Seyahat ve turizm alanında kariyer hedefleyenler için iki veya daha fazla dil konuşmak uluslararası bir başarıya ulaşmanın katalizörü olabilir. İster bir tur rehberi ister turizmin farklı alanlarında çalışmak isteyin, ana dilinizden başka bir dil bilmek size turizm sektöründe farklı kapılar açacaktır. Günümüzde Yabancı dili bilmenin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Yapılan araştırmalar, bir yabancı dil bilenlerin sayısında önemli bir artış olduğu yönündedir; başlangıç seviyesinde dil öğrenen öğrencilerin sayısı son on yılda yaklaşık yüzde 30 artmıştır. En az iki veya daha fazla dil bilenlerin sayısı bu kadar iç açıcı olmazsa da belirgin bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Turizm alanlarında (Konaklama ve seyahat) kariyer yapan ve bu alanın tecrübeli isimlerinin en az iki veya daha fazla dil konuşabildiklerini görebiliyoruz.

Buradan hareketle, yabancı bir dil öğrenmek bizlere, turizm çalışanlarına pek çok yeni fırsatın kapısını aralayabilir. Bu da bizlere yeni iş olanakları sunmanın yanı sıra, ülkemizi ziyaret edenler ile iletişim kurmamıza ve onların kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza olanak sağlamış olur. Neden yabancı dil öğrenmek turizm çalışanları açısından önemli bir hal almıştır?

Türkiye turizm endüstrisi olağanüstü bir hızla büyüyor;

Türkiye’deki seyahat endüstrisi kültür ve coğrafi çeşitlilik açısından zengin ve cezbedici bir ülkedir,

2025 yılına kadar, turizm endüstrisinin geniş yelpazesinin tüm sektörlerden daha fazla iş fırsatı üreteceği tahmin edilmektedir,

Önümüzdeki yıllarda turizm, seyahat, otel, eğlence ve konaklama endüstrisinde dil öğrenenler için harika bir kariyer fırsatı oluşturacağı yönündedir,

Her yıl milyonlarca yabancı turist Türkiye’yi ve şehrimizi ziyaret ediyor ve bu oran her geçen yıl düzenli olarak artmaktadır,

Yabancı dil, seyahat edenlere yardımcı olmak ve onlarla etkileşim kurmak ve yurtdışında çalışmak için faydalı olabilir,

Ülkemizi ziyaret eden insanlara saygı göstermenin bir yolu da onların dilini konuşmaya çalışmaktır. Her kelimeyi doğru anlamayabilir ve telaffuzları mükemmelleştirirken tökezleyebilir olsanız da, yerel konuklarımız harcadığınız bu çabayı takdir edecektir. Daha bu işin başındayken anahtar sözcükleri ve selamlamaları öğrenmek kısa süreli iletişimler için harika bir başlangıç olacaktır. Ancak yurtdışında çalışıyorsanız veya yurtdışında öğreniminize devam etmek istiyorsanız veya yaşadığınız topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız basit bir selamlaşmadan ve anahtar sözcüklerden daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır.  

Her kültürün davranış biçimleri, kültürü, inanışları birbirinden farklıdır bazen basit bir kelime, mimik veya jest bizim için hiçbir şey ifade etmese de başka bir toplumda veya kültürde rahatsız edici olabilir. Mekanik çeviriler yani makina çevirileri (online çeviri araçları) yazdığınız veya söylediğiniz bir cümleyi hedef dile çevirebilir ancak otomatik olarak oluşturulan ve insanların gerçekte konuştuğu şekilde yapılandırılmadığı çevrimiçi çeviri araçlarının size düşürdüğü kötü ve anlamsız durumlar ile sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Yabancı dil öğrenmenin, tam anlamıyla konuşmanın ve anlamlandırmanın en iyi ve etkili yolu hedef dilin insanlarıyla empati kurabilmek, kültürleri yaşayışları ve inanç sistemleri hakkında yeteri bilgiye sahip olabilmekten geçer; gıda pazarlarına çıkın ve yerel halkın takaslarını dinleyin, boş zamanlarınızda dükkanlara gidin ve yerel işletmelerle kaynaşabileceğiniz ağ oluşturma etkinliklerini ziyaret edin.

Hedef dilin kültürü hakkında bilgi edinin

Turizm sektöründe çalışmanın en iyi yanlarından biri yerel kültürü özümsemektir ve bunu özümsemenin en iyi yollarından birisi elbette ki mutfağının tadına bakmaktır. Bazıları dil öğrenmenin en iyi yolunun bir restoranda sipariş almaya çalışmak olduğunu söyler, bu bize basit görünebilir. Özellikle ülkemizin gastronomisi çok zengin olduğundan bir yemek siparişi alırken birçok yemek terimi bilmeniz ve bunu karşıya akıtabilmeniz gerekebilir - ancak sipariş almanın ötesinde yapılacak bir sohbet sunucunuzla içeriği her ne olursa olsun dil becerilerimizin gelişmesine büyük katkılar sağlayacaktır.

Muharrem Ergin’e göre “Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabiî bir vasıta, kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar sistemi, seslerde örülmüş içtimaî bir müessesedir”. Her dil, kendi kimliği içinde kültürel bir varlık olarak kendi kültür kimliğini de inşa eder. Örneğin, kendi içinde bulunan veya alıntı yoluyla dile girmiş ifadeleri kullanmaya uygun hale getirebilen bir dilin, kültürel bir kimliğe sahip olduğu söylenebilir. Dolayısıyla klasik tanımlarda yer alan dilin bir “anlaşma aracı” olduğu ifadesi anlamlandırma ve anlatma vasıflarından kaynaklanır.

Yeni ufuklar,

Hayaliniz yurtdışında çalışmaksa, dili anlamak bir zorunluluktur. Kendinizi yeni komşulara ve dükkân sahiplerine tanıtmak daha kolay olmakla kalmayacak, aynı zamanda kiralık bir yer bulma, banka hesabı açma ve faturalarınızı ödeme konusunda da yardımcı olacaktır. Bir dil öğrenmek genellikle sizi düşündüğünüzden daha fazla ülkeye açar

Seyahat ve turizm endüstrisine giriyorsanız, bir dil öğrenmek rekabette öne çıkmanıza ve kariyerinizden en iyi şekilde yararlanmanıza gerçekten yardımcı olacaktır.