Son zamanlarda Van’da etkili olan yağmurlar birçok noktada su birikintisine neden oldu. Afet Yönetim Uzmanı Faruk Görünüş su birikintilerinin oluştuğu yerlerde yol çökmesi riskine karşı uyarılarda bulundu.

Eski emniyet binası önünde bulunan köprülü kavşakta biriken sulara dikkat çeken Faruk Görünüş, olası bir yol çökme riskine karşı önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Van’da doğurganlık hızı azaldı! Van’da doğurganlık hızı azaldı!

Görünüş yaptığı açıklamalarda, “Bu alan alt geçitin hemen yanı. Yaklaşık bir yıldır artık her sağanak yağışta sürekli su biriken bir yer. Bu köprülü kavşak sadece üç ayda tamamlanmıştı. Su biriken bu yol ise alt geçit çalışmaları için kazılmış ve sonra dolgu malzemesiyle doldurulmuştu.” Dedi.

YOL ÇÖKEBİLİR!

Görünüş açıklamasının devamında, “Şayet biriken bu su bir yolunu bulup asfaltın altına sızıyorsa ve yağışlar böyle devam eder ve burada altyapı sistemi çözülmezse, araç trafiğinin yoğun olduğu bu yolun altındaki dolgu malzemesi %98 oranına kadar sıkışmaya çalışabilir, asfaltın altı boşalabilir ve birkaç yıl sonra araçlar hareket halindeyken yol çökebilir.” İfadelerini kullandı.

BAŞKA TEHLİKELERDE OLABİLİR!

Görünüş açıklamasının sonunda, “Su, en tehlikeli yatay itki kuvvetlerini oluşturan bir maddedir. Şayet yol altına sızan bu su yeterli şekilde drene edilmemişse, bu kez hemen yandaki alt geçit istinat duvarına büyük bir su baskısı da söz konusu olabilir. Proje mühendisi bu kavşağı tasarlamış ve hesaplarında su kuvvetini ekstrem değerlerde almamışsa, bu da başka bir tehlike oluşturabilir. Bunlar ihtimaller sadece. Araştırmak, yerinde incelemek lazım.” İfadeleri kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ