ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Her ay on binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Van’ın daha çok turist çekmesi için önemli çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Son yıllarda yabancı turist olarak daha çok İranlıları çeken Van’ın bir zamanlar olduğu gibi Iraklı turist çekmesi için de yoğun çaba gösteriliyor. Irak’tan turist çekmesi için özellikle son yıllarda ülkeler arasında çeşitli ziyaretler yapılırken iki ülkenin Van ve Kuzey Irak kentleri arasında iş birliği oluşturma, Van’ın tanıtımı ve reklamı için çok önemli bir adım atıldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesel Yürütme Kurulu’nun Kuzey Irak’ta gazetecilik yapan 110 gazeteciyi Van’a getirmesi ile önemli bir çalışma gerçekleşti. Kuzey Irak’ın farklı illerinden gelen gazetecilerin 3 gün boyunca kenti gezip görmesi ve tanıtılması amaçlanırken düzenlenen bir programda 110 gazeteci ve kentteki sektör temsilcileri bir araya geldi.

YILLARDIR DİLE GETİRİLİYORDU, İLK ADIM GAZETECİLERLE ATILDI

İran pazarını kazanan ve uzun yıllardır İranlı turistlerin can suyu olduğu Van kentinin yıllardır konuşulan Kuzey Irak pazarı ile ilgili önemli adımlarından biri kentte düzenlenen program oldu. TÜRSAB’ın organize ettiği, Şehrivan Turizm’in de destekçisi olduğu program ile birlikte kentin tanıtımını ve potansiyelini Kuzey Irak bölgesine anlatacak önemli temsilciler Van’a getirildi. Van’da üç gün boyunca kentin tüm önemli bölgelerini gezen, Van ile ilgili bilgiler edinen gazeteciler ayrıca bir programda da kentin önemli kesimleri ile buluştu. Bu buluşmada Van ile Kuzey Irak illeri arasındaki ilişkilerin daha öteye taşınması için önemli görüşme ve değerlendirmeler yapıldı. Van tüm yönleriyle Duhok merkezli olarak kente gelen gazetecilere anlatıldı.

 

TÜRSAB BAŞKANI ÖZGÖKÇE: VAN’IN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Programla ilgili Şehrivan’a konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, programın içeriğine değinerek, “Irak’tan 110 basın yayın organını Van’a davet ettik. 2 gece konaklamalı bir info programı düzenledik. Bugün de programımız oldu. Sektör temsilcilerini, STK’ları programımıza davet ettik. Hedefimiz Van’ın, bölgemizin tanıtımını, reklamını yapmak. Gelenlerin hepsi gazeteci. Döndüklerinde Van’da kaldıkları sürede geçirdikleri zamanı paylaşacaklar, haber yapacaklar. Amacımız bu şekilde Van’ı, Hakkari’yi ve coğrafyamızı tanıtmak. Bu kapsamda çok önemli bir dönüş alacağımızı düşünüyoruz. Van’ın tanıtımı, reklamı için çok güzel bir gelişme. Bizler bilmediğimiz, tanımadığımız bir destinasyonu satamıyoruz. Amacımız Van’ın tanıtımını yapmak ve bu program da bu açıdan bizim elimizi güçlendirdi” dedi.

“HEDEFİMİZ IRAK’TAN DAHA ÇOK TURİST ÇEKMEK”

Başkan Özgökçe, hedeflerinin daha çok Iraklı çekmek olduğunu belirterek, “Yakın bir zamanda Üzümlü Sınır Kapısı açıldı. Talebimiz o yolun biraz daha iyileştirilmesi. Maalesef Iraklıların vizeyle ilgili ciddi sorunları var. Bununla ilgili gerek sayın Cumhurbaşkanımıza gerek Bakanlıklara defalara kez görüşmeler yaptık. Vizenin bir an önce kaldırılması lazım. Hedefimiz iki ülke arasındaki turizmin, ticaretin artması. Van’a Iraklı turist çekmek için de mücadele ediyoruz. Bizler onlara yakın bir destinasyonuz. Sabah evlerinden kalkıp özel araçla Van’a gelmek istediklerinde öğle vakti burada oluyorlar. Aynı kültürü yaşıyoruz, aynı dili konuşuyoruz, damak tadımız aynı. Yazın oralar çok sıcak, Van oralara göre daha serin. Bunları anlatıyoruz. Gastronomimizi anlatıyoruz. Hedefimiz Irak’tan daha çok turist çekmek” ifadelerini kullandı.

ACAR: 1.5 AYDIR PROGRAM İÇİN EMEK VERİYORUZ
Programın organizasyonunu yapan Şehrivan Turizm Yetkilisi Hakim Acar, süreci anlatarak, “Bu program için Şehrivan Turizm olarak yaklaşık 1.5 aydır emek veriyoruz. Kentimize gelen gazetecilerin otelini, aracını biz karşıladık. Yaklaşık 1.5 ay önce bizim Irak’ta çalıştığımız acenteci arkadaşlarımız böyle bir projeden bahsetti. Biz özellikle Duhok bölgesindeki bütün gazeteciler, TV sahipleri, basın yayın organları Van’a gelip kenti tanımak, Van-Duhok arasındaki turizm, ticaret işbirliğini arttırmak istediklerini söylediler. Biz de bunun Van için çok önemli bir ziyaret ve adım olacağını söyledik. Kuzey Irak’tan 110 gazeteci Van’a geldi. 3 gün burada kalacaklar. Van’ın kültürel yerlerini gezeceğiz. Akdamar Adası, Van Müzesi, Van Kalesi gezecekler, Van’ın yemeklerini yiyip gastronomisini tanıyacaklar” diye konuştu.

“AMACIMIZ VAN’I IRAK’A TANITMAK”

Hedeflerinin turizm işbirliğini arttırmak olduğunu dile getiren Acar, “Van ile Kuzey Irak arasındaki turizm işbirliğini arttırmayı hedefliyoruz. Irak halkının Van’ı tanımasını, görmelerini istiyoruz. Kentimize gelen Iraklı gazetecilerin de amacı budur. Van’ı Irak’a tanıtmak. Iraklılar maalesef geçmiş yıllara göre ülkemize daha az geliyor. Bunun birinci etkeni Türkiye’nin vize uygulaması, vize süresinin uzun ve pahalı olması. İkinci etken de tanıtımın iyi yapılmaması. Vizesini alan Iraklı Mersin’e, Antalya’ya gidiyor, Van’a gelmiyor. Van’ın daha yakın olması, aynı dili, aynı kültürü yaşamalarına rağmen Iraklılar Van’ı çok iyi bilmiyor. Van’a az gelmelerinin nedeni de Van’ı tanımamaları, reklamın iyi yapılmaması. Van’ı daha iyi tanıtmamız gerekiyor. Van’ın tarihi yerlerini, doğal güzelliklerini, kültürünü, gastronomisini tanıtmamız gerekiyor” diye aktardı.

Tariria, Van Kültür Yolu Festivaline büyük renk kattı! Tariria, Van Kültür Yolu Festivaline büyük renk kattı!

“VAN İÇİN MUAZZAM BİR TANITIM OLACAK”

Vanlıların Irak’a gitmesi gerektiğinin altını çizen Acar, “Bu programımızın olumlu etkilerinin olacağını düşünüyoruz. Medya tanıtım için çok önemlidir. Orada yaşayan gazetecilerin çoğu şu an Van’da. 110 farklı gazete, farklı kanal, farklı insan. Geldikleri günden bu yana canlı yayın yapıyorlar, özel haberler yapıyorlar, anlık haberler geçiyorlar. Bu Van için muazzam bir tanıtım olacak. Onlar buraya geldiler, burayı tanıtacaklar. Bizim de Irak’a gidip orayı görmemiz gerekiyor. Bu tür etkinliklerin de sık sık yapılması gerekiyor” dedi.

DEMİRHAN: IRAK’A DAHA ÇOK GİTMEMİZ VE VAN’I TANITMAMIZ LAZIM

Programla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Çetin Demirhan kentin daha iyi tanıtılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu program Van için çok önemli bir program oldu. Irak’tan gazetecilerin burada olması Van için büyük bir kazanç. Bundan sonra Irak ile olan ilişkilerimizin daha da ilerletmemiz lazım. Van’ı daha iyi tanıtmamız lazım. Turistler İranlıların ibaret değil. İran’a çok fazla ziyaret yapılıyor ve yapılmalı da. Ama Irak’a da gidilmesi lazım. Oraya gidip Van’ı tanıtmazsak onlar da gelmezler. Gelenler de Antalya, Mersin’e gidiyor. Buraları az biliyorlar. Daha iyi tanıtılması lazım” diye konuştu.

ZİREK: BU TÜR ÇALIŞMALAR VAN’A BÜYÜK BİR KATKI SAĞLIYOR

Programla ilgili Şehrivan’a konuşan Acente Yetkilisi Ebubekir Zirek, programın olumlu etkilerinin olacağının altını çizerek, “Van sadece İran pazarı ile kalmamalı. Turizmi çeşitlendirmek adına İran, Irak, Azerbaycan’dan turistleri buraya getirmeye çalışıyoruz. Van’a ilk defa gelen Iraklı gazeteciler burayı gezecekler, tanıyacaklar. Bu tür çalışmalar Van’a büyük bir katkı sağlıyor. Bu etkinliğin Van’da yapılması çok değerli bir çalışmadır. Bundan sonraki süreçte Van’ın Irak’a tanıtımının daha çok olacağını düşünüyorum. Üzümlü Sınır Kapısı açıldı. Bu anlamda Iraklılar artık daha çok Van’a gelecektir. Tanıtım çok önemli. Oraya gitmemiz lazım. Kentteki acentelerin, turizmcilerin kentin genelinin Van’ı tanıtmak için çaba sarf etmesi lazım. Değişik zamanlarda Irak’a ziyaret edip oradaki acenteleri Van’a getirip kentimizin doğal güzelliklerini, kültürünü, yaşayışını, tarihini, tarihi yerlerini, yemek kültürünü tanıtmak lazım” ifadelerini kullandı.

IRAKLI GAZETECİLER 3 GÜN BOYUNCA VAN’I TANITACAK

Irak’tan Van’a gelen gazeteci Ashna Abdulaziz, Van’ı çok sevdiklerini belirterek şunları söyledi: “Biz gazeteciler olarak Van’a geldik. Van çok güzel. Biz gazeteciler toplu halde Van’a geldik. Van’ın tarihi yerlerini gezeceğiz, Van’ın yemeklerini yiyeceğiz, doğal güzelliklerini göreceğiz. Ve Van’ın tanıtımını yapacağız. Van çok güzel bir kent.”

Editör: Necmettin Dursun