Maalesef ister sorun deyelim, ister problem, isterseniz de Ak Parti il başkanının dediği gibi kronikleşmiş sorun diyelim.
             Hiç kuşkusuz Van’ın yıllardır bekleyen birçok sorunları var ve bunları şimdi sıralamaya kalkarsak inanın yazımızın büyük bir bölümünü alacağı kesin.

             Belki takip etmişsinizdir geçen günlerde Ak Parti il başkanı Sayın Kayhan Türkmenoğlu beyefendi basına bir açıklamada bulundular bana sorarsanız bu açıklama çok talihsiz bir konuşma olduğu kanaatindeyim.

             Sebebine gelince kısaca başlıklar halinde il başkanının söylediklerine bir göz atalım.

             En can alıcı cümlesi: ( Van’ın kronikleşmiş sorunlarını 2023 yılında yapılacak seçimlere ertelemesi ve bunu da seçimlerde de 8 milletvekili ve tüm belediyeleri alarak yapılacağını dile getirmesi oldu.

            Ayrıca sayın başkan konuşmalarının satır aralarında!

            Van neden marka şehir olmasın?

            2023 Yılı Van’ın altın yılı olacak! Gibi ifadeler kullandılar.

             Şimdi burada bir Vanlı, bir vatandaş olarak sormak lazım!

            Sayın Başkan:

             İktidar olduğunuz bu dönemde neden şimdi değil de 2023 seçimlerine erteleme gereği duyuyorsunuz?

             Ayrıca 18 yıllık iktidarlığınız döneminde sizi bu sorunları yapmamaya engel teşkil eden ne idi?

             Bir başka soruda 2023 te 8 vekil ve tüm belediyeler alınmaz ise bu sorunlar yapılmayacak mı?

             Bu memleketin sorunları yeter ki ertelenmesin bir an evvel yapılsın, bizler Altın şehir değil, Gümüşe de razıyız.

             Marka şehir olmaya gelince!

             Geçmiş tarihe baktığımızda Van yüzyıllar önce birçok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Urartular döneminde başkent olmuş bir şehir. En son Osmanlı imparatorluğunun 111 yıl önce şehir içi ulaşımı için 2,5 km elektrikli tramvay projesi bile çıkartılmış, fakat Balkan savaşlarının başlaması ve hemen akabinde 1. Dünya savaşının patlak vermesi bu projenin iptaline neden olmuştur.

              Yazdığım örneklerde de anlaşılıyor ki Van zaten geçmiş dönemlerde marka bir şehir konumundaymış, maalesef son yıllarda memlekete gerekli yatırımların gelmemesi, tarihi ve doğal güzelliklerinin yeterince sahip çıkarak, tanıtılmaması, geçmiş dönemlerde ki birçok yönetici veya vekilin günü kurtarma derdinde olması, bu güzel, kadim şehri sahipsiz memleket duruma düşürmüştür.

              Bilindiği gibi Van’ın en büyük sorunlarından bir tanesi de Van gölü kirliliğidir. Bu kirliliğin en büyük sebeplerinden biride Van da ki atık sularının direk olarak göle akıtılması geliyor. Geçen hafta Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez Bey efendinin Van gölü için hayati önem arz eden ileri biyolojik arıtma tesisinin yıl sonu devreye gireceğini ve ayrıca yine kendilerinin çabalarıyla önümüzdeki yıl içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle kıyılardaki dip çamur temizliğinin yapılarak sahillerin eski temiz günlerine kavuşacağının müjdesini vermesi biz Vanlıları ziyadesi ile sevindirmiştir.

              Her ne kadar geçmiş dönem Van Valisi Sayın Murat Zorluoğlu beyefendi tarafından bu arıtma tesisi Van’a kazandırılmışsa da söz açılmışken Sayın Zorluoğlu beyefendiye de teşekkürlerimizi sunarız. Arıtma tesisinin bitirilmesi aşamasında büyük emek veren, çaba sarf eden hiç kuşkusuz şimdiki Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez beyefendidir.

               Hepimizin de şahit olduğu gibi Türkiye de geçmiş yıllarda nice projeler bin bir umutla temelleri atıldı, fakat ya hiç yapılmadı ya da yıllarca bitirilmeyi bekledi. Fazlada uzağa gitmeye gerek yok ÖRNEK: 11 yıldır bekleyen Van Çevre yolu gibi bu bağlamda Arıtma tesisinin kısa bir süre içinde bitirilmesi Van ve özellikle Van gölü için önemli bir sorunun giderildiği kanaatindeyim.

               Evet Sayın Vali Bey demiştik geldiği günden beri Van gölü kirlilik sorununu ön sıraya alan, kendisiyle görüştüğümüz de biz çevrecilere bu bağlamda her zaman desteklerini esirgemeyen, sanki buraya geçici gelen bir yönetici değil de bir Vanlı gibi çalışan, ayrıca imkanlar dahilinde elinden geleni yapma gayreti içinde bir yönetici görmek biz Vanlılar için büyük bir şans diye düşünüyorum. Vali beyin şansızlığı bu pandemi dönemine denk gelmesi ve yatırımların büyük ölçüde durdurulması olmuştur.

               Sayın Valimizden aynı desteği geçen yıl eski devlet hastahanesinin millet bahçesi olması aşamasında da gördük yine bir birliktelik sağladığımız Van gönüllüler platformu aracılığıyla ilk önce daha faydalı olur düşüncesiyle il başkanına gittik fakat olumlu bir netice alamadık. Birkaç gün sonra Vali beyi ziyaret ettik.  Kendileriyle akşam yaptığımız görüşmemizin hemen sabahı Ankara’ya giderek gerekli girişimlerde bulunarak burasının TOKİ den alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrinin yapılacağını müjdesini vermeleri, Ayrıca 24 saat gibi kısa bir süre geçmeden ihaleye çıkarılan bu yerin durdurulması ve halka kazandırılması gerçekten takdire şayan, alkışlanacak bir durumdur.

                Açıkçası biz bile bu kadarını beklemiyorduk!

                Van gönüllüler platformu o gün Vanlıların desteğini de alarak konuyu gündeme taşımasaydık, Sayın Valimizde Ankara’ya gidip ilgilenmeseydi belki bu gün bu konuyu olumsuz yönde konuşmuş olacaktık.  

                Ayrıca şunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Vanlılar köklü bir geçmişi olan kadirşinas insanlardır. Yeter ki Van için bir çalışma bir ışık görsün gerektiğinde bu kişi olsun veya parti olsun desteğini hiçbir zaman esirgememiştir, esirgemez de. Bunun geçmişte de örnekleri mevcuttur.

               Yani demem o ki bu kronikleşmiş sorunların bir kısmı da giderilmiş olsa idi inan siz değil Vanlılar sizin kapınıza üye olmak için gelirdi. Öylesine önemli bir koltukta oturmak sadece üye toplamak ve Vana gelen protokolü iyi karşılamak için kullanılmamalı diye düşünüyorum.

                 Son olarak Sayın Valimizin Van için bir şans olduğunu düşünüyor. Van’ın çevresine, istihdamına ve trafiğine büyük katkısı olacağını düşündüğümüz çevre yolu ve diğer sorunlarını da bir an evvel çözüme kavuşturulmasında da bu özveri ve çabayı göstermesini umuyoruz.

SELAM VE DUA İLE…