banner290

İthal vekilik| Soner İzgi | Köşe Yazıları

Şehrivan Gazetesi’nin bu hafta en dikkat çekici manşeti bence vekillik üzerine hazırlanmış olanı idi.

Her ne kadar kenti ilgilendiren birçok konu, mesele ve problem gündemden düşürülmemeye çalışsa da şu sıralar odakta sade ve sadece siyaset var.

Özellikle de seçim kararı alındığı andan itibaren sadece siyaset konuşuluyor, ittifaklar konuşuluyor ve Mayıs 2023’teki seçim herkesin tek gündemi haline gelmeye başladı bile.

Böyle bir süreçte farklı konuları konuşmak neredeyse imkânsız hale geliyor.

Biz de konuşuyoruz haliyle.

Şehrivan’ın manşetine dönelim.

Görmüş, okumuşsunuzdur.

Tarihsel süreç içerisinde kente dışarıdan getirilen ve Vanlılar’ın ithal vekil diye adlandırdığı vekillerin bilgileri paylaşılmış.

Tarihsel süreç dediysem de aslında çok uzun yıllara dayanan bir tarafı yok.

Her ne kadar insanımız öteden beri dışarıdan yönetici olayına sıcak baksa da Cumhuriyet’ten sonraki vekillik dağılımına baktığımızda 2011 yılına kadar Van’ın vekilliğini hep Vanlılar üstlenmiş.

2011 yılından sonra da bir alışkanlığa dönen bir süreç başlamış.

Partiler yavaş yavaş dışarıdan isimleri getirip Van’dan adaylar olarak sunmayı öğrenmiş.

O tarihten beri de birer ikişer isimler listelere eklene eklene hazırlanıyor.

Bu iş iyice normalleştirildi.

Peki diyeceksiniz ki bu sadece Van’da mı böyle?

Değil elbette.

Ama her yerde var mı?

Tabi ki hayır.

Mesela İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük ve vekil sayısı çok olan kentlerde bu anlamda bir yerellik ve kentli aday tartışması yok.

Bu kentler siyasetteki homojen bir kentlilik temsiliyet olayını kaybetmiş.

Ama Van gibi bazı kentlerde bu uygulama sürüyor.

Bu kentlerin birçoğu da Doğu ve Güneydoğu illeri.

Partiler ne yapıyor biliyor musunuz?

Çok üst düzey isimlerini artık büyük kentlerden değil oylarının garanti olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinin ilk sıralarına serpiştiriyor.

Bu anlamda kentlerle ilgili bir hassasiyet ortaya konularak yapıldığı ile ilgili iyimser bir düşünce olduğuna inanmak istiyorum.

Ama inanamıyorum maalesef.

Gelen isimlerin birçoğu hayatında ilk kez Van’a gelmiş oluyor genelde.

İlk kez gelmese de hiçbir bağı yok iken geliyor.

Tabi sonrasını bağlamak kolay.

“Van ülkenin en nadide kentidir” falan filan diyerek bir girizgâh.

Sonra işte vaatler falan.

Sonrasında bir şey olmuyor tabi.

Tecrübe ettik.
Gördük.

Yaşadık.

Sonuç olarak partiler bu anlamda kentimizin yoğunluklu oylarını bazı isimlerin seçilmesi için kullanıyor ve bu durum kentte rahatsızlık yaratıyor.

Evrensel anlamda bakıldığında garipseniyor ama Van gibi gelişmemiş ya da gelişmekte olan kentler kategorisine koyduğunuz illerde bu iş sırıtır.

Lamı cimi yok yani.

Olmaz da.

İnsanlar da görünce, duyunca öfkeleniyor.

En basitinden “Van’da adam mı yok?” gibi ilk akla gelen tepki sunuluyor.

Mesele temsiliyet ise bu kenti temsil edecek 8 kişinin bulunmasının çok mu zor olduğu yönünde sorular yöneltiliyor.

Gibi gibi.

Anlayacağınız her şekilde bu iş görev süresi boyunca da tartışılan bir konu haline geliyor.

Nasıl tartışılmasın ki…

Vekillik süreci öncesinde kent dünya kadar sorun konuşuyor.

Yıllar gelip geçiyor

8 vekil bu kenti temsil etmek için Ankara’ya gönderiliyor.

Günün sonunda elde ne var diye saydığınızda bir elin parmaklarını geçecek kadar önemli sorunların çözüme kavuşmadığını görüyoruz.

Ya da çok büyük iş diye sınıflayacağınız işleri sıralarken ikinci ele geçemeyecek halde kalıyorsunuz.

Yani olan 8 vekilden bile tam kapasite faydalanamıyoruz.

Böyle bir ortamda da ne olacaksa Vanlılar ile olsun şeklinde bir beklenti oluşuyor ki çok haklı bir beklenti ve talep!

Van’ı Vanlıların temsil etmesi, Ankara’da Vanlılar’ın mecliste Van adına konuşması ve Van’ın sorunlarını başkalarının değil bizatihi Vanlılar’ın anlatması en tabi beklentidir.

Vatandaşın verdiği oyun karşılığıdır.

Hakkıdır.

Hukukudur.

Bu hak ve hukuk da korunmalıdır.

Haliyle bu talep kimseyi öfkelendirmemeli ve rahatsız etmemeli.

Bu seçimde tüm partilerin bu hassasiyeti dikkate alıp Vanlı isimleri aday gösterme konusunda bir duruş sergilemesi gerekir.

Mesela Van ve Van’ın sorunları ise bunu Vanlılar’ın yapabileceğine inanıyoruz.

O kadar da aciz olduğumuzu düşünmüyoruz elbette.

Kentin yetiştirdiği çok kaliteli isimler var.

Bakmayın siz bir çoğunun öne çıkmadığına, partiler aslında biraz uğraşsa, biraz çalışsa ne isimler çıkacak, ne siyasetçiler keşfedecekler.

Ama böyle bir dünya yok tabi.

İşler olması gerektiği gibi işlemiyor.

Hadi olayın bu tarafını da geçtik.

Madem seçilecek birileri.

Bu isimleri Van’dan olsun.

Netice olarak geldiğimiz nokta budur.

Arz olunur.

YORUM EKLE
YORUMLAR
CEMİL  TOLAN
CEMİL TOLAN - 6 gün Önce

Sayın Soner bey kalemine sağlık. Bizler kimleri göndermedik Ankara'ya ilimize hangi projeler onaylandı Van halkına hizmet vere bilecek tek bir projeleri var mı Van çevre yolu yaklaşık 20 sene oldu halen devam ediyor bitmesi de mümkün değil mağduriyet ve ranta döndü ve Bir tas suyumuz var yani Van gölü bir türlü Halk olarak yetişemez olduk Sahil yolu eline ve yüzüne bulaştırdı bittim yok. Sayın Soner bey senin ithal vekil ve ithal yönetici bir kullanma tahtası olduk ve olmaya devam ediyoruz. gönderdiğimiz sayın Cumhurbaşkanı Turgut özal döneminden bu yana kamran inan ve mahmut yılbaş ve ismini sayamadığım diğer vekiller vana tek bir projeleri varmı acaba. Buna dur dememiz zamanı geldi.

HER ZAMAN BEKLENEN KRİTER BUNLARDIR.
HER ZAMAN BEKLENEN KRİTER BUNLARDIR. - 5 gün Önce

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Vanımız il olmuş. 100 yıllık bir il olan Vanımız 2014 yılında nüfusu sebebiyle büyükşehir statüsü kazandı. Yüz yılda nice yönetici, nice mülki amir, pek çok kamu kurumunda nice nice müdür görüldü. Nice partiden vekiller, yöneticiler çıktı. Onlarca kurumda ve birimde binlerce müdür, amir ve şef yüz yıl içinde mevki ve makam sahibi oldu. Kimler geldi, kimler gitti. Elbette idareciler, yöneticiler ve makam sahiplerinin tamamı da devletin kendilerine takdir ettiği maaşla yetinerek ve kamudan ayrıcalık ve kazanç sağlamadan, bir anda zenginleşmeden ve etrafını zenginleştirmeden, kamuyu zarara uğratmadan, hakkaniyete ve şeffaflığa dikkat ederek, bütün vatandaşlara ve şehre eşit ve adil bir şekilde hizmet yaparak, vatandaşların ve şehrin, ülkenin ve hepimizin maslahatını ve menfaatini düşünerek, tevazu ile, dürüstlük ile, ahlak ve erdem ile, gecesini gündüze katarak, vatandaşlarla sürekli iletişim içinde olarak, her işle, her hizmetle, her eksikle, her ihtiyaçla, her proje ile, her taleple, her çalışma ile bizzat ilgilenip titiz bir şekilde takip ederek, vizyon ve çalışkanlık ile kendi dönemini bin bir hizmet ile, proje ile, çalışma ile dolu dolu geçirdiğinde halk da razı olacak, Hakk da razı olacaktır. Yüz yıldır mühim olan budur ve önümüzdeki yıllar, on yıllar ve yüz yıllarda da mühim olan budur. Çünkü " EŞEK ÖLÜR KALIR SEMERİ, İNSAN ÖLÜR KALIR ESERİ." Yöneticiler, vekiller, mahalli yöneticiler, bütün kurumların yöneticileri, birim yöneticileri ve her bir mevki makam sahibi için mühim olan budur. Cenab- ı Allah'ın mevkisi ve makamı ne olursa olsun muhtar, amir, şef, müdür, başkan, vekil veya hangi konumda bulunursa bulunsun temsilcilerden ve yöneticilerden istediği halka ve Hakk'a hizmet edip miskal-i zerre kadar doğruluktan, haktan, iyilikten, gayretten, hizmetten, çalışkanlıktan geri durmamasıdır. Asla kul hakkına girmemesi, şehre ve vatandaşlara adil ve hakkaniyetli şekilde faydalı hizmetler yapmasıdır. İsraftan, yolsuzluktan, rüşvetten, iltimastan, kayırmadan, torpilden, haksızlıktan tamamiyle uzak durup 365 gün fedakârca hizmet etmesidir. Bu yüz sene içerisinde böyle mesai geçiren mevki makam sahiplerinin tamamından Allah razı olsun. Ancak bu şekilde vazifesini ifa etmeyen her kişi şüphesiz Allah katında suçludur, günahkârdır, vebal altındadır ve hesabı çetin olacaktır.

Hizmet, hizmet, hizmet...Çaba, çaba, çaba...Vizyon, vizyon, vizyon...
Hizmet, hizmet, hizmet...Çaba, çaba, çaba...Vizyon, vizyon, vizyon... - 5 gün Önce

VAN'IN, 13 İLÇESİNİN, YÜZLERCE KÖYÜNÜN, ONLARCA MAHALLESİNİN, SEMTLERİNİN, CADDELERİNİN, SOKAKLARININ, BİR MİLYON İKİ YÜZ BİN VATANDAŞININ YAPILMASI GEREKEN YÜZLERCE, BİNLERCE PROJE, YATIRIM, HİZMET, ÇALIŞMA VE GAYRETE HAKİKATEN İHTİYACI VAR. YERLEŞİM YERLERİNİN DE, ÇEVRENİN DE, DOĞANIN DA, VAN'DA YAŞAYAN BÜTÜN VATANDAŞLARIN DA ARTOS DAĞI KADAR İHTİYACI, İSTEĞİ VE TALEBİ VAR. HÂLÂ YAPACAK ÇOK İŞ VAR.