Sanatın zor ve zahmetli mekânlarda değil, kolayca ulaşım sağlanan, adeta sanatın bir parçası haline gelmiş kent mekânlarında olması gerekmektedir.  Çünkü sanat her anlamda, insana ve kente katkıda bulunan bir etkinlikler bütünüdür. Sanatçılar da bu anlamda kendi dünyalarını toplumla buluşturarak kentleri yaşanılabilir bir hâle getirmektedir.

Sanatı toplumla buluşturma çabaları ve sanatın sınırlarını genişletmek, aynı zamanda insanları sanatsal etkinliklerin bir parçası durumuna da getirmektedir. Bu bağlamda Van için kayda değer bir proje olan “Sanat Sokağı” projesine değinmek istiyorum.

Van'ın en eski sokaklarından biri olan “Sanat Sokağı”, yıllardır ismiyle müsemma bir sokak olmayı bekledi. Vanlıların adeta bir buluşma noktası haline gelen sokak, ne yazık ki seyyar satıcılar, dilenciler gibi pek sanatla alakası olmayan kişiler ve hizmetlerin ana odağı konumunda idi. Ama sabırla beklenen gün geldi. Uzun bir süreden beridir ne zaman yapılacak diye merakla beklediğimiz projenin bugün ayak sesleri duyuluyor. En azından artık billboardlarda gerçek anlamda sanata dair birçok detayı görebiliyoruz. Bu bile umut verici. Detaylara bakıldığında da belli ki çok uzun bir çalışma söz konusu. “Peki, bu kadar beklemeye değdi mi?” diye sorarsanız, evet, kesinlikle!

En başta Van’ın bir sergi salonuna kavuşuyor olmasının büyük sevincini yaşadığımı itiraf edebilirim. Elbette tek proje bundan ibaret değil! Mimari anlamda da farklı bir anlayış göze çarpıyor. Yine sokağın tüm detayları incelikle düşünüldüğünden her köşede değişik bir çalışma görmek mümkün.

Van’ın en önemli ihtiyaçlarından biri olan “Sanat Sokağı Projesi” hayata geçtiğinde,  bu alanın birçok önemli sanat etkinliğinin düzenlendiği, keyifle vakit geçirilen gözde bir alan olacağı muhtemel görünmektedir.

Vanlılar için artık sanatla buluşma vakti!