ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Türkiye’nin en büyük gençlik vakfı olmasının yanında en güçlü Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)’nın Van İl Başkanı Mehmet İsa Deniz, Şehrivan TV’nin konuğu oldu. Başkanlık yaptığı dönemde TÜGVA’nın Van’da etkin ve önemli çalışmalara imza atmasını sağlayan ve Van gibi genç nüfusu en yüksek olan illerden birinde özellikle eğitim alanında binlerce gencin hayatına dokunan TÜGVA’nın dünü ve bugünü Şehrivan’da konuşuldu. Deniz, hem vakıf çalışmaları hem de gündeme dair değerlendirmeler yaptığı programda özellikle gençliğe dair önemli dokunuşlar yaptığına dikkat çekti.TÜGVA İL BAŞKANI DENİZ ŞEHRİVAN’A KONUK OLDU

2013 yılında kurulan, gençlik ve öğrenci vakfı olan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ülke genelinde gençlere dokunmaya devam ediyor. Her yıl yüz binlerce gence dokunan TÜGVA Van’da da çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerinden birisi olan Van’da gençler için durmadan çalışan TÜGVA’nın çalışmaları adından söz ettirirken, TÜGVA Van İl Başkanı Mehmet İsa Deniz, gazeteci ve akademisyen Ömer Aytaç Aykaç’ın sunumuyla Şehrivan TV’de yayımlanan Hal Böyleyken programının konuğu oldu. Programda Aykaç’ın sorularını cevaplayan Başkan Deniz, TÜGVA’nın Van’daki çalışmalarından söz ederken, “Van gençliğine dokunmak için yola çıktık” dedi.

Ermenistan Ligi’nde FC Van adında takım kuruldu! Ermenistan Ligi’nde FC Van adında takım kuruldu!

DENİZ: VAN’IN SIRALAMASI DEĞİŞTİ AMA YİNE DE EN GENÇ KENTLERDEN BİRİ

Deniz, Van’ın Türkiye’nin en genç kenti olduğunu belirterek, “Sergilememiz gereken bir duruş var. İnsanlar bizim söylediklerimizden çok yaptıklarımıza, söylemlerimize bakar. Van genç nüfusta son birkaç yıl önce 2. sıradayken 7. sıraya kadar yükseldi. Türkiye’nin en genç illerinden biriyiz. Bu anlamda gençlerimize örnek olmamız gerekiyor. Gençlerimize örnek olurken de bizim dava önderlerimiz nasıl davranıyorsa onlar gibi davranmak zorundayız. Vakfa ve davamıza yakışır şekilde davranmak zorundayız” dedi.

BAŞKAN DENİZ: TÜGVA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GENÇLİK HAREKETİ HALİNE GELDİ

TÜGVA’nın Türkiye’nin en büyük gençlik hareketi haline geldiğini dile getiren Deniz, “Dava dediğimiz şey aslında iyiyle kötüyü birbirinden ayırmadır, gençlerin geleceğini güzel bir şekilde şekillendirmedir. İnsanın öncelikle ahlaklı olması gerekiyor. Biz de diyoruz ki dünyanın en iyi doktoru olun ama en ahlaklı doktoru olun. En iyi mühendisi olun ama en ahlaklı mühendisi olun. TÜGVA kıymetli bir vakıf. Gençlerimizin kıymet verdiği bir vakıf. TÜGVA 2013 yılında kuruldu. Geçen yıl onuncu yılımızı kutladık. Şu an 600 binden fazla gönüllü üyesi var. Cumhurbaşkanımızın deyimiyle artık Türkiye’nin en büyük gençlik hareketi haline geldik. Bu inanılmaz bir şey. Bu kadar kısa bir sürede bu teşkilatı kurmak, bu kadar çok insana dokunmak çok güzel bir şey” ifadelerini kullandı.

“TÜGVA ÇOK BÜYÜK ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Van’daki çalışmalarından söz eden Deniz, TÜGVA anlatılacak bir şey değil, bir derya deniz. Gençlere dokunma imkânı çok fazla. TÜGVA gençler için bir şeyler yapıyor. 81 ilde çalışmalarımız var. Kurumlarla çalışmama gibi bir lüksümüz olamaz. Mecburen çalışıyoruz. Neden? Biz öğrencilere hitap ediyoruz ve bunu yaparken derli toplu yapmamız gerekiyor, bir kontrol altında yapmam gerekiyor. Bu kontrol de devlet mekanizması. Çalıştığımız yerleri arayıp bizi denetlemeleri söylüyoruz. Tüm dernekler TÜGVA ile eşit. Tek fark TÜGVA çok büyük çalışmalar yapıyor. Bunun için de biraz göze geliyor. Tartışma konusu olmasının en büyük nedeni budur” diye konuştu.

“VAN, TÜGVA İÇİN ÖNEMLİ BİR YERDE”

Deniz, kentteki çalışmalarından söz ederek, “Van sadece TÜGVA için değil herkes için önemli bir yerde. Genel merkezimiz için de önemli bir yerde. Genel başkanımız ilk kurul yapıldıktan sonra ilk ziyaretini Van’a yaptı. Van’da yaptığımız bir gençlik buluşmamız var. Van’da ilk defa 7 bin kişiyle bir gençlik buluşması yaptık. Gençlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağımızı onlara göstermek için bu buluşmayı yaptık. Gençlerimizin en büyük talebi eğitim ve eğitim desteği. Eğitim ve desteği kapsamında 2017 yılında Van Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında kurulmuş sürekli eğitim merkezi dediğimiz yer var. 2021 yılına kadar hizmet verdi. Sonra kapanma aşamasındayken bununla bizim ilgilenmemiz için bizimle konuşuldu. Biz de bu yükü üzerimize aldık. Biz bunu alırken işleyiş devam ediyordu. Biz burayı devraldığımızda 200-250 öğrencisi olan bir yerdi” dedi.

DENİZ, VAN’DAKİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Verdikleri eğitim desteğini dile getiren Deniz, “EKPSS kurslarımız var, KPSS kursumuz var, YDS kursumuz var. Tüm sınav branşlarında biz orada kurs veriyoruz. 2021-2022 yılları arasında 347 tane öğrencimiz varmış. Biz bunların 303 tanesini üniversiteye yerleştirdik. Bu yüzde 87’lik bir başarıdır. Bunlar özel dershanelerden çok daha iyi bir başarı. Bir deneme sınavı yapıyoruz, geçen seneki başarı ortalamasına bakıyoruz, oraya giden gençlerin diğer dershanelere gitmeyecek öğrencileri alıyoruz. Bu üç koşulu sağlayan kayıt yapabiliyor. Öğretmenleri biz seçmiyoruz. Çalışanları biz seçmiyoruz, Büyükşehir Belediyesi ayarlıyor. Hiçbir şeye müdahalemiz yok. Şu an binden fazla öğrencimiz var. Bu sene başarımızın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Gençlerimize en büyük katkı bu. Biz gençlerimize muazzam iyi kaynak kitap temin ediyoruz ve hiçbir ücret talep etmiyoruz. 50 binin üzerinde deneme çözdürdük. Şu an onlara bağlı olan 19 tane de etüt merkezi var” diye aktardı.

“TÜGVA VAN’DAKİ GENÇLERE AYRICALIK YAPIYOR”

Kimseye ayrım yapmadıklarının altını çizen Deniz, “Yılda dokunduğumuz genç sayısı 20 binin üzerinde. Van’daki gençler ayrıcalıklı. TÜGVA gençlere ayrıcalık yapıyor. Hiçbir zaman gözleri arkada kalmasın. Biz hiç kimseye ayrım yapmadık. Tügva’cı olmak insanların dinine, rengine, ırkına bakmadan kucaklamak demektir. Ne olursan ol baş üstüne deyip kabul ettiğimiz anda gençler zaten Tügva’cı oluyor. Gençler bizim geleceğimizin teminatı ama biz gençler için ne yapıyoruz? Bu gençlere biz ne aşılıyoruz? Gençler kendilerini nerede kullandırtıyor? Gençler kendilerine değer veriyor ama maalesef ruhani taraflarını biraz boş bıraktılar. Onların da ruhani taraflarıyla bir yere gelmeleri için biz de vakıf olarak elimizden geleni yapıyoruz. Kent bileşenlerinin, kentte yaşayan herkesin gençlere ciddi manada destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERE DOKUNMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Deniz, gençlerden yana umutlarının olduğunu dile getirerek, “Ben 13 ilçenin tamamında dokunulmadık genç kalmasın diye yola çıkıyorum, gençlerin sorunları kalmasın diye yola çıkıyorum. Bizim burslarımız var. Bursları zarflara koyar, kapıya gider, başka bir sorununuz var mı diye sorulur ve öyle veririz. Bizim vakfımızın Van gençliğine iltimas gösterdiğini düşünüyoruz. Medyadan gördüğümüz gençlikle sahadaki gençler arasında uçurum fark var. Gençlere bir özgüvensizlik vermek istiyorlar. Medyada lanse edilen gençler değiller. Ulaşamadığımız gençler muhakkak var, daha çok çalışmamız gerekiyor. Gençlerin hepsi kalender ve onlar bizim geleceğe olan umudumuz” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun