Son yıllarda turizmde iyi bir ivme yakalayan bölgenin en çok rağbet gören illerinden biri olmayı başaran Van, bu yıl ise beklentilerin altında bir süreçten geçiyor. En yoğun dönemde beklediği yoğunluğu göremeyen Van’da otellerin doluluk oranı yıllar sonra bu yıl ilk kez yüzde 30-40 seviyelerini gördü. İran ile sınır kapısı olan Kapıköy’den yapılan yoğun girişe rağmen kentte konaklama, konaklanan gün sayı ve harcama oranı iyice düşerken gidişat kent adına endişe yarattı. Temel olarak fahiş fiyat uygulamaları, ciddi oranda artırılan konaklama fiyatları özellikle İranlı turistlerin kentten uzaklaşma sebebi olurken konuyla ilgili son dönemlerde önemli açıklamalar yapıldı. Geçtiğimiz günlerde STK’ların ve turizmcilerin uyarılar yaptığı konu bir açıklama da Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe’ten geldi. Şehrivan’a konuşan Özgökçe, kent ile ilgili şikayet konusu olan durumdan dolayı ciddi eleştirilerde bulundu.

Cevdet Özgökçe

VAN ADETA TÜRKİYE’NİN TURİZM KENTLERİNE NAZİRE YAPIYOR!

Son dönemlerde özellikle İranlı turistlerin acenteler ve yetkili isimler aracılığı ile fiyatlardan doyalı ciddi şikayetler dile getirdiği Van’daki durum kente kaybettiriyor. Akdeniz ve Ege illerinde yaşanan durgunluk ve bu kentlerde yaşanan sıkıntıların benzerini yaşayan Van, buna rağmen fiyat politikasında Antalya, Muğla, İzmir gibi kentlerle yarışan Van’da yapılan uyarılara rağmen adım atılmazken kentin hemfikir olduğu konuda konuşan Başkan Özgökçe dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

BAŞKAN ÖZGÖKÇE’DEN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER

Başkan Özgökçe konaklamanın önemini dile getirerek, “Konaklama turizmin olmazsa olmazıdır. En önemli sektördür. Bizler tur programı yaptığımızda öncelikle konaklama ve seyahat sorununu çözüyoruz. İnsanlar bir yere gezmeye gitmeden önce öncelikle konaklayacakları yeri hallederler. Bildiğiniz üzere ülkemizde bir ekonomik kriz var. İnsanlar hem uygun hem de iyi şartlarda konaklayacakları bir yere tatile gitmek isterler. Bu yüzden konaklama çok önemli. Van’da da son yıllarda çok fazla otel açıldı. ” dedi. 

ÖZGÖKÇE: VAN’DA OTEL FİYATLAR ÇOK PAHALI!

Van’da otel fiyatlarının çok yüksek olduğunun altını çizen Özgökçe, “Maalesef defalarca kez söylememize rağmen Van’da otel fiyatları adeta uçuyor. Otel fiyatları çok pahalı. Van, kendisini turizmde kanıtlamış illerle kıyaslıyor. Van kendisini Antalya, Kuşadası, İstanbul'la, Bodrum'la karşılaştırıyor. Bizim Van olarak hitap ettiğimiz iki ülke var. İran ve Irak pazarı. Oradan gelen insanlar da öncelikle konaklama için fiyat araştırması yapıyorlar. Van'daki 5 yıldızlı otelle Antalya, Kuşadası'ndaki otellerin fiyatları aynı. Biz ne Antalya'yız, ne Kuşadası'yız. Diğer iller kendini iyi pazarladı ve iyi konuma geldi. Bizim pazarda yer almamız için fiyatların uygun olması lazım” ifadelerini kullandı. 

İRANLILAR VAN’DAKİ FİYAT POLİTİKASINDAN ŞİKAYETÇİ!

Daha açık büfe hizmetinin olmadığı Van’ın kendisini turizm şehirleriyle kıyasladığını belirten Özgökçe, “Antalya'daki bir işletmenin gideriyle Van'daki işletmenin gideri aynı değil. Onlar açık büfe çalışıyor. Van'da açık büfe hizmet yok. Açık büfe hizmetle aynı fiyatı isterseniz pazarda yer edinemezsiniz. Ekonomik krizi neden gösteriyorlar ama ben yüzde 20-30 dolulukla çalışacaklarına fiyatları daha uygun yapıp yüzde 100 kapasite ile çalışsınlar. İranlılar geçen yıl ve ondan önceki yıl yoğun şekilde Van'a geldiği için bizim insanımız da kendini dev aynasında görmeye başladı. İranlıların en büyük şikâyeti Van'da her alanda fiyatların çok yüksek oluşu. Bu yüzden başka yerlere gittiklerini söylüyorlar. Bursa bile İran pazarına yöneldi. İranlılar Van'dan Bursa'ya kadar gidiyorsa durup düşünmemiz lazım” diye konuştu. 

Van’da olması gereken Van’a geliyor! Van’da olması gereken Van’a geliyor!

BU FİYATLAR TURİSTİ KAÇIRIYOR!

Özgökçe, otel fiyatlarının yüksek oluşu ile esnafın farklı bir fiyat politikası uygulamasından dolayı turist sayısının düştüğünü vurgulayarak, “İşletmeleri, esnafları defalarca kez uyarmamıza rağmen bizi dinlemediler. Şimdi adeta sinek avlıyorlar. Van'da ne İranlı ne de Iraklı var. Oteller yüzde 25 dolu. Marka değeriniz olursa kendinizi büyük şehirlerle karşılaştırırsınız ve bir fiyat politikası uygularsınız. Ama bizim daha uçak seferlerimiz yok. Biz nasıl marka şehir olacağız? Bizim bir marka değerimiz yok. İranlı ve Iraklı turistlerin azalma nedeni esnaf ve işletmelerin uyguladığı fiyat politikası. Biz bu konuda sayısız şikâyet aldık. Esnaflar İranlılara farklı bir fiyat politikası uyguluyor. İranlılar da bunu görünce kentimize gelmiyor” dedi. 

kapikoy-sinir-kapisindan-7-ayda-418-bin-turist-giris-yapti-9_0bae6

“ESNAF AKLINI BAŞINA ALMALI!”

Van’ın Türkiye turizminde kendisini kanıtladıktan sonra bir fiyat politikası uygulayabileceğini ifade eden Özgökçe sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim öncelikle bir marka değeri kazanmamız lazım. Marka değerimiz olunca Türkiye turizminde kendimizi kanıtladıktan sonra Antalya, Kuşadası, Bodrum gibi fiyat politikası koyabiliriz. Esnaflar aklını başına almalı. Yoksa bu şehir değişmez. Taksici, lokantacı, takıcı, kozmetik ürünleri satan mağazalar, giyim mağazaları... Tüm esnaflar Van'ı küçük duruma düşürmeyi bırakmalı. Herkes birbirinden sorumludur. Memnun kalan bir turist 7 kişinin gelmesine sebep oluyor, memnun kalmayan turist 24 turistin gelmemesine neden oluyor. Bütün Van halkı aklını başına almalı.”

Muhabir: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ