattında görev yapmakta, hemen onun arkasında da jandarma birliklerimiz bütün sınır hattında ve düzensiz göçmenlerin geçebileceği güzergâhlarda 7/24 esasına göre nöbet tutuyor.” Şeklinde konuştu.

“2021 YILINDA BİN 900 ORGANİZATÖR YAKALANDI”

Vali Bilmez son olarak Van’da geçen sene bin 900 organizatörün yakalandığını ve 150 şok evlerin yıkıldığını ifade ederek şöyle devam etti, “Van’da hem dağlarında hem de şehir merkezinde açıkta bir düzensiz göçmen hareketini görmek hemen hemen imkansız bir şekilde sınırı geçenler şok ev diye tabir ettiğimiz evlerde hem para tahsilatı hem de saklamak için buralarda tutuluyor. 2021 yılında biz yaklaşık merkezde bulunan 150 şok evi yıktık bu senede ise merkezde 17 evin yıkımı bitmek üzere, 2021 yılında 1900 organizatör bu yıl ise 100’e yakın organizatör yakalandı. Askeri birliğimiz, jandarmamız, emniyetimiz ve göl üzerinde sahil güvenlik komutanlığımız hem termal kameralardan hem de İHA ve SİHA görüntülerinden yararlanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” İfadelerini kullandı.

VALİ BİLMEZ’DEN VAN HALKINA TEŞEKKÜR…

Son olarak Vali Bilmez, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Koordineli bir şekilde ketimize düzensiz göçmenleri sokmamak ve bir şekilde girenleri de yakalayıp bunların deport işlemleri yapılması için göç il müdürlüğüyle birlikte koordine içinde çalışmakta emeği geçen bütün kurum amirlerimize personeline bu süre zarfında bizlere destek sağlayan Van halkına teşekkür ediyorum. Yakalanan düzensiz göçmenlerin tüm ihtiyaçları ön kabul merkezimizde ve geri gönderme merkezimizde karşılanmaktadır. Bunlara yardım etmek isteyenlerin de il göç müdürlüğüne ve emniyet ön kabul merkezi ile irtibata geçerek buradan her türlü yardımını ulaştırabilir.”

Editör: TE Bilisim